De la por a l'eufòria: Walz consolida el gir de la campanya demòcrata

El nou candidat de Harris a la vicepresidència busca el xoc amb Trump i Vance

5 min
La vicepresidenta dels Estats Units i candidata a la presidència demòcrata Kamala Harris i el seu recentment escollit vicepresident a la vicepresidència, el governador de Minnesota, Tim Walz.

WashingtonUna de les primeres coses que va fer el governador de Minnesota, Tim Walz, quan ahir va pujar al faristol a Filadèlfia va ser agrair a Kamala Harris haver "tornat l'alegria" al partit. Encara que potser hauria de ser Harris qui agraís això al seu flamant candidat a la vicepresidència. L'elecció de Walz, un exsoldat i exprofessor que parla com la gent del carrer, ha servit per consolidar el gir de l'estratègia de campanya de Harris basat en l'esperança i el futur.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'energia, els acudits i el llenguatge constructiu que va utilitzar Walz per filar un discurs que mira cap al futur deixen enrere la narrativa que fins ara havia utilitzat Joe Biden per a la seva campanya. L'estratègia del tàndem Biden-Harris es basava en la por a Donald Trump i actuava amb una actitud defensiva. Ara el tàndem Harris-Walz ha canviat l'eix des d'on mobilitzar les bases: l'esperança de construir un futur millor i amb un llenguatge que va a l'atac. Ja en el seu primer discurs com a candidat a la vicepresidència no li va faltar temps a Walz per desafiar el segon de Trump, J.D. Vance: "Em moro de ganes de debatre amb ell. Si és que està disposat a aixecar-se del sofà i aparèixer".

Walz no té por als mems d'internet i va anar directe a un dels acudits que més han circulat per les xarxes aquests dies: el rumor que Vance va mantenir relacions sexuals amb un sofà, fet que hauria explicat al seu llibre, Hillbilly elegy. El rumor és fals, però Walz no va desaprofitar l'ocasió per llançar la bola contra el seu rival i aportar la dosis d'humor que els demòcrates necessiten en la seva campanya. "Aquests homes [Trump i Vance] són horrorosos i estranys de collons. Ho veieu vosaltres mateixos",va dir Walz, que va tornar a citar la frase que els últims dies l'ha fet viral a les xarxes.

"Com tota la gent normal del centre del país amb qui vaig créixer, Vance va estudiar a Yale. Els milionaris de Silicon Valley li van finançar la carrera i després va escriure aquest bestseller [Hillbilly elegy] i va destrossar la seva comunitat. Vinga, home! El centre dels EUA no és així". Walz va carregar contra el republicà i va deixat clar que pensa disputar-li el vot dels treballadors de l'Oest Mitjà després que Vance es presentés com la veu del cinturó industrial. També va recordar per a qui treballa realment l'expresident: "Donald Trump no està lluitant per vosaltres ni per la vostra família. Ell mai es va asseure en una taula de cuina com a la que vaig créixer jo mentre ens preguntàvem com pagaríem les factures. Ell estava assegut a la seva mansió de Mar-a-Lago, preguntant-se com podria rebaixar els impostos als seus amics rics".

Els demòcrates estan intentant capgirar la situació i ser ells els que creïn joc en lloc d'anar a remolc del que diuen els republicans. Un altre exemple d'això és que ja hi ha a la venda gorres amb estampat de camuflatge que porten el logo de Harris-Walz brodat a sobre. Un tipus d'estampat que els republicans fa anys que s'han apropiat i que ara sembla que els demòcrates tenen intenció de disputar-los. L'objectiu no només és resignificar l'estampat sinó també arribar a altres tipus de votants, com poden ser els treballadors blancs de l'Oest Mitjà, que normalment s'associen amb Trump.

Un home senzill

Al llarg dels gairebé 20 minuts que va parlar, Walz va destacar més els episodis de la seva vida com a professor d'institut i entrenador de futbol americà que no pas com a polític. Malgrat tenir al darrere un gran nombre de lleis aprovades en un Congrés estatal amb majoria republicana, Walz va treure pit de les seves fites més senzilles, però que també resulten ser les que connecten amb la gent: el governador va recordar com amb la seva dona cada nit resaven perquè el metge els truqués dient-los que el procés de fecundació in vitro havia anat bé. Gràcies al procés mèdic la seva filla Hope va arribar al món. A part d'atacar el dret a l'avortament, l'ala més conservadora del Partit Republicà ha intentat prohibir la fecundació in vitro.

"Nosaltres respectem els nostres veïns i les decisions personals que prenen, fins i tot quan no prendríem la mateixa decisió que ells. Hi ha una norma daurada: no et fiquis on no et demanen. [...] I això inclou la fecundació in vitro, que és una qüestió molt personal per a mi i la meva família", destacava Walz.

Kamala Harris i el seu recentment escollit company de vicepresidència, el governador de Minnesota, Tim Walz, en unacampanya a Filadèlfia.

"A Minnesota creiem en la segona esmena, però també creiem en el sentit comú d'unes lleis que regulin la violència de les armes". Walz va aprofitar la seva autoritat com a caçador, i que en el passat havia gaudit de la simpatia de l'Associació Nacional del Rifle, per posar-se al capdavant d'una de les lluites més difícils dels demòcrates: la regulació de la venda d'armes. Després de l'atemptat contra Trump a Butler, molts demòcrates han aprofitat l'incident per tornar a posar la qüestió sobre la taula, encara que entre els republicans la segona esmena és sagrada.

De fons, Harris aplaudia l'energia del seu nou candidat. Moments abans, l'havia presentat al públic resumint tots els noms pels quals es coneix Walz: pare, marit, professor, sergent i entrenador. "I d'aquí a 90 dies la nació el coneixerà pel nom de vicepresident", ha assegurat.

Pensilvània, estat clau

Pensilvània, que aquest any reparteix 19 vots electorals, serà decisiu de cara a les eleccions del 5 de novembre. D'entre els set estats frontissa que hi ha aquest any, Pensilvània sembla ser la clau que obrirà les portes de la Casa Blanca. És per això que l'equip de campanya va decidir que el tret de sortida de la candidatura completa es fes a Filadèlfia.

La candidata demòcrata a la presidència dels Estats Units, Kamala Harris en una campanya amb el candidat a la vicepresidència, Tim Walz al Liacouras Center at Temple Universitat de Filadèlfia.

El governador de Pensilvània, Josh Shapiro, va fer d'amfitrió per a Harris i Walz. Shapiro, que en cert moment semblava que seria l'escollit per ser el vicepresident de Harris en lloc de Walz, va destacar només començar que una de les coses que més li agrada és ser el governador de Pensilvània. Tot seguit, es va desfer en elogis cap al que havia sigut el seu rival: "Walz és el tipus de professor i mentor que els agradaria tenir a tots els nens. És el tipus de persona que inclou les persones i les inspira a somiar. I és el tipus de vicepresident que els EUA es mereixen".

stats