Trump torna a l'atac amb la seva campanya presidencial: "Estic més enfadat i compromès que mai"
L'expresident, cada vegada més qüestionat dins i fora del seu partit, recupera el to més radical per a les primàries republicanes
WashingtonDes que va anunciar que es postularà per a les presidencials del 2024, el xòuman Donald Trump no havia fet cap aparició pública fora de la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida. Dos mesos després, aquest dissabte, ha reprès el paper protagonista per actuar en el seu escenari preferit: dos actes de campanya per a les primàries republicanes, als estats de Nou Hampshire i Carolina del Sud, on ha abandonat el silenci i la moderació dels últims discursos, i ha retornat al seu estil més guerrer.
"Estic més enfadat i compromès que mai", ha dit en un auditori d'institut a Salem (Nou Hampshire), en el primer capítol del seu tercer assalt a la Casa Blanca. Aquest estat li porta bons records: és on va aconseguir la primera victòria en unes primàries, l'any 2016. Ara busca repetir la gesta, però ho tindrà més complicat que mai. L'expresident es troba en el moment més baix de la seva carrera política: encadena tres cicles electorals decebedors, el seu lideratge està sent obertament qüestionat dins el Partit Republicà, li han sortit competidors interns i les nombroses causes judicials obertes comencen a passar-li factura.
Davant aquest panorama, Trump havia de fer un cop d'efecte i abandonar el perfil baix, cansat, que havia caracteritzat les seves últimes aparicions públiques. Així que ha decidit tornar a l'atac amb tot el seu arsenal discursiu. "Necessitem un líder que pugui fer front a l'esquerra, als mitjans de comunicació i a l'estat profund", ha dit durant el seu segon discurs del dia, a la ciutat de Colúmbia (Carolina del Sud), un lloc on està còmode, a l'Amèrica profunda, on ha presentat els líders estatals del partit.
Retòrica antiimmigració
L'expresident ha definit els dos anys de presidència de Joe Biden com un perpetu "Dia dels Innocents" i ha insistit en els seus temes estrella, especialment la immigració, amb un discurs carregat de falsedats i generalitzacions: "Està havent-hi una invasió a la frontera sud. Venen de presons, d'institucions mentals i de molts altres llocs dolents, i hem d'evitar-ho: hem d'expulsar tota la mala gent, com més aviat millor. No podem permetre que segueixin enviant assassins, violadors i terroristes".
Tot seguit, ha sintetitzat en poques frases les proclames més radicals de la seva campanya ultraconservadora: "Acabarem amb els pervertits d'esquerra, que estan adoctrinant el nostre jovent. Traurem les seves mans marxistes dels nostres nens. Derrotarem el dogma de la ideologia de gènere i reafirmarem que Déu va crear dos gèneres, anomenats home i dona. No permetrem que els homes participin en esports de dones i salvarem la seva dignitat. Trobarem els actors de l'estat profund, venuts al govern, i els acompanyarem a la sortida dels edificis federals".
Insistència en el frau electoral
"Junts completarem la tasca incompleta de fer Amèrica gran de nou", ha dit Trump, insistint en el lema que l'ha acompanyat en les tres campanyes electorals. Des que va abandonar el Despatx Oval fa dos anys, el seu discurs s'ha enquistat en l'atac contra dos principis fonamentals de la democràcia: el respecte pel procediment electoral i la transferència pacífica del poder.
Aquest dissabte, des del Capitoli estatal de Nou Hampshire, ha tornat a insistir en la teoria del frau electoral: "Quan em pregunten quina és la diferència entre les eleccions del 2016 i del 2020, sempre dic que el 2020 ho vam fer molt millor. Vam aconseguir molts més milions de vots". De cara a l'any vinent, "caldrà ser curosos el dia de l'elecció", ha advertit, preparant el terreny per a una nova temporada de negacionisme electoral.
La insistència en el fet que les presidencials del 2020 van ser fraudulentes no li ha reportat fins ara els bons resultats que ell esperava, i comença a cansar alguns membres del seu partit, que es pregunten si no ha arribat l'hora de girar full. A les eleccions de mig mandat, el seu partit va obtenir uns resultats decebedors, els pitjors d'un partit a l'oposició en dues dècades, malgrat que Trump havia pronosticat una "onada vermella".
Cada vegada més qüestionat
Des d'aleshores, els seus companys de partit han perdut la vergonya a qüestionar-lo obertament, i no pas per motius ideològics, sinó estratègics: no creuen que tingui prou capital polític per guanyar les eleccions generals. "Vaig donar suport a Trump el 2016 i el 2020, però ja és hora d'avançar", va escriure Oscar Brock, membre del Comitè Nacional Republicà, en un email massiu als membres del seu partit. Una altra veu crítica, el republicà John Hammond, ha declarat que el partit "hauria d'abandonar el culte a la personalitat" si vol recuperar la presidència del país.
Quan tot just falta un any perquè comencin les primàries (el 22 de gener a Iowa i el 30 a New Hampshire), Trump segueix sent l'únic candidat oficial del seu partit i, entre els noms que sonen, és el més ben posicionat. Però això no significa que no hi hagi alternatives fermes, com el governador de Florida, Ron DeSantis, o tres exmembres de l'Administració Trump: Nikki Haley, Mike Pence i Mike Pompeo.
Però cap d'ells ha fet encara el pas definitiu. En part, segons asseguren fonts republicanes a Politico, amb un sentit estratègic: esperar que un altre candidat es presenti i esdevingui la diana de l'aparell mediàtic trumpista, però també per por de no poder sostenir econòmicament una campanya contra Trump durant tant de temps.