Els EUA volen restablir el diàleg amb Pyongyang

Pompeo espera fixar la desnuclearització de Corea del Nord per al gener del 2021

Donald Trump i el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, durant una reunió a la Casa Blanca
Núria Ferragutcasas
20/09/2018
3 min

Nova YorkWashington i Pyongyang continuen el seu estira-i-arronsa particular. Si fa un mes el secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, va cancel·lar el seu viatge a Corea del Nord per una carta “bel·ligerant” del règim nord-coreà, ara assegura que el seu país està disposat a restablir el diàleg de manera “immediata”. Ho feia hores després que Kim Jong-un assumís el compromís, en la seva cimera amb Corea del Sud, d’acceptar la supervisió internacional per iniciar el seu desmantellament militar. Pompeo, a més, va fixar la fi del procés de desnuclearització de Corea del Nord per al gener del 2021 -que és quan acaba el mandat del president Donald Trump.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Pompeo espera reunir-se amb el ministre d’Exteriors nord-coreà, Ri Yong-ho, la setmana que ve a Nova York, en el marc de l’Assamblea General de les Nacions Unides. Una reunió entre els dos homes “significaria l’inici de les negociacions per transformar les relacions entre els Estats Units i Corea del Nord a través d’un procés de ràpida desnuclearització de Corea del Nord, que ha de finalitzar el gener del 2021”, segons el comunicat del cap de la diplomàcia nord-americana de la nit del dimecres passat.

El govern de Trump recorda que el mateix Kim Jong-un es va comprometre a aquesta desnuclearització en la cimera dels dos caps d’estat a Singapur el juny passat. I, a principis d’aquest mes, va concretar que volia que aquest procés s’acabés abans del final del primer mandat del president nord-americà.

La invitació de Pompeo per reiniciar les negociacions va arribar l’endemà de la cimera entre els líders sud-coreà, Moon Jae-in, i nord-coreà, Kim Jong-un, a Pyongyang.

Compromisos de Kim

En aquesta tercera cimera intercoreana, Kim va oferir desmantellar, amb supervisió internacional, la base de llançament de míssils de Tongchang-ri, a més de la possibilitat d’inutilitzar el complex nuclear de Yongbyon si els EUA ofereixen contrapartides. Pompeo va explicar que aquests compromisos han fet que els Estats Units vulguin tornar a la taula de negociacions.

“El president Kim Jong-un espera tenir una segona reunió amb el president Trump en una data pròxima”, va explicar Moon al final de la seva visita de tres dies a Pyonyang. El líder sud-coreà, que ha sigut clau per desencallar les negociacions entre els governs de Kim i Trump, va subratllar que Kim vol “completar ràpidament la desnuclearització” del seu país i “centrar-se en el seu desenvolupament econòmic”.

Trump, de moment, s’ha mostrat satisfet amb aquests compromisos i ha afirmat que suposen “un gran progrés”. Els experts, en canvi, són més escèptics, i legisladors dels dos partits han demanat cautela a l’espera del que faci Pyongyang.

El govern ‘ha perdut’ 1.500 nens indocumentats

El govern de Donald Trump ha perdut el rastre de prop de 1.500 nens immigrants indocumentats que van creuar la frontera de manera il·legal i sense anar acompanyats al llarg d’aquest any, segons una investigació del Congrés dels EUA. Els menors van ser traslladats a cases d’acollida temporals o albergs.

El departament de Salut i Serveis Humans nord-americà ja va admetre l’abril passat que no sabia amb certesa on eren 1.488 dels 11.254 nens que havia col·locat amb famílies d’acollida. Els funcionaris van fer un seguiment dels menors a través de trucades als seus tutors entre l’abril i el juny d’aquest any.

El govern nord-americà va assegurar que, legalment, no són responsables dels menors un cop deixen la seva oficina de refugiats. Els legisladors volen canviar aquesta situació i van alertar del risc que els nens indocumentats acabin en mans de traficants d’humans o siguin forçats a treballar.

stats