Terrorisme

Els EUA, la maquinària més potent de caçar jihadistes

L'assassinat del líder d'Al-Qaida se suma a una llarga llista de dirigents terroristes abatuts per Washington

Barack Obama i membres del govern seguint la missió contra Bin Laden.
Ricard G. Samaranch
06/08/2022
5 min
2
Regala aquest article

TunisLes noves tecnologies estan transformant la vida en tots els seus àmbits, també en la lluita antiterrorista. Cada cop més, els Estats Units estan confiant en els bombardejos per part d'avions no tripulats per matar líders jihadistes en el context del que l'expresident nord-americà George Bush va batejar com "la guerra global contra el terrorisme" després dels atemptats de l'11-S del 2001. Ayman al-Zawahiri, fins ara líder d'Al-Qaida i assassinat fa uns dies a Kabul, és l'últim d'una llarga llista de responsables jihadistes que no han pogut escapar de la venjança de l'exèrcit nord-americà, convertit en la maquinària més potent i sofisticada a l'hora de caçar radicals islamistes que han atemptat contra soldats o civils dels EUA.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"S'ha fet justícia amb aquest líder terrorista que ara ja no hi és... Avui hem deixat clar que no important quant de temps calgui, no importa on t'amaguis, si ets un perill per al nostre poble, els EUA et trobaran i t'eliminaran", va declarar Joe Biden en un missatge de set minuts en el qual va informar de l'execució d'Al-Zawahiri. Els seus predecessors, començant per Bush i passant per Barack Obama i Donald Trump, també van protagonitzar operatius similars per acabar amb la vida de líders terroristes.

En el passat, la labor dels serveis d'intel·ligència i la cooperació policial a escala internacional resultaven claus per poder neutralitzar els dirigents d'organitzacions terroristes que actuaven més enllà de les fronteres d'un sol estat. Tanmateix, ben entrat el segle XXI, els avenços tecnològics han permès a l'exèrcit nord-americà desenvolupar els anomenats drons, petits avions no tripulats capaços de proporcionar imatges de gran qualitat sense ser detectats per l'enemic. Els models més sofisticats també són capaços de dur a terme bombardejos. Així doncs, el cel ha passat a tenir ulls i ha deixat caure sovint una pluja mortífera de projectils. Per als terroristes més buscats, s'han acabat els santuaris. Aquests són alguns dels noms clau del terrorisme islàmic que en els últims anys han estat aniquilats per Washington.

Abu Musab al-Zarqawi

Imatge del líder assassinat d'Al-Qaida a l'Iraq Abu Musab al-Zarqawi el 8 de juny del 2006 a Bagdad (Iraq).

Com la majoria dels líders jihadistes contemporanis, el jordà Abu Musab al-Zarqawi va foguejar-se a la guerra de l'Afganistan contra l'URSS. De tornada a Jordània, va fundar un grup terrorista que es convertiria en la filial d'Al-Qaida a l'Iraq, i ell va adquirir el títol d'"emir del país dels dos rius". Després de la invasió nord-americana de l'Iraq, Al-Zarqawi es va convertir en un dels terroristes més coneguts al món sencer. Entre el 2003 i el 2006, va liderar la milícia insurgent més mortífera. Ell va ser el responsable d'innombrables atemptats suïcides, segrestos, decapitacions, etc. La seva brutalitat contra els civils xiïtes el va enfrontar a Al-Zawahiri, menys sanguinari, i acabaria portant a l'escissió de la filial d'Al-Qaida i a la seva conversió en l'autoanomenat Estat Islàmic. Un bombardeig dels EUA va posar fi a la seva vida el 2006.

Bin Laden

Bin Laden en una cova de Jalalabad (Afganistan) el 1998.

