Trump responsabilitza "la retòrica de Biden i Harris" del seu intent d'assassinat

L'incident torna a posar en el punt de mira l'actuació del Servei Secret nord-americà i sacseja, un cop més, la campanya

5 min
Donald Trump en un míting a Las Vegas

WashingtonLes primeres hores posteriors a l'atemptat de Butler del 13 de juliol, Donald Trump va contenir-se en el seu discurs, deixant que fossin altres membres del Partit Republicà els que culpessin als demòcrates. Ara, després de l'intent d'assassinat que va viure diumenge a Florida, l'expresident no ha tardat ni 24 hores a instrumentalitzar els fets per atacar la seva actual rival política, la candidata Kamala Harris, i el president Joe Biden. Trump, que les darreres setmanes juntament amb el seu entorn havia estat alimentant les teories conspiranoiques sobre l'atemptat de Butler, eleva el to del seu discurs quan falten menys de 50 dies per a les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La retòrica, les mentides, com es va veure en les afirmacions falses fetes per Kamala Harris durant el debat manipulat i altament partidista d’ABC News, i totes les ridícules causes judicials dissenyades específicament per infligir dany al rival polític del Joe i després la Kamala, jo, han portat la política d’aquest país a un nou nivell d’odi, abús i desconfiança,” ha publicat aquest dilluns Trump al seu perfil de la xarxa X. I afegeix: “A conseqüència d’aquesta retòrica comunista d’esquerres les bales volen, i això només empitjorarà!”

Les paraules ressonen en la declaració (i exageració) que va fer Trump contra Harris mentre la demòcrata l'arraconava durant el debat electoral de dimarts passat. “Probablement vaig rebre una bala al cap a causa de les coses que diuen sobre mi”, va dir llavors l'expresident. Ara l'adverbi ha desaparegut de la seva narrativa i la frase s'ha convertit en una afirmació. En declaracions a la cadena Fox aquest dilluns, el magnat ha seguit alimentant el mateix discurs i ha dit que “la retòrica” de Harris i Biden ha estat la causant del segon suposat intent d’atemptar contra la seva vida.

Segons Trump, Ryan Routh, l'home detingut com a principal sospitós, hauria actuat a causa del “llenguatge altament incendiari” dels demòcrates. Fa menys d’una setmana, en prime time, Trump va escampar mentides sobre els migrants haitians de Springfield, Ohio, la qual cosa ha desencadenat una ona d’odi a la ciutat: en dues ocasions s’han hagut d’evacuar escoles per amenaces de bomba vinculades amb les paraules de l’expresident.

Tan sols dos mesos després que una de les bales disparades per Thomas Crooks durant un míting a Butler fregués l'orella dreta de Trump, la campanya electoral nord-americana torna a viure un altre gir de guió. En aquella ocasió la fotografia d'un Trump invicte que s'alçava amb el puny enlaire després del tiroteig semblava catapultar l'expresident en la cursa cap a la Casa Blanca, mentre els demòcrates es desfeien enmig de la crisi interna entorn de la candidatura de Biden. El momentum, però, va quedar diluït per l'eufòria demòcrata al voltant de Harris després que Biden renunciés a última hora.

En aquella ocasió l'atemptat es va produir quan encara faltaven quatre mesos per a les eleccions. Ara ha tingut lloc a menys de 50 dies de la cita amb les urnes i, irònicament, amenaça de frenar el cop d'efecte que va aconseguir Harris derrotant Trump en el debat presidencial de la cadena ABC News. La primera enquesta publicada després de la cita, feta per Reuters/Ipsos, ja donava a Harris un marge de cinc punts d'avantatge sobre Trump a escala nacional (47% a 42%) i la impulsava fora de l'empat tècnic que dibuixaven els sondejos previs al debat. Ara el segon intent d'atemptat contra Trump cal veure quin efecte té.

El Servei Secret, qüestionat altre cop

La ràpida actuació d'un dels agents del Servei Secret, que va obrir foc tan bon punt va veure el canó de l'AK-47 sobresortint per la tanca del camp de golf, ha evitat imatges similars o pitjors que la de Butler. Així i tot, l'agència d'intel·ligència torna a estar en el punt de mira, després que a finals de juliol dimitís la llavors directora, Kimberly Cheatle, pel que havia passat a Pensilvània.

"El president Trump ha rebut més atacs que qualsevol altre líder en la història dels Estats Units,” ha assegurat el president de la Cambra de Representants, el republicà Mike Johnson, a la cadena Fox News aquest dilluns. “Obtenir respostes de com és possible que el president Trump hagi patit múltiples intents d’assassinat és una màxima prioritat,” ha insistit. Després de l'atemptat de Butler, el Servei Secret ja va implementar noves mesures de seguretat al voltant del magnat, com ara l'ús de pantalles de vidre blindat durant els seus actes en espais exteriors.

Davant les crítiques dels republicans, Biden ha assegurat que l'agència d'intel·ligència necessita "més ajuda". "Vull deixar clara una cosa: el Servei [Secret] necessita més ajuda –ha dit el president davant la premsa abans de dirigir-se a Filadèlfia, on té previst un acte–. I crec que el Congrés hauria de respondre a aquesta necessitat".

El que torna a posar en entredit la feina del Servei Secret és que Ryan Routh pogués arribar a estar a tan sols uns 475 metres de l'expresident. L'incident encara planteja més interrogants si es té en compte que Trump no té una agenda pública, com sí que passa amb Biden, i que a més la idea d'anar a jugar a golf al seu camp de Palm Beach va ser una decisió d'última hora. Una denúncia penal federal presentada a Florida aquest dilluns encara afegeix més llenya al foc: se sospita que Routh feia 12 hores que estava al voltant del camp de golf abans que l'agent detectés el canó del rifle a través de la tanca.

L'actual director en funcions del Servei Secret, Ronald Rowe, ha defensat en roda de premsa aquest dilluns l'actuació dels seus homes. Rowe ha explicat que la visita de Trump al camp de golf era improvisada i, per això, els agents van haver d'elaborar un pla de seguretat específic. "I el pla va funcionar", ha insistit des de Palm Beach. Per al director en funcions, que es pogués frustrar el magnicidi de diumenge és una mostra de què les mesures de seguretat per protegir "estan funcionant". El Servei Secret també ha confirmat que l'home mai va arribar a disparar i ha assegurat que no tenia a Trump en el seu camp de tir.

Abans de la roda de premsa, Rowe i Trump s'han reunit per parlar sobre l'incident. Sobre la trobada, el director en funcions ha assegurat que Trump és "conscient que té els nivells més alts de protecció" de l'agència.

L'FBI manté oberta la investigació i encara desconeix el mòbil de l'autor, que aquest dilluns ja ha tingut la primera vista judicial, on se li han imputat dos càrrecs penals federals: un per possessió d'armes tenint antecedents penals i l'altre per tenir esborrat el número de sèrie del rifle. Es tracta de càrrecs inicials i que probablement augmentaran a mesura que avanci el cas.

El departament de Justícia dels Estats Units ha revelat que l'AK-47 que es va trobar al lloc dels fets tenia el número de sèrie parcialment esborrat, fet que fa molt més difícil rastrejar-ne l'origen. A més, Routh ja havia estat condemnat a Carolina del Nord el 2002 per tenir una metralladora. Aquell mateix any també va ser detingut després de protagonitzar un enfrontament de tres hores amb la policia. Routh, de 58 anys, havia estat a Ucraïna el 2022 i havia estat treballant per reclutar soldats afganesos per a la causa. A més, també havia publicat tuits crítics amb Trump, així com amb Biden i Harris.

stats