Els EUA exigeixen a Rússia que retiri les tropes de la frontera ucraïnesa

El secretari d'Estat nord-americà alerta de "conseqüències severes" si no es rebaixa la tensió

WashingtonLa tensió geopolítica entre els Estats Units i Rússia torna a estar en nivells màxims, i els intercanvis de retrets i advertències són sense filtres ni guants que suavitzin els cops. La crisi a Ucraïna, que es manté latent des de fa anys, torna a posar els dos enemics íntims en un moment on la retòrica l’encapçalen frases com "severes conseqüències" i "línies vermelles". Les amenaces ja es fan a cara descoberta i en públic, cosa que eleva encara més la sensació de gravetat.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nova escalada de la confrontació l'ha provocat la mobilització de soldats russos a la frontera ucraïnesa: segons Kíev, són 90.000, però els càlculs de la intel·ligència nord-americana eleven la xifra fins als 114.000. Un desplegament inacceptable per als Estats Units, una "agressió" que s'afegeix a la violació recurrent dels acords de pau de Minsk que van permetre el 2015 un alto el foc a Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ho ha deixat prou clar. "Si Rússia decideix buscar la confrontació", o, en altres paraules, decideix passar a l'acció militar i envair Ucraïna, com ha amenaçat de fer, "hi haurà conseqüències severes", ha advertit. Unes declaracions que Blinken ha fet davant mateix del seu homòleg rus, Sergei Lavrov, just abans d'una reunió bilateral entre els dos diplomàtics als marges de la cimera de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), que inclou tots els països europeus, els de l'Àsia Central, i Rússia, els Estats Units i el Canadà, celebrada a Suècia.

La conversa, segons Blinken, ha estat "franca i directa", i les dues parts han intercanviat "preocupacions" sobre una situació que podria esclatar en qualsevol moment. "És el torn de Rússia de desescalar les tensions actuals revertint la recent acumulació de tropes, tornant les forces a les posicions normals en temps de pau i abstenint-se de noves intimidacions i intents de desestabilització d'Ucraïna", ha resolt el secretari d'Estat dels EUA.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta ha estat la trobada de més alt nivell entre els dos països des de la cimera entre Biden i Putin del mes de juny passat, i està previst que aviat els dos líders es comuniquin per donar seguiment a la feina dels seus caps diplomàtics.

Un "escenari de malson"

Rússia ha rebutjat completament la imatge que ha dibuixat el cap de la diplomàcia nord-americana sobre les intencions de Moscou, i ha assegurat que de cap de les maneres estan buscant cap "conflicte". Per a Lavrov, el que cal és que els EUA es deixin de "jocs geopolítics" i apostin per un pacte de seguretat de garanties a llarg termini. De fet, ha anunciat que aviat presentaran una proposta que provoqui que s'eviti l'expansió de l'OTAN cap a l'est i, de retruc, acabi amb la crisi actual.

Cargando
No hay anuncios

Un desplegament de forces de l'aliança militar i l'avenç "cada vegada més a prop de la frontera russa" és el principal maldecap per al Kremlin, una "línia vermella" en paraules del president Putin que Moscou no deixarà que es travessi, i el que està provocant la situació actual de tensió latent. "L'escenari de malson d'una confrontació militar està tornant", ha alertat Lavrov.

Abans de la trobada amb Lavrov, Blinken s'ha reunit amb el ministre d'Afers Estrangers ucraïnès, Dmitró Kuleba, a qui ha reafirmat el compromís dels EUA amb la independència d'Ucraïna, la seva integritat territorial i la certesa que el millor camí és complir els acords de Minsk.

Cargando
No hay anuncios

Punt de trobada en el pacte nuclear iranià

On sí que hi ha sintonia entre Washington i Moscou és en la necessitat de seguir intentant revifar l'acord internacional que eviti el desenvolupament nuclear de l'Iran. Després de l'estrip de l'administració Trump, els EUA de Biden estan intentant trobar la fórmula per recuperar el pacte, i Rússia, que forma part del compendi de països que és a la taula de negociació que se celebra a Viena, comparteix "la perspectiva de base" en aquest tema.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Blinken ha reconegut que la "retòrica recent" de l'Iran no porta gaire bons auguris. "No ens donen gaires motius per a l'optimisme", ha dit, i ha posat de marge "un o dos dies" per veure si des de Teheran són "seriosos o no" en un futur retorn a l'acord nuclear "de bona fe". En funció de l'avaluació, es decidirà si les negociacions col·lapsen o es dona una oportunitat al pacte.