Zelenski alerta davant l'ONU del risc d'una "guerra nuclear entre potències"

El president ucraïnès assisteix per primer cop a l'Assemblea General de les Nacions Unides i demana més mà dura contra Putin

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, durant l'Assemblea General de l'ONU.
3 min

WashingtonEl president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha portat aquest dimarts per primera vegada la seva característica vestimenta verd militar a l'Assemblea General de les Nacions Unides, que s'ha inaugurat aquest dimarts a Nova York i s'allargarà una setmana. Després de comparèixer l'any passat amb un vídeo pregravat, on demanava als líders del món sancions contra Rússia, el mandatari ucraïnès ha renovat la crida i ha aprofitat l'atenció mediàtica per demanar el suport de la comunitat internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"L'objectiu d'aquesta guerra contra Ucraïna és convertir la nostra terra, la nostra gent, les nostres vides i els nostres recursos en una arma contra tots vosaltres, contra l'ordre internacional basat en normes", ha assegurat Zelenski, fent referència a les implicacions mundials del conflicte. "La destrucció massiva està guanyant pes", ha dit en senyal d'alerta, tot denunciant les reiterades amenaces nuclears de Vladímir Putin, i ha lamentat el "fracàs" de les estratègies de desarmament nuclear després de la Guerra Freda, quan "el món va decidir que Rússia podia ser el guardià d'aquest poder".

"Hem vist unes quantes vegades com Rússia utilitza el preu dels aliments i l'energia com a arma", ha dit Zelenski: "Ara està militaritzant l'energia nuclear". El mandatari s'ha referit al bloqueig dels ports ucraïnesos, claus en l'exportació de gra, des de l'inici del conflicte, així com a l'ocupació de la planta nuclear de Zaporíjia i al perill que podria suposar una escalada del conflicte: "Una guerra nuclear entre les grans potències".

Entre els oients no hi havia el president francès, Emmanuel Macron, ni el primer ministre britànic, Rishi Sunak, dos aliats essencials contra la guerra d'ocupació russa, que han al·legat problemes d'agenda. Tampoc hi eren presents, per segon any consecutiu, Xi Jinping ni Vladímir Putin, que no pot viatjar a causa de l'ordre d'arrest del Tribunal Penal Internacional que pesa sobre ell. Ni el primer ministre indi, Narendra Modi, que podria tenir un paper clau en les negociacions per a una desescalada del conflicte.

"Hem d'actuar units per derrotar l'agressor i així poder centrar les nostres capacitats per superar els desafiaments mundials", ha dit Zelenski, en referència als Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'emergència climàtica, els dos altres grans temes en l'agenda d'aquesta setmana a l'ONU. Tanmateix, ha lamentat que durant les intervencions ha sentit "moltíssimes paraules, però no una defensa activa contra l'agressió".

En aquesta al·lusió, s'hi inclou Lula da Silva, que ha reiterat la seva proposta per moderar les converses de pau. "Cal treballar per crear un espai per a la negociació. Cap solució serà duradora si no es basa en el diàleg", ha dit el president del Brasil, que manté una posició equidistant amb la guerra, sense una condemna ferma de l'ocupació russa. Lula, que ha tornat a la tribuna de l'ONU per primera vegada des del 2009, té previst reunir-se demà amb Zelenski a Nova York.

L'ha succeït un discurs magnànim del president nord-americà, Joe Biden, que ha reivindicat el "lideratge internacional" dels Estats Units després dels anys d'aïllacionisme de Donald Trump. A diferència de l'any passat, quan va començar la intervenció esmentant Ucraïna, aquest dimarts Biden ha tardat 22 minuts (en un discurs que n'ha durat 27) a fer referència al conflicte: "Per segon any consecutiu, aquesta trobada dedicada a la resolució pacífica de conflictes està marcada per l'ombra de la guerra de conquesta sense provocació de Rússia contra el seu veí", ha lamentat.

"Reforma o ruptura", alerta Guterres

"Augmenten les tensions, es multipliquen els desafiaments mundials i nosaltres semblem incapaços d’unir-nos per donar-hi resposta", ha dit, contundent, el secretari general de l'ONU, António Guterres, tot reconeixent que la institució no està aconseguint adaptar-se al nou context geopolític. Especialment el Consell de Seguretat, on conviuen cinc potències amb poder de veto i agendes contraposades, entre altres temes, pel que fa a la guerra d'Ucraïna i a la successió recent de cops d'estat a l'Àfrica.

"Avancem cap a un món multipolar, però la governança mundial continua aturada en el temps. Només cal veure el Consell de Seguretat i el sistema de Bretton Woods: reflecteixen la realitat política i econòmica del 1945, quan molts dels països aquí presents estaven encara sota domini colonial", ha destacat. En aquest sentit, ha fet una crida a reformar l'ONU: "Si les institucions no reflecteixen el món tal com és, en lloc de resoldre els conflictes, es converteixen en una part del problema".

I ha conclòs: "No em faig il·lusions. Les reformes són una qüestió de poder i hi ha molts interessos contraposats. Però l'alternativa a la reforma no és l'statu quo, sinó més fragmentació. És reforma o ruptura".

stats