Estats Units
Internacional13/07/2022

Els EUA maten el cap de l'Estat Islàmic a Síria la vigília de la primera gira de Biden al Pròxim Orient

La visita del president a la regió arrenca amb polèmica pel seu canvi de posició respecte a l'Aràbia Saudita

Marta Campabadal
i Marta Campabadal

Nova YorkJust el dia abans d'iniciar-se la primera gira del president Joe Biden pel Pròxim Orient, el govern nord-americà ha anunciat aquest dimarts que ha matat el líder de l'Estat Islàmic a Síria en un atac amb dron. Maher al-Agal, un dels cinc caps del grup terrorista, va morir en l'atac aeri al nord-oest de Síria i un dels seus col·laboradors va resultar ferit, segons l'exèrcit nord-americà, que assegura que el líder terrorista assassinat era el responsable d'estendre la xarxa de l'EI fora de l'Iraq i Síria. En un comunicat, l'alt comandament militar també assegurava que no hi havia hagut víctimes civils.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'operació arriba tot just quan el president dels Estats Units inicia la gira que el portarà des d’avui fins dissabte per Israel, Cisjordània i l'Aràbia Saudita, en la seva primera visita com a president al Pròxim Orient. També és el primer viatge a la zona d’un president estatunidenc post 11-S sense la presència de militars en combat, tot i que sí que queden encara uns 900 soldats dels EUA a Síria. Els objectius oficials del viatge són avançar en la cooperació i reduir els preus del petroli. Washington es replanteja el seu rol a la regió en un moment en què el seu focus s'ha desplaçat cap a Àsia i també cap a Europa a causa de la guerra d'Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que anteriorment Biden havia classificat l’Aràbia Saudita com un pària, dissabte el cap de govern nord-americà va publicar un article al Washington Post sota el titular ‘Per què vaig a l’Aràbia Saudita’ en què defensava la visita. “Com a president, la meva feina és mantenir el nostre país fort i segur. Hem de contrarestar l'agressió russa, posar-nos en la millor posició possible per superar la Xina i treballar per una major estabilitat en una regió del món tan important", afirmava.

Biden mantindrà converses amb el rei saudita Salman bin Abdulaziz i el seu equip, inclòs el príncep hereu Mohammed bin Salman, líder de facto, acusat d’estar darrere de l’assassinat del periodista i opositor polític Jamal Khashoggi l’any 2018, tal com va desvelar la CIA. De fet, no és casualitat que l’equip del president triés el Washington Post per a la publicació del seu article, el mitjà pel qual treballava Khashoggi. “Sé que molts no estan d'acord amb la meva decisió de viatjar a l'Aràbia Saudita, però les meves opinions sobre els drets humans són clares”, deia Biden a l’article.

Cargando
No hay anuncios

Però la crisi energètica ha portat Biden a prioritzar el petroli de l'Aràbia Saudita. Biden ha abandonat la seva agenda de lluita contra la crisi climàtica i ha tornat a posar la mirada en els combustibles fòssils. De fet, els Estats Units no són l’únic país d’Occident interessat en el país del Golf Pèrsic i que veu en el seu combustible un salvament per a la creixent crisi generada per la guerra d'Ucraïna.

Per argumentar el seu canvi de posició, Biden apuntava que l'Aràbia Saudita ha ajudat a restaurar la unitat entre els sis països del Consell de Cooperació del Golf, ha donat suport a l’alto el foc al Iemen i que està treballant per estabilitzar els mercats del petroli amb altres productors de l'OPEP.

Cargando
No hay anuncios

Visita a Israel enfosquida pel cas Shireen Abu Akleh

Tot i que ha estat l’Aràbia Saudita el país que ha centrat més titulars sobre la visita del president al Pròxim Orient, la gira arrencarà a Israel, on un altre assassinat d'una periodista entela la visita de Biden. L'Autoritat Palestina va acusar Israel d'haver matat intencionadament Shireen Abu Akleh, una periodista palestina i nord-americana assassinada a Cisjordània al mes de maig. Després d’una breu investigació, els EUA van determinar la setmana passada que l’assassinat va ser un accident i que no impulsarien Israel a perseguir un criminal. Diverses autoritats palestines, així com la família de la periodista, van considerar l'anunci nord-americà un intent de protegir Israel de la responsabilitat, una afirmació que Washington ha negat.

Cargando
No hay anuncios

El cas Shireen Abu Akleh és un tema encara polèmic a la regió, però l'agenda de Biden se centrarà, segons la Casa Blanca, en els llaços entre Israel i els països àrabs, i es crearà una associació militar àrabo-israeliana per combatre les amenaces de l'Iran. El president visitarà una de les instal·lacions de defensa antimíssils d’Israel com a símbol del compromís dels Estats Units amb la protecció del país.

Aquesta aliança militar es reforçarà gràcies a avenços tecnològics com el sistema que permet als exèrcits participants comunicar-se en temps real sobre amenaces aèries de l'Iran i els seus representants.

Cargando
No hay anuncios

Biden també va aprofitar l’article per criticar l’expresident Donald Trump per haver abandonat l'acord nuclear amb l'Iran, i va afegir que la seva administració "continuarà augmentant la pressió fins que l'Iran torni a complir l'acord del 2015". Aquest apostava per l’aixecament de forma gradual i condicional de les sancions internacionals imposades a l'Iran a canvi de la garantia de no desenvolupar armes atòmiques.

A Cisjordània, Biden es reunirà amb funcionaris palestins i és possible que anunciï un nou suport econòmic. En l’article publicat dissabte, Biden va promocionar l'assistència de seguretat dels EUA a Palestina assenyalant que la seva administració havia restaurat aproximadament 500 milions de dòlars en suport als palestins.