Internacional26/09/2019

L'Eurocambra tomba per conflicte d'interessos les declaracions de béns de dos candidats a la Comissió Europea

Retorna la decisió a la futura presidenta sobre els perfils proposats per Romania i Hongria

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

Brussel·lesLa Comissió Europea que ha de rellevar l'actual equip liderat per Jean-Claude Juncker continua trobant obstacles. Després de la polèmica amb el nom de la vicepresidència de Protecció de l'Estil de Vida Europeu, aquest dijous, el Comitè d'Afers Legals i Jurídics de l'Eurocambra ha determinat que dos dels candidats a formar part del nou executiu comunitari proposats per Romania i Hongria presenten conflictes d'interessos i que ,per tant, no poden passar a la següent fase ser ser nomenats. L'Eurocambra passa, doncs, la patata calenta a la futura presidenta, Ursula von der Leyen, que ara haurà de decidir si exigeix als dos estats que presentin nous candidats o els demana mesures addicionals per resoldre el conflicte. És la primera vegada que es dona aquesta situació, perquè fins ara aquest comitè del Parlament no tenia aquestes competències.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les dues persones per ara suspeses són, d'una banda, Rovana Plumb, candidata de Romania, exministra d'Assumptes Europeus del partit socialdemòcrata que va ocultar dos préstecs que pugen a prop d'un milió d'euros en la declaració de béns presentada a Brussel·les. De l'altra, el candidat presentat per Hongria, László Trócsányi, que havia sigut ministre de Justícia de l'executiu del xenòfob Viktor Orbán. En el seu cas, era candidat a la cartera destinada al veïnatge i l'ampliació de la Unió, i el conflicte d'interessos detectat és la vinculació amb l'executiu hongarès d'un bufet d'advocats que ell mateix va fundar el 1991. Trócsányi assegura que les contractacions dels serveis de la firma legal per al govern hongarès no es van fer durant la seva etapa com a ministre però admet que sí que es van continuar d'altres projectes que s'havien acordat prèviament.

Cargando
No hay anuncios

El Comitè d'Afers Legals del Parlament Europeu ha analitzat aquesta setmana les declaracions de béns de diversos candidats a formar part del futur govern de la Unió Europea, un pas previ i indispensable abans de les audiències públiques que començaran la setmana que ve i en què cada candidat se sotmetrà a tres hores de preguntes per part dels eurodiputats competents en la seva àrea. L'Eurocambra va demanar informació addicional sobre les declaracions de béns a més d'una desena de candidats, entre els quals hi havia també el ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, o la candidata francesa i exministra de Macron, Sylvie Goulard.

Cargando
No hay anuncios

A partir d'aquestes audiències l'Eurocambra decideix si els candidats són adequats per al càrrec. Com es fa? Doncs durant aquestes compareixences de tres hores de cada comissari, han d'aconseguir convèncer dos terços dels membres dels comitès pertinents que els examinen. Si no s'obté aquesta majoria de consens, els comitès transmeten als presidents dels grups la seva disconformitat amb el candidat i aquests han d'elevar-ho a la presidenta Von der Leyen perquè decideixi si demana a l'estat membre corresponent que presenti un nou perfil o canvia la cartera del candidat desaprovat. Després d'aquest procés, la constitució de la Comissió Europea es vota en bloc el 23 d'octubre en ple.

El mateix comitè va analitzar aquest dimecres la declaració de béns de l'actual ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, que va obrir-se a vendre les accions que té a Iberdrola, Bayer i el BBVA. Tot i això, els membres d'aquest comitè van concloure finalment que les accions que el ministre espanyol té en aquestes empreses no presenten conflicte d'interessos amb el futur càrrec d'Alt Representant de la UE per al qual ha estat escollit.