Els EUA adverteixen que la decisió de Putin "posa a prova" el sistema internacional
Washington diu que és "no té cap sentit" pensar que les tropes russes van a les repúbliques del Donbass per mantenir-hi la pau
WashingtonL'escalada a Ucraïna ha obligat a fer una reunió d'emergència i urgent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides aquest dimarts a la matinada, que ha servit d'aparador de la unitat de bloc encapçalat pels Estats Units en la crítica a les accions russes i la decisió del president Vladímir Putin de tensar la corda al màxim amb el reconeixement de la independència de les repúbliques del Donbass i l'enviament de tropes.
L'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Linda Thomas-Greenfield, ha assegurat que amb aquest moviment "Putin vol que el món viatgi en el temps a una època anterior a les Nacions Unides, a una època on els imperis governaven el món". Bàsicament, segons la diplomàtica nord-americana, es tracta d'un pols i de "posar a prova" el sistema internacional actual.
Les crítiques i denúncies dels EUA, amb el suport de molts dels membres del Consell de Seguretat, han anat en tots els fronts. També a l'enviament de tropes, i especialment al fet que Putin les hagi definit com a "pacificadores" per garantir la pau als territoris de Donetsk i Lugansk. "No té cap sentit. Tots sabem el que són realment", ha etzibat.
El discurs més encès de la sessió ha estat el del representant d'Ucraïna, Sergi Kislitsia, que ha dit que Rússia és un "virus" que ha causat el caos al seu país, i ha afirmat directament que "les Nacions Unides estan malaltes" a causa "del virus propagat pel Kremlin". En un to desafiant, el diplomàtic ha dit que el seu país "no té por de ningú" i que no permetrà que es canviïn les fronteres ni ara ni mai.
En un to oposat ha parlat l'ambaixador rus, Vassili Nebenzia, que ha insistit que encara estaven oberts a la solució diplomàtica i que el seu país "no té cap intenció d'un nou bany de sang al Donbass".
A l'inici de la sessió, la secretària general adjunta de l'ONU en temes polítics, Rosemary Di Carlo, ha assegurat que "les pròximes hores i dies seran crítics" per al futur de la zona. "El risc de gran conflicte és real i s'ha d'evitar com sigui", ha dit.
Comencen a aplicar-se sancions
La sessió d'emergència a les Nacions Unides ha estat el punt final d'una jornada en què el govern de Joe Biden ha deixat clar que ja tenen en marxa la maquinària de resposta a les accions russes, en part –segons diuen– perquè esperaven que Putin actués com ha actuat i no els ha agafat per sorpresa.
Poc després del discurs de Putin, el president dels EUA signava l'ordre executiva per bloquejar inversions a les repúbliques del Donbass, i aquest dimarts anunciarà, en coordinació amb els aliats europeus, un paquet de sancions contra Rússia. Segons Reuters, es podria tractar de la prohibició de transaccions bancàries d'entitats financeres nord-americanes amb els principals bancs russos.
Però no seran les grans mesures punitives "ràpides i severes" que han promès per activa i per passiva les últimes setmanes, sinó un avançament de què pot arribar a ser. Aquestes les guarden per quan hi hagi la "invasió", en cas que es produeixi: la definició de quan es considerarà que Rússia ha envaït Ucraïna porta de corcoll l'administració Biden, que ara per ara ha estat incapaç de donar-ne una resposta clara.
Sobre el terreny, i en una mesura de seguretat extrema, tot el cos diplomàtic nord-americà que encara hi ha a Ucraïna ha fet nit a Polònia.