David Redlawsk: "El que van veure ahir els seguidors de Harris encara mobilitzarà més l'electorat"
Doctor en ciències polítiques de la Universitat de Delaware
WashingtonDavid Redlawsk, professor de ciències polítiques de la Universitat de Delaware especialitzat en psicologia política, analitza l'impacte del cara a cara entre Donald Trump i Kamala Harris a menys de dos mesos de les eleccions presidencials del 5 de novembre.
Kamala Harris s'ha imposat a Donald Trump. Podem dir que ha complert el seu objectiu?
— Harris va fer tot el que havia de fer al debat. Va saber ficar-se en la pell de Trump i molestar-lo amb temes que el treuen de polleguera i el van fer descarrilar en direccions estranyes. Ha quedat ben clar com ha estat capaç de superar el repte folgadament.
Un dels elements clau que vostè apuntava abans del debat era el fet que els demòcrates han de continuar mobilitzant el vot.
— Aquest és un dels potencials dels debats electorals. El que van veure ahir els seguidors de Harris no només reforçarà el suport que ja té, sinó que mobilitzarà l'electorat. Farà que l'entusiasme es tradueixi en acció i que els seus votants busquin convèncer altres persones del seu entorn, com familiars i amics.
Harris també tenia el repte de definir-se davant els votants que no la coneixien gaire bé, però no ha revelat nous detalls de la seva agenda. Els primers sondejos entre els espectadors fets per la CNN mostrava que Trump continuava superant-la en la percepció de temes clau com l'economia.
— Cal mirar amb compte aquest tipus d'enquestes amb votants independents o indecisos, perquè són realment complicades. Principalment, perquè no són tan indecisos com diuen. És cert que les enquestes fins ara han continuat donant a Trump avantatge en l'economia, però això té menys a veure amb els plans econòmics de Harris que amb la sensació persistent que l'economia no va bé, fins i tot quan objectivament va força bé. Aquesta desconnexió beneficia Donald Trump i perjudica Harris perquè els que governen són els demòcrates. Però també és cert que Harris ha de continuar aclarint les seves posicions. Necessita clarificar els seus plans i també intentar portar la campanya cap a altres temes més enllà de l'economia, cosa que va fer al debat.
La dinàmica del debat, d'un Trump defensiu i una Harris realment sòlida, és el que marcarà els dos mesos que queden de campanya?
— Sí. Harris és una dona segura de si mateixa, és una exfiscal, entén qui és i què està intentant fer, i Trump no té un gran domini dels detalls de les polítiques. Simplement diu el que li ve al cap, fins i tot quan són mentides evidents. I crec que la solidesa des de la qual Harris es va enfrontar a això va ser clau al debat i serà una estratègia que seguirà repetint.
Si ens posem en la perspectiva dels seguidors de Trump, com es pot valorar l'actuació de l'expresident?
— Els que són ferms seguidors de Trump no es deixaran influenciar per res. Però crec que és revelador que l'enquesta instantània que va fer la CNN, que té els seus problemes, mostra que només el 37% van dir que Trump va guanyar el debat, i si ho penses, això és molt per sota del seu suport en les enquestes, la qual cosa suggereix que alguns seguidors, o almenys els que contesten les enquestes, estan decebuts amb el seu paper. Tot i així, no crec que els que veritablement hi creuen estiguin decebuts.
De fet, Trump assegura que ell ha guanyat...
— És Trump. Passi el que passi, no es disculpa ni admet els fracassos. Així és com funciona la seva ment. No és que cregui que ho va fer bé, és que no hi ha una altra alternativa. Però, si ens hi fixem, el llenguatge corporal d'ahir a la nit és molt incòmode i no concorda amb l'afirmació que ha fet el millor debat de la seva història.
Les cares dels seus assistents quan deia que havia guanyat eren llargues.
— Ja estaven nerviosos, i ara encara més, després d'ahir a la nit, però no hi haurà una crisi interna com va passar amb Biden que faci que Trump es retiri. Realment és massa tard per això, i tampoc tenen altra opció. Trump és el seu candidat i serà el seu candidat.
Podem esperar un canvi de tàctica per part del seu equip?
— Trump és qui és, i li costa molt canviar. Això es va veure al principi del debat, quan ell intentava mostrar-se com una persona més racional i calmada. La seva intervenció inicial estava encaminada cap aquí, però es va anar perdent a mesura que el debat avançava. Els seus recursos són denigrar, atacar i mostrar menyspreu cap a qualsevol que s'hi oposi. No importa el que li aconselli el seu equip. La seva personalitat és aquesta.
¿La mentida sobre els migrants que mengen gats tindrà un cost per a ell?
— Per als que hi creuen, no, perquè això els encanta. Però el que necessita ara és guanyar més suports. Necessita captar aquelles poques persones que per qualsevol raó segueixen indecises, i no crec que parlar d'immigrants menjant gats sigui la millor manera d’atraure votants indecisos.
Després d'haver vist un Trump arraconat, què podem esperar?
— Encara és aviat per saber si aquest debat serà un d'aquests moments decisius a les urnes. La gent necessita una mica de temps per processar-ho. Però crec que probablement, en dos mesos, mirarem enrere i ho veurem com un dels episodis que van marcar la diferència. Perquè el llistó per a Harris estava molt alt i, tanmateix, l'ha superat fàcilment.
Encara no se sap si hi haurà un segon debat, però l'1 d'octubre hi haurà el debat de vicepresidents. Com pot influir el que ha passat en el cara a cara entre J.D. Vance i Tim Walz?
— Vance no és Donald Trump. Ha apostat per Trump i repeteix les seves frases, o fins i tot va més lluny. Però ell no és Trump i no té el mateix carisma. Tampoc crec que Vance reaccioni als atacs de la mateixa manera que Trump. A més que el seu interlocutor tampoc serà Harris, sinó Walz. No sé si veurem un debat molt més "normal" que aquest. Tot i que espero que Vance sí que intenti centrar-se en les polítiques. I Walz farà al mateix.