Musk dona via lliure a les falsedats de Trump en la seva entrevista a X
La conversa ha començat gairebé 40 minuts tard després que la plataforma hagi tingut diversos problemes tècnics
WashingtonNi un qüestionament, ni una ombra de dubte, ni una pregunta sobre en què es basen les afirmacions. L'entrevista d'Elon Musk a l'expresident Donald Trump a la plataforma X s'ha convertit en un festival de mentides que Musk no ha qüestionat ni per un sol moment davant el milió d'oients que hi havia connectats. Al contrari: tot han estat rialles i assentiments. La conversa, de més d'hora i mitja, ha resultat molt més reveladora sobre com Musk afronta la desinformació i el discurs d'odi a la seva xarxa social que no pas sobre l'agenda del candidat republicà.
La realitat és que Musk no ha amagat les seves intencions, ja que des del principi ha assegurat que la cita d'avui era una "conversa" perquè els "votants independents de ment oberta" es poguessin fer una idea de com és parlar amb Trump. El retorn de l'expresident a la plataforma no és casual: comença a sentir-se acorralat per la remuntada de la seva rival, Kamala Harris, i busca revertir la situació tornant a X. Malgrat que Musk va aixecar-li el veto poc després de comprar la xarxa el 2022, Trump havia seguit fent servir Truth Social: si bé aquí la majoria d'usuaris ja són votants seus, a X el perfil és més variat.
L'entrevista ha començat amb uns 40 minuts de retard després que la plataforma hagi experimentat diversos problemes tècnics. Una situació similar al que va passar amb l'entrevista que Musk va dur a terme a la plataforma amb Ron DeSantis durant el procés de primàries. En aquell moment Trump en va fer mofa i va titllar-ho de "desastre". Avui, en canvi, ha felicitat Musk per "batre un rècord" amb la quantitat de gent que hi havia connectada.
Només començar, el primer tema a discutir ha estat l'atemptat de Butler. Musk ha elogiat Trump per la seva "valentia" i ha assegurat que la seva reacció representa l'esperit americà. Per la seva banda, l'expresident ha tornat a relatar amb tot luxe de detalls com va ser el tiroteig. Quan va relatar-ho per primera vegada a la convenció republicana, Trump va dir que només ho explicaria una vegada perquè li resultava molt dolorós reviure-ho. Avui n'ha estat parlant durant gairebé 20 minuts. