Coronavirus

Un estudi d’Israel revela que la vacuna de Pfizer té una efectivitat del 85% amb una sola dosi

La investigació s’ha fet amb més de 7.000 treballadors sanitaris que van ser vacunats a l'Hospital Sheba de Tel Aviv

Javier de la Sotilla
i Javier de la Sotilla

BarcelonaLa primera dosi de la vacuna de Pfizer-BionTech contra el coronavirus té un 85% d’efectivitat en les infeccions simptomàtiques, segons mostra un estudi fet a Israel i publicat a la revista mèdica The Lancet. La investigació, en què s’ha vacunat 7.214 sanitaris al Centre Mèdic Sheba de Tel Aviv, revela una important reducció de la taxa d’infectats entre 15 i 28 dies després de rebre la primera dosi. Si també es tenen en compte els asimptomàtics, el nivell de protecció de la vacuna se situa en un 75%. La vacuna de Pfizer-BionTech –com d'altres– inclou la inoculació de dues dosis.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes dades podrien avalar l’estratègia que ha seguit el Regne Unit, on el govern de Boris Johnson ha decidit utilitzar només una dosi de les vacunes de Pfizer i Moderna però en un percentatge més elevat de la població, retardant així la segona injecció. Bona part d'Europa, però, ho està fent d'una altra manera: prioritza l'administració de les dues dosis a cada persona vacunada.

La publicació de The Lancet arriba l’endemà del suggeriment de dos investigadors canadencs, que en una carta publicada al New England Journal of Medicine van defensar aquesta estratègia, assegurant que l’eficàcia de la primera dosi era del 92,6%. Donada l’escassetat de vacunes en certes regions del món –hi ha 130 països que no n'han rebut ni una sola dosi–, amb una distribució qualificada de “salvatgement desigual i injusta” pel secretari general de l’ONU, António Guterres, retardar la segona dosi podria accelerar la immunització de la població mundial.

Cargando
No hay anuncios

En un comunicat, l’empresa farmacèutica Pfizer ha informat que estava fent una anàlisi pròpia de les dades de l’estudi dut a terme a Israel per comprendre quin impacte té la seva vacuna per prevenir infeccions de les diverses variants de coronavirus, com la britànica, la sud-africana, la brasilera o la identificada aquest divendres al Japó. “Els règims alternatius de dosificació de la vacuna” encara no han sigut avaluats, explica Pfizer, que recorda que la decisió sobre si aplicar només la primera dosi per retardar la segona correspon a les autoritats sanitàries de cada país.

Prudència amb les conclusions

Tot i l’optimisme amb què s’han rebut aquests resultats, l’epidemiòloga del Centre Mèdic Sheba, Gili Regev-Yochay, ha dit que s’haurien de prendre amb cautela, atès que gairebé tota la població analitzada a l’estudi és “jove i sana”. “No tenim gaires empleats amb més de 65 anys als nostres equips sanitaris”, ha matisat en declaracions a la premsa local. Per tant, les conclusions de la investigació podrien variar amb les persones de més edat, entre les quals possiblement l’efectivitat de la primera dosi no seria tan elevada.

Cargando
No hay anuncios

L’hospital israelià ha destacat que l’estudi es va dur a terme al gener, durant un augment de les infeccions per covid-19 a l’Israel que va suposar el pic de la tercera onada de la pandèmia. El país lidera de manera aclaparadora l’índex de vacunació per càpita a nivell mundial: segons dades d’aquest dijous, s’han administrat 81,78 dosis per cada 100 persones al país, lluny dels Emirats Àrabs Units (54,33), el Regne Unit (25,04) i els Estats Units (17,44), per exemple. Així, Israel ha vacunat gairebé un terç dels seus 9,2 milions d’habitants amb les dues dosis de Pfizer i prop de la meitat amb la primera.

Cargando
No hay anuncios

Aquest elevat percentatge de persones vacunades ha permès a diverses institucions del país comprovar la seva eficàcia. Els últims dies s'han publicat dades de reducció dels contagis que han qualificat de molt encoratjadores: de les 428.000 persones que han rebut la segona dosi, una setmana més tard només se n'han infectat 63, és a dir, el 0,015%. El recent estudi publicat a la revista The Lancet demostra ara que la primera dosi també produeix molt bons resultats.