Els EUA prohibeixen la importació de petroli, gas i carbó russos

Primera gran mesura contra Rússia sense una acció similar dels aliats de la Unió Europea

WashingtonBoicot immediat dels Estats Units al sector energètic rus per "infligir encara més mal" a Vladímir Putin. El president nord-americà, Joe Biden, ha anunciat que el seu país prohibeix de manera immediata la importació dels principals combustibles fòssils que arriben des de Rússia (petroli, gas natural i carbó), en una nova escalada dels càstigs contra el Kremlin per la invasió a Ucraïna i com a mesura de pressió per mantenir l'ofegament de l'economia russa per intentar una reculada de Putin i la seva intenció de mantenir l'ofensiva. "Estem prohibint totes les importacions d'energia, petroli i gas de Rússia", ha dit Biden des de la Casa Blanca, en un anunci que de manera immediata farà que no s'accepti petroli rus als ports nord-americans". Ja fa dies que des del govern Biden s'insinuava que una acció d'aquest calibre estava a punt. Durant el cap de setmana, el secretari d'Estat, Antony Blinken, explicava que era un debat que s'estava produint "intensament" amb els socis europeus i dins de l'administració.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al final, i com és habitual últimament, tot passa molt de pressa als Estats Units, i les decisions sembla que es prenen en qüestió de moments. Menys de 24 hores abans de l'anunci, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, assegurava que el president encara "no havia pres cap decisió" sobre què fer amb el sector energètic rus, un dels temes centrals d'una trucada amb els principals líders europeus que va fer dilluns al matí. El pas és una declaració d'intencions en tota regla, amb Biden demostrant que aposta totalment per no afluixar la velocitat quan es tracta d'ofegar Putin. Era una decisió que des de Washington es veia capital, però que també té moltes conseqüències que cal tenir en compte.

Cargando
No hay anuncios

Però en gran part per la pressió política insuportable sobre l'administració Biden perquè fes un pas d'aquesta magnitud, el president nord-americà ha acabat tirant pel dret i, de manera unilateral, en solitari i sense uns socis de la Unió Europea que no fan el pas per la gran dependència que tenen de les fonts energètiques russes, ha apuntat al petroli rus. "És possible que molts dels nostres aliats i socis europeus no estiguin en condicions d'unir-se a nosaltres", ha reconegut el president nord-americà. "Podem fer aquest pas quan altres no poden", ha afegit, recordant l'enorme producció petroliera i energètica dels EUA.

Una decisió que, per cert, té el suport dels nord-americans: segons una enquesta de Quinnipiac publicada aquest dimarts, un 71% creu que cal sancionar l'or negre rus encara que impliqui que el preu de la benzina augmentarà.

Cargando
No hay anuncios

Si bé no la Unió Europea, qui sí s'afegeix parcialment al boicot és el Regne Unit, informa des de Londres Quim Aranda. Pràcticament a la mateixa hora de l'anunci de Biden, el ministre de Negocis britànic, Kwasi Kwarteng, ha fet un fil de Twitter per informar que "el Regne Unit eliminarà gradualment la importació de petroli i productes petroliers russos a finals de 2022". Londres ha fet un pas més simbòlic que no pas d'altra mena, perquè les importacions d'aquests productes només representen el 8% del consum total del país i la repercusió sobre la ja malmesa economia russa serà menor. El mateix passa amb el gas. De Rússia només arriba a les illes britàniques el 4% del que s'hi consumeix. Amb tot, Kwarteng ha promès desfer-se'n igualment.

D'acord amb dades facilitades pel ministre, la pressió sobre els fòssils russos indica que ara hores d'ara Moscou té moltes dificultats per col·locar el 70% del cru que produeix.

Cargando
No hay anuncios

Pressions a Biden

En l'àmbit domèstic, les veus perquè imposés sancions al petroli, el gas i el carbó s'han acumulat amb el pas dels dies. Des del Congrés, legisladors bipartidistes, incloent-hi la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, l'empenyien a atacar de manera immediata, sota la premissa que no volen veure com els nord-americans, amb el pagament de carburants, sufraguen el conflicte a Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

De fet, avui mateix, els congressistes nord-americans comencen a debatre un projecte de llei per prohibir la importació de petroli rus –independentment de l'acció de Biden–; a més, pretenen incloure clàusules que trenquin el desenvolupament normal de les relacions comercials amb Rússia i Bielorússia.

Les conseqüències de prohibir la importació de combustibles fòssils no són menors per als Estats Units. És cert que pot suposar un cop fatal per a una economia russa en clara i evident davallada estrepitosa, tenint en compte que els combustibles fòssils són l'exportació més gran. Tal com ha dit Biden, l'objectiu és "la principal artèria" de l'economia russa. Rússia és el tercer exportador mundial de cru i productes petroliers: al voltant de 7 milions de barrils diaris o, cosa que és el mateix, el 7% del subministrament global.

Cargando
No hay anuncios

Però també és cert que l'efecte als Estats Units pot ser colpidor, en un país que ja naturalment està vivint la pitjor inflació de les últimes quatre dècades i amb el preu dels combustibles en màxims històrics: en l'àmbit nacional ha arribat als 4,173 dòlars (3,82 euros) per galó (3,79 litres), tot i que hi ha estats on ha superat els cinc dòlars.

Cargando
No hay anuncios

Negocis amb Veneçuela i l'Iran

Tot i ser el productor mundial més gran de petroli, Rússia representa el 8% de les importacions de cru (uns 672.000 barrils diaris, segons l'Administració d'Informació Energètica dels EUA): la decisió afectarà els preus de la benzina i dispararà una inflació que està costant déu i ajuda tenir sota control.

Cargando
No hay anuncios

És per això que els EUA, des de fa dies, busquen alternatives perquè la disrupció, tant en subministrament com en preu, no sigui tan greu. A banda de posar a disposició de mercat milions de barrils de petroli de les reserves estratègiques nacionals, entre les opcions també hi ha la recerca de noves fonts d'on importar energia, fet que ha provocat l'antinatural situació d'haver de negociar amb enemics íntims com la Veneçuela de Nicolás Maduro (casualment, un dels principals aliats de Putin) i l'Iran.