Internacional03/10/2015

Els EUA bombardegen un hospital afganès de Metges Sense Fronteres

Dinou persones, dotze de les quals treballadores de l'ONG, moren en l’atac al centre sanitari

Marc Vidal
i Marc Vidal

BarcelonaJornada negra per a l'organització Metges Sense Fronteres (MSF). Un hospital de la seva titularitat a la ciutat de Kunduz, al nord de l’Afganistan, ha estat el blanc de les bombes dels EUA. En total, 19 persones han mort, entre les quals 12 treballadors de l’organització. També hi han quedat ferides 37 persones més, 19 de les quals de MSF.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els fets han passat la nit de divendres a dissabte quan al centre hi havia un centenar de persones, entre pacients i personal. Poc després de les dues de la matinada, l’hospital va rebre l’impacte de la primera bomba. Els atacs aeris es van anar repetint fins a passades les tres, cada 15 minuts, tot i que des del primer moment es va alertar les autoritats militars afganeses i nord-americanes que s’estava atacant un centre sanitari.

Cargando
No hay anuncios

"Va explotar una primera bomba. Després vam sentir com els avions militars feien voltes en cercle sobre el centre", explica Heman Nagarathnam, el cap de programes de MSF al nord de l’Afganistan, en un comunicat. "Hi va haver una pausa, i després ens van llançar més bombes. I això es va repetir una vegada i una altra. Quan vaig aconseguir sortir de la meva oficina, l’edifici principal de l’hospital estava en flames. Els pacients que podien fer-ho corrien cap als dos refugis soterranis per resguardar-se. Però els que no es valien per ells mateixos van morir cremats als seus llits", va narrar amb horror.

Kunduz s’ha convertit en els últims dies en un punt calent a l’Afganistan. Aquesta ciutat, capital de la província amb el mateix nom, és un punt neuràlgic de comunicacions cap al nord, entre la capital afganesa, Kabul, i el Tadjikistan. Dilluns els talibans van anunciar que l’havien conquerit, en l’avenç més important dels insurgents des de la caiguda del seu règim el 2001. L’endemà, les tropes afganeses van assegurar que n’havien recuperar el control. Però els combats entre l’exèrcit de l’Afganistan -amb el suport aeri dels EUA- i els talibans no s’han aturat mai en aquesta zona.

Cargando
No hay anuncios

L’argument del govern afganès

Ha estat en aquest context que el govern de l’Afganistan ha emmarcat el bombardeig a l’hospital de MSF a Kunduz. El ministeri de l’Interior afganès ha assegurat que "entre 10 i 15 terroristes s’havien amagat a l’hospital" i que per aquest motiu s’havia bombardejat el centre sanitari en un atac en què havien mort "tots els terroristes". "És terrible la pèrdua de vides dels metges de MSF, però lamentablement els terroristes havien decidit amagar-se a l’hospital", ha dit des de Kabul el portaveu del ministeri de l’Interior del govern afganès, Seddiq Seddiqi, en una roda de premsa.

Cargando
No hay anuncios

De seguida el comandament militar dels Estats Units a l’Afganistan ha reconegut que un bombardeig dels seus avions a Kunduz podia "haver produït un dany col·lateral en una instal·lació mèdica de la zona". El secretari de Defensa dels Estats Units, Ash Carter, ha assegurat unes hores després -en un breu comunicat- que s’havia obert una "investigació completa en coordinació amb el govern afganès sobre el tràgic incident".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, els talibans han negat que cap dels seus combatents s’hagués amagat a l’interior del centre sanitari, ja que "la situació de conflicte no els permet ser admesos a l’hospital", segons ha explicat un portaveu talibà que ha culpat l’agència d’intel·ligència de l’Afganistan d’haver proporcionat als EUA informació falsa per provocar el bombardeig al centre sanitari.

Segons l’organització MSF, seguint els seus protocols de seguretat, les coordenades exactes de l’hospital havien sigut transmeses els últims dies, davant l’augment de la tensió a la zona, a les autoritats militars afganeses i dels EUA i també als talibans.

Cargando
No hay anuncios

"Aquest atac és abominable i una greu violació de la llei humanitària internacional", ha assegurat Meinie Nicolai, la presidenta de MSF. I ha afegit: "Demanem total transparència a les forces de la coalició. No podem acceptar que aquesta horrible pèrdua de vides humanes sigui simplement tractada com un dany col·lateral".

Cargando
No hay anuncios

Responsabilitat criminal

Les mostres de condol i les condemnes pel bombardeig dels EUA han arribat de tot arreu. L'alt comissionat de l’ONU per als Drets Humans, Zeid Raad al-Hussein, ha emès un comunicat contundent en què ha demanat una investigació "ràpida, completa i transparent". I encara ha anat més enllà: "Aquest fet és absolutament tràgic, inexcusable i, possiblement, fins i tot criminal".

Cargando
No hay anuncios

L’hospital de MSF atacat a Kunduz, que va quedar parcialment destruït, està especialitzat en traumatologia i és l’única instal·lació d’aquestes característiques al nord-est de l’Afganistan. Fa quatre anys que presta servei gratuït a la població i només l’any passat va atendre 22.000 pacients i va realitzar 5.900 operacions quirúrgiques.