Internacional07/12/2014

Els EUA aniran a la cimera per abolir les armes nuclears

Mireia Quingles
i Mireia Quingles

BarcelonaAl món encara hi ha més de 16.000 armes nuclears amb capacitat per “destruir el planeta diverses vegades”, sosté Jordi Armadans, director de FundiPau. Malgrat que la fi de la Guerra Freda va provocar la “sensació que s’havia fet net amb això”, la problemàtica és ben present: 1.800 caps nuclears estan a punt per utilitzar-se en qüestió de minuts.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Pel risc humanitari, pel risc mediambiental, pel risc de pobresa i fam i per la despesa absurda que genera, el que és racional i raonable és anar cap a l’eliminació d’aquestes armes”, afirma Armadans. Davant la frustració per la falta de progrés del Tractat de No-proliferació Nuclear, els últims anys ha sorgit un clam de la societat civil, que situa l’impacte humanitari com a pretext principal per eliminar aquestes armes, sota la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), de la qual FundiPau forma part.

Cargando
No hay anuncios

Impacte humanitari

Qualsevol arma nuclear mitjana actual “pot superar en 50 o 60 vegades la potència de les d’Hiroshima i Nagasaki”, arrasaria en qüestió de segons ciutats senceres i provocaria la mort de milions de persones. “Els serveis mèdics i humanitaris també quedarien destruïts. La problemàtica humanitària seria demencial”, diu Armadans. Si explotessin desenes de caps nuclears, provocarien un gran “impacte ambiental” i perjudicarien greument l’agricultura, i ocasionarien una “fam generalitzada”.

Cargando
No hay anuncios

Dilluns i dimarts FundiPau participarà en la tercera trobada diplomàtica per l’abolició de les armes nuclears. Després d’any i mig de trobades diplomàtiques i més de set que ICAN pressiona els governs, 150 països s’han compromès a eliminar les armes nuclears. Armadans considera que el moviment “cada cop va guanyant més estats o, si més no, va vencent resistències totals”.

Fins ara la campanya ha aconseguit que les cinc potències nuclears (els Estats Units, la Xina, França, el Regne Unit i Rússia) “ara estiguin incòmodes”. La trobada a Viena comptarà, per primer cop, amb els Estats Units, “un èxit rotund”. L’objectiu és “sortir amb una fotografia amb més països que hi estan d’acord, i amb països que, sense estar-hi, es prenen la molèstia d’anar-hi”, diu Armadans, que apunta que es tracta d’avançar cap a la creació definitiva del “tractat d’abolició de les armes nuclears”.