Fill d'una dona siriana i d'un empresari d'origen iemenita que es va fer multimilionari a l'Aràbia Saudita, Ossama bin Laden va viure al regne saudita fins que viatjar a l'Afganistan per participar en la jihad contra l'Exèrcit Roig. Allà va utilitzar la seva fortuna familiar per facilitar l'arribada de centenars de voluntaris dels països àrabs i la compra d'armament, la qual cosa el va fer popular entre els combatents. Acabada la guerra, va fundar Al-Qaida, de la qual es va convertir en líder. Després de veure com Riad li retirava la nacionalitat, es va establir al Sudan, on va començar la seva campanya d'atemptats contra interessos dels EUA. Rebent ja la protecció dels talibans a l'Afganistan, el seu carisma i la repercussió dels atacs de l'11-S el van convertir en una icona mundial de l'antiamericanisme. Els EUA el van matar en una espectacular operació de la unitat d'elit de l'exèrcit en un poble del Pakistan el 2011. Icònica és la imatge de Barack Obama, llavors president nord-americà, i el seu equip seguint la missió contra el terrorista.

Anwar al-Awlaki

Anwar al-Awalki, un dels dirigents d'Al-Qaida.

Nascut a Nou Mèxic en el si d'una família d'origen iemenita, l'imam Anwar al-Awlaki es va traslladar al Iemen l'any 2004 fugint d'una convulsa relació amb les forces de seguretat dels EUA i havent estat condemnat per sol·licitar serveis de prostitució. El 2009 es va fer fonedís per incorporar-se a la potent filial d'Al-Qaida al Iemen, on va destacar en les tasques de captació de militants jihadistes a Occident a través d'internet. El seu coneixement de la vida a Occident el va convertir en un operatiu molt útil, i es creu que va tenir contactes o inspirar els responsables de diversos atemptats als EUA, com els de Fort Lahood o Times Square. L'any 2011 va morir per l'atac d'un dron, juntament amb diversos dels seus fills. L'acció va ser molt polèmica, al ser considerada per alguns activistes com una execució extrajudicial d'un ciutadà nord-americà.

Abu Baker al-Baghdadi

L’exlíder de l’Estat Islàmic Abu Bakr al-Baghdadi.

Havent cursat estudis superiors de teologia islàmica, Abu Baker al-Baghdadi constitueix una excepció entre els més conspicus líders jihadistes, ja que no solen tenir una profunda formació religiosa clàssica. Nascut a Samarra, es va allistar a la insurgència jihadista contra l'ocupació nord-americana de l'Iraq. El seu pas per la presó de Camp Bucca el 2004 li va permetre establir contactes amb la flor i nata del jihadisme. Després de sortir de la presó, va anar escalant en la jerarquia de la filial local d'Al-Qaida, liderada per Zarqawi, fins a esdevenir el seu emir, el 2010. Quatre anys més tard, el grup va trencar la seva aliança amb Al-Qaida i es va constituir l'autoanomenat Estat Islàmic, que va declarar un califat als territoris de l'Iraq i Síria, amb Al-Bagdhadi amb el rol de presumpte líder de la comunitat islàmica global. Desenes d'atemptats a Occident i al Pròxim Orient, així com un govern brutal al califat, van portar el seu segell. Després que un esforç internacional posés fi al seu protoestat, el 2019 es va suïcidar fent esclatar una armilla plena d'explosiva en el transcurs d'una operació militar liderada per Washington al seu amagatall, al nord-est de Síria.

Ayman al-Zawahiri

Una imatge d’arxiu d’Al-Zawahiri, el líder d’Al-Qaida assassinat aquesta setmana pels EUA.

Fill d'una distingida família cairota, Ayman al-Zawahiri va entrar de ben jove en contacte amb la ideologia jihadista. Influït per les lectures de Sayid Qtub, als 15 anys va entrar a formar part d'una cèl·lula secreta. Jutjat per pertànyer a l'organització que va assassinar el president egipci Anwar al-Sadat, al sortir de la presó va anar a fer la jihad a l'Afganistan, on va conèixer Bin Laden. Els dos van fer un tàndem terrible, amb l'egipci aportant la doctrina religiosa i l'organització operativa, i per això se'l considera el cervell de l'11-S. Al-Zawahiri va ascendir al lideratge d'Al-Qaida el 2011, després de la mort del seu company d'armes. Va aconseguir esquivar la venjança dels EUA durant dues dècades, fins que fa una setmana un bombardeig amb dron va matar-lo a Kabul, on s'havia refugiat sota la protecció dels seus antics aliats talibans. 

stats