NEGOCIACIONS CONTRA RELLOTGE
Internacional15/10/2013

Els EUA, altre cop davant l'abisme

L'administració nord-americana farà fallida dijous si no hi ha un acord per elevar el sostre de deute

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonUn cop més, els Estats Units s'encaminen cap a un abisme de conseqüències incalculables per a la seva economia i la del món. Dijous el govern del país farà fallida si els demòcrates i els republicans no són capaços d'arribar abans a un acord per elevar el sostre del deute públic. La paràlisi política ja fa temps que s'ha convertit en la norma a Washington, que encadena crisi rere crisi, sobretot des de la victòria dels republicans a les legislatives del 2010 i l'auge del moviment ultraconservador Tea Party.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'actual crisi fiscal, però, és la pitjor de totes, perquè coincideix amb el tancament parcial del govern -de moment fa 15 dies que dura, i continua- i per la intransigència de les dues parts aquestes últimes setmanes a l'hora de buscar un compromís. Ahir, al tancament d'aquesta edició, els líders dels dos partits es mostraven més optimistes en la perspectiva d'aconseguir un acord i planejaven reunir-se amb el president Obama per aconseguir un pacte que evités que dijous el govern deixi de tenir diners per pagar les factures.

Cargando
No hay anuncios

Per què el límit?

El govern necessita el permís del Congrés per endeutar-se

Cargando
No hay anuncios

Des de principis del segle XX, el govern dels Estats Units està obligat per llei a demanar permís al Congrés per augmentar la seva capacitat d'endeutament. Actualment el límit és en els 16,7 bilions de dòlars, que suposa un 73% del seu PIB. Durant dècades aquest increment va ser un procediment rutinari i, de fet, des del 1944 s'ha aprovat 94 cops. En els últims anys, però, s'ha convertit en una perillosa arma política.

Què passa si no hi ha acord?

Cargando
No hay anuncios

Una fallida dels EUA afectaria la seva economia i la de món

Els experts asseguren que és difícil de predir exactament el que comportaria una fallida del país perquè no s'ha produït mai aquesta situació. De totes maneres, el departament del Tresor ha advertit que podria ser "catastròfic", i l'FMI ha afirmat que l'economia dels EUA podria caure en una altra recessió i fer descarrilar la dèbil recuperació econòmica mundial. A més, el govern només podrà pagar algunes factures, a mesura que rebi ingressos fiscals, i haurà de decidir si prioritza el pagament de prestacions socials, com les pensions, o paga els interessos dels seus bons sobirans per evitar un col·lapse financer i un augment dels interessos del seu deute.

Cargando
No hay anuncios

Com van les negociacions?

Obama subratlla que no cedirà al "xantatge" dels republicans

Cargando
No hay anuncios

Per primer cop en la seva presidència, Obama es mostra inflexible en la negociació amb els republicans. En altres crisis fiscals, com la de l'estiu del 2011 i la de Cap d'Any del 2012, va acceptar retallades i va renunciar a un augment dels impostos als més rics. Aquesta vegada insisteix que no negociarà si els republicans continuen amb el seu "segrest de l'economia". Obama es veu més fort que mai després de guanyar la reelecció. Tot i així, si els republicans no cedeixen i es produeix un daltabaix econòmic, ell, com a president, en serà el màxim responsable.

Quin paper té el Tea Party?

Cargando
No hay anuncios

Els conservadors busquen una revocació de la reforma sanitària

L'actual crisi va començar quan una part dels republicans, afins al Tea Party, van decidir posar la revocació de la reforma sanitària, o la seva pròrroga, com a condició per aprovar uns pressupostos o un augment del límit del deute. Tot i així, l'opinió pública cada cop els culpa més de l'estancament polític, i alguns sectors moderats del Partit Republicà estan a favor d'un acord sense condicions, però volen que el president Obama els prometi una gran negociació per reduir el deute del país.