Trump torna on van intentar matar-lo i atia més 'fake news' acompanyat d'Elon Musk
El magnat apareix a Butler com a convidat estrella i amplia la desconfiança en el sistema de votació
Butler (Estats Units)Rick Shawn estava treballant amb l’excavadora la tarda del dissabte en què Thomas Crooks va disparar contra Donald Trump a Butler. Se'n va assabentar per la ràdio de la cabina de la màquina. No va ser fins l’endemà que va saber que el seu amic d'infància, Corey Comperatore, era la persona que havia mort al míting. “Tinc moltes emocions entremesclades avui. Estic molt orgullós del que està fent Trump recordant-lo”, va explicar Shawn, amb els ulls aigualits, mentre esperava aquest dissabte que Trump tornés a pujar a l'escenari on van intentar matar-lo.
En la recta final de la campanya, Trump ha tornat als llocs dels fets per desenterrar el"Fight, fight, fight"que va esmolar durant la Convenció Republicana després de l'atemptat i que posteriorment va quedar diluït amb la renúncia de Joe Biden a la candidatura i la irrupció de Kamala Harris.
Malgrat que el magnat ha volgut vendre el míting a les desenes de milers de persones que s'amuntegaven al camp com un in memoriam per a Comperatore, la realitat és que el principal homenatjat era ell. El minut de silenci que ha dedicat al bomber queda petit al costat dels 18 minuts de relat èpic que ha tornat a oferir Trump sobre aquella jornada. Un relat que, quan el va narrar per primer cop a Milwaukee, va assegurar que no tornaria a explicar més perquè era massa "dolorós".
A Butler no només ha tornat a explicar-lo (com ha fet en tots els actes des de llavors) sinó que ha anat més enllà. Només pujar a l’escenari, ha començat a parlar com si només haguessin passat uns segons des que la bala el va interrompre el passat 13 de juliol. “Com us estava dient...”, ha començat de manera desafiant Trump. Els aplaudiments, les ovacions i les rialles han esclatat al moment. Aquest gest era el que esperaven els seus seguidors. "Tornar on el van intentar matar és una declaració d'intencions, diu que no té por de fer el que cal fer per protegir les coses en què creu", explicava Shawn tres hores abans que Trump comencés a parlar. El perímetre havia obert portes a les 10 del matí, i a les 12 del migdia ja s'havia de fer una hora de cua per arribar a entrar. Trump no parlava fins a les cinc.
Per si el gest no era suficient, el republicà s'ha encarregat d'explicitar-lo verbalment: "Fa 12 setmanes tots vam rebre una bala per als Estats Units i l'únic que demanem és que tothom surti a votar. Hem de guanyar. No podem permetre que això li passi al nostre país. No podem suportar quatre anys més així. No ens quedarà país. No ens quedarà un país. I tot això serà per a res. Si no sortiu a votar, tot se n'anirà en orris".
Que l'expresident tornés al lloc on el van intentar matar no només ha estat una declaració d'intencions sinó també una situació de màxima pressió per al Servei Secret nord-americà. Especialment, després que al setembre es produís un segon intent d'assassinat frustrat a Palm Beach. Que fos un acte multitudinari a l'aire lliure, amb desenes de milers de persones, tampoc hi ajudava. Ja des de la cua per entrar al recinte, als terrats dels graners i les naus industrials del voltant, es podien veure els franctiradors vigilant el perímetre. El reforç de la seguretat era notable en comparació amb el míting del juliol, en què els errors comesos van acabar costant la dimissió de la directora de l'agència nord-americana, Kimberly Cheatle. El canvi més visible són els vidres antibales des d'on Trump fa ara els seus discursos en espais oberts.
"Sens dubte, hi ha molta més seguretat que l'anterior vegada –explicava Codey Waterson assenyalant dos franctiradors–. A més que en aquesta ocasió també he vist gossos de detecció d'explosius, cosa que l'altra vegada no hi havia". Waterson també era en aquest mateix camp i, tot i que han passat uns mesos, el sentiment és el mateix: "Molta ràbia. Aquell dia el que vaig sentir era una mescla de preocupació i ràbia, però ara sobretot és ràbia". Aquest lampista i veí de Butler destacava com els demòcrates i els mitjans són els principals culpables de "l'odi" que pateix Trump.
Malgrat que des del minut u de l'atemptat de Butler els seguidors de Trump ja culpaven la retòrica de Biden i Harris, no ha estat fins ara que Trump ha fet escalar el to i els ha apuntat amb el seu propi dit. "Aquells que volen aturar-nos [...] m'han calumniat, m'han processat políticament, m'han acusat, han intentat treure'm de la papereta electoral i, qui sap, potser fins i tot han intentat matar-me", ha dit el republicà durant la seva intervenció. Trump ha etiquetat els seus rivals polítics d'"enemic intern" i ha insinuat que poden haver estat al darrere del seu atemptat.
Després de patir el segon intent d'assassinat, les teories conspiranoiques al voltant del magnat no han fet més que créixer. No només sobre els intents d'assassinat, sinó sobre el sistema de votació en si. El descrèdit cap al sistema electoral entre els seguidors de Trump, molts dels quals encara pensen que els hi van robar les eleccions del 2020, és una realitat que no ha deixat d'augmentar en els últims mesos. "Trump perdrà, perquè estarà manipulat. Només dic el que sento. Crec que tot això és inútil. Per molt que tots volem que guanyi, crec que serà una elecció manipulada", exposava Shawn.
Musk fa catastrofisme
A les xarxes, molts perfils trumpistes també han donat ales a rumors que insinuen que els immigrants sense papers s'estan registrant per votar. Elon Musk, propietari de la plataforma X i ara gran aliat de Trump, s'ha encarregat d'amplificar i republicar aquest tipus de contingut en les últimes setmanes. Quan aquest dissabte ha pujat a l'escenari com a convidat estrella, ha tornat a remarcar aquesta idea i que els demòcrates volen arrabassar el dret a vot als nord-americans. "Califòrnia [que té un governador demòcrata] acaba de treure una llei que fa que no necessitis el carnet d'identitat per votar", ha afirmat.
"És necessari que guanyi Trump per preservar la democràcia als Estats Units. Si no voteu, aquestes seran les últimes eleccions. Aquesta és la meva predicció", ha dit. Musk no ha estat l'únic ponent que ha fet una crida a "protegir el vot" en aquestes eleccions durant el seu pas per l'escenari aquest dissabte. Lara Trump ha assegurat que aquestes eleccions ja no són una lluita d'"esquerres contra dretes", sinó "del bé contra el mal".
Com és recurrent en la relació entre els dos multimilionaris, Musk també ha elogiat una vegada més el republicà pel seu "caràcter". "Tenim un president que no pot pujar un tram d'escales i un altre que estava aixecant el puny després de rebre un tret, cridant: "Lluita, lluita, lluita", amb la sang tacant-li la cara", ha destacat el propietari de Tesla.
L'aparició del multimilionari en el míting d'aquest dissabte és la culminació de l'aliança entre els dos magnats, després que Musk ja entrevistés Trump a X el passat mes de setembre. Recentment, Trump va afirmar que si guanyava aquestes eleccions nomenaria el sud-africà assessor del seu govern per fer "reformes dràstiques" de despesa pública.