AUGMENT DE LA TENSIÓ INTERNACIONAL
Internacional13/06/2019

Els EUA acusen l’Iran de l’atac de dos petroliers

L’atemptat contra un vaixell noruec i un altre de japonès dispara la tensió en un lloc clau per al trànsit del petroli

Edward Wong
i Edward Wong

WashingtonDos petroliers van patir ahir el que semblaria un atac quan navegaven pel golf d’Oman, molt a prop de la zona on fa un mes quatre vaixells cisterna més van patir un sabotatge. Les tripulacions fins i tot van haver d’abandonar les embarcacions, i en una es va declarar un espectacular incendi. L’incident va disparar les alarmes sobre la seguretat d’una de les principals zones de trànsit de petroli del món, i va fer revifar la tensió regional fins al punt que el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, no va dubtar en acusar l’Iran d’estar-hi al darrere. “Aquests atacs que no responen a cap provocació són una clara amenaça per a la pau i la seguretat internacional”, va afirmar en una roda de premsa a Washington. Però Pompeo no va presentar cap prova que demostrés la seva afirmació.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El comandament militar nord-americà, de fet, ha publicat un vídeo on suposadament es mostra un vaixell militar iranià que s'acosta al petrolier japonès per retirar-hi una de les mines col·locades. Tot i estar molt borrosa, la cinta mostra una petita embarcació militar que s'acosta al petrolier i retira alguna cosa del seu lateral abans de marxar.

Cargando
No hay anuncios

Els petroliers atacats són el noruec Front Altair, que anava dels Emirats Àrabs a Taiwan amb 75.000 tones de nafta, i el japonès Kokuka Corageous, que portava metanol a Singapur des d’un port saudita. El secretari general de l’ONU, António Guterres, va condemnar ahir els fets i va alertar que el món “no es pot permetre” una guerra en aquesta regió.

De fet, a petició dels Estats Units, el Consell de Seguretat es reunirà aquesta tarda amb caràcter d’urgència i a porta tancada. L’episodi va enxampar ahir el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, de viatge oficial a Teheran en un intent per mediar entre l’Iran i els Estats Units. Abe va lliurar a l’aiatol·là Khamenei, el líder suprem de l’Iran, un missatge escrit de Donald Trump, però el mandatari persa va reaccionar dient: “No crec que Trump sigui digne d’un intercanvi de missatges i no tinc cap resposta per a ell, ni ara ni en el futur”, van informar els mitjans locals.

Cargando
No hay anuncios

De moment no s’han pogut aclarir les circumstàncies de l’aparent atac d’ahir ni qui hi estava implicat, però sembla més greu que l’incident del maig, que també va deixar moltes preguntes sense resposta. Aleshores l’Iran va negar qualsevol implicació, però l’assessor de Seguretat Nacional nord-americà, John Bolton, va assegurar que “gairebé amb tota certesa” Teheran hi era al darrere. Alts responsables iranians també van negar qualsevol responsabilitat en l’incident d’ahir i van insinuar que el suposat atac buscava l’aïllament internacional de Teheran. “Sospitós és poc per descriure el que ha passat aquest matí [per ahir]”, va dir el ministre d’Afers Estrangers persa, Mohammad Javad Zarif.

Altres països van ser ahir més prudents, com ara els Emirats Àrabs Units, que es van limitar a afirmar que l’atac hauria sigut patrocinat per un estat. L’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, tots dos aliats de Washington, estan enfrontats amb l’Iran i utilitzen el Iemen com un camp de batalla en aquesta confrontació. Però, per sobre de les tensions regionals, el que ho ha precipitat tot ha sigut la decisió de Trump d’abandonar l’acord internacional del 2015 que posava límits al programa nuclear iranià per evitar que Teheran en fes un ús militar.

Cargando
No hay anuncios

Arran d’això, l’administració nord-americana va imposar sancions a les exportacions de petroli iranianes i va enviar més tropes a la regió. Com a resposta, l’Iran va amenaçar amb bloquejar l’estret d’Ormuz, un accés clau al golf Pèrsic, i amb deixar de complir parts de l’acord nuclear. Per la seva banda, els houthis del Iemen, que tenen el suport de l’Iran, han atacat durant les últimes setmanes posicions saudites, com ara alguns oleoductes, cosa que fa témer una extensió del conflicte.

El golf Pèrsic és una de les principals zones de producció de petroli del món. Una bona part del cru es transporta a través d’oleoductes, però una part significativa encara es carrega en vaixells que han de creuar l’estret d’Ormuz i el golf d’Oman. El preu del petroli als mercats mundials va pujar ahir un 4% arran de l’atac.

Cargando
No hay anuncios

“Tenim persones de totes les nacionalitats i vaixells amb totes les banderes transitant per aquesta ruta marítima crucial cada dia”, va dir en un comunicat Paolo d’Amico, president de l’Associació Internacional d’Armadors de Vaixells de Càrrega. “Cal recordar que aproximadament el 30% del cru passa a través d’aquests estrets. Si les aigües no són segures, el subministrament a tot Occident estaria en perill”.

Copyright The New York Times