Coronavirus

Els EUA descarten que el covid-19 fos una arma biològica

Les agències d'intel·ligència estan dividides entre la teoria de l'origen animal i la de l'accident de laboratori

Personal de seguretat davant de l’Institut de Virologia de Wuhan.
2 min

SabadellEl virus del covid-19 no va ser desenvolupat com una arma biològica. És una de les poques conclusions sòlides a què ha arribat l'informe que el president dels Estats Units, Joe Biden, va encarregar fa tres mesos a les agències d'intel·ligència del país, segons un resum del document que es va fer públic aquest divendres a la nit. Un altre dels punts de consens entre els diferents organismes que signen l'informe és que les autoritats xineses no tenien coneixement de l'existència del virus abans que es detectés el primer brot a Wuhan, a finals del 2019. En concret, els investigadors creuen que el primer contagi a un humà va tenir lloc prop d'aquesta ciutat el novembre d'aquell any, tot i que el virus no es va detectar fins al mes següent.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Més enllà d'això, però, les 18 agències d'espionatge nord-americanes que han participat en l'elaboració de l'estudi no es posen d'acord sobre quin va ser l'origen exacte del covid. Tal com ja s'havia avançat dimecres, els organismes estan dividits entre els que donen més credibilitat a la hipòtesi de l'origen animal i els que consideren que el coronavirus es va originar a l'Institut de Virologia de Wuhan i es va estendre des d'allà per un accident.

Així, el resum de l'informe indica que "després d'haver examinat tots els informes d'intel·ligència i altres informacions, la comunitat d'intel·ligència continua dividida sobre l'origen més probable del covid-19". "Totes les agències consideren que hi ha dues hipòtesis plausibles: l'exposició natural a un animal infectat o un incident relacionat amb un laboratori", diu el document, que detalla que quatre dels organismes (sense precisar quins) aposten, amb un nivell de confiança baix, per l'origen animal, mentre que un altre defensa, amb un grau moderat de confiança, la teoria del laboratori.

El paper de la Xina

Segons els autors de l'informe, és impossible arribar a conclusions més fiables si no es disposa de més informació. Per això, en un comunicat, Biden ha avisat que els Estats Units i els seus aliats continuaran exigint a la Xina més transparència sobre l'origen del covid. "A la República Popular de la Xina hi ha informació fonamental sobre els orígens de la pandèmia, però des del primer moment les autoritats xineses han treballat per impedir que els investigadors internacionals i els membres de la comunitat de salut pública mundial hi tinguessin accés. El món mereix respostes i no descansaré fins que les obtinguem", ha dit el president nord-americà. L'ambaixada de la Xina a Washington ja ha respost a aquestes acusacions assegurant que l'informe "no és creïble científicament".

Al febrer, una missió de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que havia viatjat a Wuhan per intentar identificar l'origen del coronavirus tampoc no va ser capaç de determinar-ne la procedència de manera concloent, tot i que va qualificar d'"extremadament improbable" la hipòtesi de l'accident de laboratori. En aquell cas, el dubte era, fonamentalment, si el virus s'havia transmès directament d'un animal a un humà, si el contagi s'havia produït a través d'una espècie intermediària o si l'origen era el menjar congelat.

stats