Trump es reuneix amb Zelenski: "Tinc bona relació amb Putin. Resoldrem la guerra aviat"

El president ucraïnès s'ha reunit amb el republicà a Nova York conscient que el futur de la guerra està lligat al de les eleccions nord-americanes

3 min
Trump i Zelenski aquest divendres a Nova York

Nova YorkEl president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha aconseguit reunir-se aquest divendres amb Donald Trump. Després de mantenir la incògnita fins a última hora de dijous, el magnat ha rebut el líder ucraïnès a la Torre Trump, a Nova York, i li ha promès posar fi al conflicte si és reelegit. "Tenim una molt bona relació [amb Zelenski], i també tinc una molt bona relació, com sabeu, amb el president Putin", ha dit Trump davant un Zelenski visiblement incòmode que ha respost: "Espero que tinguis millor relació amb nosaltres".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La dependència del suport militar i econòmic dels Estats Units per poder continuar plantant cara a Rússia fa que el futur de la guerra també estigui lligat al resultat de les eleccions d'aquest 5 de novembre. Zelenski n'és ben conscient, i per això també ha volgut reunir-se amb Trump, a part de reunir-se amb el president, Joe Biden, i la candidata demòcrata, Kamala Harris. El líder ucraïnès vol intentar acostar-se al republicà, encara que la falta de química entre ells s'ha fet evident en les imatges de tots dos abans de la breu reunió, que amb prou feines s'ha allargat mitja hora.

La trobada a Nova York ha estat la primera des del 2019, quan Trump encara era president i va reunir-se amb Zelenski també al marge de l'Assemblea General de l'ONU. En aquella ocasió, els demòcrates havien obert una investigació a Trump per dur a terme el primer impeachment contra ell. Per intentar desarmar els seus rivals, Trump havia pressionat el president ucraïnès perquè investigués una possible trama de tràfic d'influències relacionada amb el fill de Biden a Ucraïna.

Canvi de discurs

"És un honor tenir el president amb nosaltres. Ha passat per moltes coses, com probablement ningú més, gairebé ningú més en la història, si ho pensem bé. I ens reunirem per veure què podem proposar", ha dit Trump. Les paraules del magnat suposen un canvi dràstic en comparació a les recents crítiques que va fer contra ell.

Zelenski té motius de sobres per estar preocupat per Trump. L'expresident va instigar la bancada més radical del partit republicà perquè mantingués bloquejada al Congrés durant mesos l'ajuda de 61.000 milions de dòlars per a Ucraïna i ha criticat repetidament el suport militar i econòmic a Kíiv. Aquesta mateixa setmana, quan encara no estava clar si hi hauria reunió, Trump va insinuar durant un míting a Carolina del Nord que Ucraïna hauria d'haver cedit territori a Rússia abans de la invasió del 2022. De fet, una de les preocupacions de Zelenski és que, si es produeix una hipotètica negociació amb el president rus Vladímir Putin, aquest exigeixi part del territori ucraïnès.

El "pla de la victòria" que ha presentat tant a Biden i Harris com a Trump busca precisament assegurar que Ucraïna estigui en una posició de fortalesa si es dona la hipotètica negociació. Encara no s'han revelat més detalls, però es creu que el "pla de la victòria" inclourà sol·licituds per millorar les garanties de seguretat occidentals del país envaït, augmentar l'ajuda militar i assegurar més suport econòmic.

A la reunió de dijous amb Biden, el president nord-americà va prometre a Zelenski que accelerarà el finançament a Ucraïna abans de finalitzar el seu mandat, que expira al gener. "He ordenat al Pentàgon que assigni abans del final del meu mandat, que és el 20 de gener, tots els fons restants d'assistència en seguretat que han estat destinats a Ucraïna", va dir Biden durant la trobada al Despatx Oval. Juntament amb aquesta promesa, Zelenski torna a casa amb un nou paquet d'ajuda valorat en gairebé 8 milions de dòlars. Encara que no ha aconseguit emportar-se el seu principal objectiu: aconseguir que Biden aixequi les restriccions sobre l'ús dels míssils occidentals de llarg abast.

Biden va reiterar en la trobada de dijous que està compromès amb Ucraïna, però aquest compromís té les seves línies vermelles i una d'aquestes sembla ser la qüestió dels míssils de llarg abast. La primavera passada Washington va autoritzar Ucraïna a disparar-los a una distància màxima d'uns 100 quilòmetres dins Rússia. Zelenski vol poder llançar-los amb més profunditat dins del territori enemic, ja que suposaria un canvi notable per a l'ofensiva ucraïnesa. Però les reticències de Biden continuen davant les amenaces de Putin, que ha avisat que escalarà el conflicte a l'OTAN si això passa.

stats