Estats Units

Trump, sentenciat sense pena dies abans de tornar a la Casa Blanca

El republicà evita la presó pel cas Stormy Daniels, com ja havia avançat el jutge, que dicta "llibertat incondicional"

El president electe dels Estats Units, Donald Trump, compareix a distància per sentir la sentència del cas Stormy Daniels davant el jutge Juan Merchan.
3 min

WashingtonDonald Trump serà el primer criminal en la història dels Estats Units en arribar a la presidència. La lectura de la sentència pel cas Stormy Daniels ha formalitzat aquest divendres l'estatus de delinqüent del republicà, que al maig va ser declarat culpable per un jurat popular. El jutge a càrrec del cas, Juan Merchan, l'ha sentenciat sense pena. El republicà no anirà a la presó ni rebrà cap llibertat condicional, per així no interferir en la immunitat presidencial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que “Donald Trump, el ciutadà comú, Donald Trump, l'acusat criminal”, no tindria dret a la immunitat del càrrec, Merchan ha determinat que “la única sentència legal que permet dictar una sentència de culpabilitat sense envair el càrrec més alt del país és una exoneració incondicional”.

La sentència suposa una victòria, tot i que simbòlica, per a la justícia nord-americana, perquè Donald Trump no ha aconseguit tornar a la Casa Blanca sense que es formalitzi el seu estatus com a delinqüent. Tot i que un jurat popular de Manhattan l'havia declarat culpable pels 34 delictes pel cas Stormy Daniels, no ha estat fins a la lectura de la sentència per part del jutge Juan Merchan que, a ulls de la justícia, s'ha convertit en un convicte. A deu dies de la seva presa de possessió, el republicà ha adquirit l'estatus de criminal amb totes les de la llei.

Trump va ser declarat culpable per la falsificació dels documents relacionats amb el pagament de 130.000 dòlars a l'actriu porno Stormy Daniels. Amb aquest pagament pretenia ocultar la relació sexual que havia mantingut amb ella per evitar un escàndol que pogués perjudicar la seva candidatura a les eleccions del 2016. A Nova York, la falsificació documental es castiga amb fins a quatre anys de presó, tot i que, en el cas de Trump —que no tenia antecedents—, era poc probable que acabés ingressant a presó.

La setmana passada, Merchan ja va anunciar que no enviaria Trump a la presó ni li imposaria una gran multa. En el document que va fer públic, el magistrat ja va expressar que s'inclinava per una exempció incondicional de la condemna. A efectes pràctics, vol dir que el republicà no afrontarà cap conseqüència material pels seus delictes.

"Ha sigut una experiència terrible", ha dit Trump abans que el jutge llegís la sentència. El futur president, que ha comparegut telemàticament davant de Merchan, ha insistit en el seu missatge habitual: "Ha sigut una cacera de bruixes política per danyar la meva reputació".

Per la seva banda, el jutge ha admès que aquest "ha estat un cas realment extraordinari" i que el tribunal no havia afrontat mai un cas "amb un conjunt de circumstàncies tan singulars i notables".

La lectura de la sentència aquest divendres a Manhattan no només és un cop dur per a la imatge de Trump pocs dies abans de la investidura, sinó que també esquerda la impunitat amb la qual el republicà es comportava després de guanyar les eleccions. Trump sentia que havia guanyat la partida a la justícia i que es lliuraria de tots els seus casos penals, però no ho ha aconseguit.

Casos tancats

Els dos casos federals als quals s'afrontava Trump, liderats pel fiscal especial Jack Smith, van ser desestimats amb l'esperança que es poguessin reobrir un cop Trump acabi el mandat i ja no gaudeixi de la protecció del càrrec, amb 82 anys. Es tracta dels casos pels documents classificats que Trump amagava a Mar-a-Lago i per la investigació sobre els seus intents de revertir els resultats del 2020 i la seva participació en l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021. 

El cas estatal de Geòrgia –on Trump està acusat d'intentar manipular el vot en les eleccions del 2020– continua congelat i tampoc es podrà reactivar mentre Trump ocupi el Despatx Oval. El cas de Nova York, del qual s'ha dictat sentència aquest divendres, era l'únic que quedava obert, tot i que la seva pena era la més baixa.

L'equip legal del magnat va presentar dimecres un recurs d'emergència davant el Tribunal Suprem demanant que aturés la publicació de la sentència. Els advocats s'aferraven a la sentència d'immunitat presidencial que havia emès l'alt tribunal al juny. Argumentaven que publicar la sentència ara suposaria una interferència amb la transició presidencial i la presa de possessió del 20 de gener.

La majoria conservadora del Suprem, apuntalada per Trump durant el seu primer mandat, feia pensar que hi havia probabilitats d'una resposta més favorable. A última hora de dijous, el Suprem va dictaminar que no acceptava la petició.

La lectura de la sentència també suposa una victòria significativa per al fiscal del districte de Manhattan, Alvin L. Bragg, que va lluitar perquè la tàctica orquestrada pels advocats de Trump de retardar el procés judicial no tingués èxit.

stats