Els EUA pressionen la Xina perquè freni Corea del Nord
Pequín diu que no té “la clau” per evitar un Pyongyang nuclear
WashingtonEls Estats Units han vist el recent assaig nuclear de Corea del Nord, que ha enfurismat la comunitat internacional, com l’ocasió per pressionar la Xina perquè freni la nuclearització de Pyongyang. Tot i que la Casa Blanca dubta que el dispositiu que el govern nord-coreà va posar en marxa dimecres passat fos una bomba d’hidrogen, considera que ha arribat l’hora de canviar d’estratègia per rebaixar la tensió nuclear a la península coreana.
El govern de Barack Obama ja està redactant una nova proposta de resolució al Consell de Seguretat de les Nacions Unides per imposar noves sancions econòmiques a Corea del Nord. I espera tenir el suport xinès. Fins ara, Pequín només ha donat suport a resolucions que prohibeixen enviaments d’armes a Pyongyang o sancionen empreses i individus relacionats amb el programa nuclear nord-coreà.
La Xina és el principal aliat diplomàtic i econòmic de Corea del Nord, però les relacions entre els dos països s’han refredat durant els últims anys. “Hem acordat que les coses no poden seguir igual”, va dir el secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, dijous passat en una roda de premsa després de parlar amb el ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi. Kerry va explicar que el seu país havia donat espai a Pequín per intentar resoldre l’amenaça nuclear de Corea del Nord, però que el nou desafiament de Pyongyang demostra que el pla dels xinesos “no funciona”.
El ministeri de Relacions Exteriors xinès va instar ahir Corea del Nord a mantenir els seus compromisos de desnuclearització i evitar mesures que empitjorin la situació. Tot i així, va advertir que la Xina no té la solució al problema de Pyongyang. “L’origen i les friccions de la qüestió nuclear de Corea del Nord no són a la Xina. La clau de la solució al problema no resideix a la Xina”, va afirmar la portaveu del ministeri d’Exteriors xinès, Hua Chunying. La seva declaració es va interpretar com un rebuig a les crítiques dels nord-americans, que demanen que la Xina canviï la seva aliança amb Corea del Nord.
El govern xinès, de moment, no pensa modificar la seva relació amb el seu aliat, tot i que creu que cal evitar “la proliferació nuclear per mantenir la pau i l’estabilitat al nord-est de l’Àsia”. Alguns experts en política asiàtica creuen que la Xina està perdent la paciència amb el règim de Kim Jong-un. Pequín no vol que una Corea del Nord nuclear provoqui una cursa atòmica a la regió ni un augment de les forces militars dels Estats Units al Pacífic.
D’altra banda, en els pròxims mesos rebrà més pressions de la comunitat internacional perquè aprovi noves sancions contra la república nord-coreana, segons l’analista de Brookings Jonathan Pollack. “La dependència econòmica de Corea del Nord amb la Xina continua creixent”, afirma Pollack, que creu que per això el rol del govern xinès serà “central” en l’impuls de sancions que castiguin les activitats nuclears dels nord-coreans.
Pyongyang va acordar posar fi al seu programa nuclear en les negociacions internacionals el 2005, però més tard es va allunyar del pacte.
Propaganda a la frontera
Per la seva banda, Corea del Sud va manifestar ahir la seva oposició als assajos nuclears del seu veí amb el reinici d’emissions de propaganda contra Pyongyang a la frontera. Les difusions dels missatges es van fer el dia que es creu que és l’aniversari del líder nord-coreà, Kim Jong-un.
Seül va elevar el nivell d’alerta i va desplegar unitats d’artilleria a les zones en què s’han col·locat els altaveus que emeten la propaganda com a precaució davant d’una possible resposta de Corea del Nord.
S’espera que aquest gest incrementi la tensió entre les dues Corees, ja que el règim nord-coreà considera les emissions un acte de guerra psicològica.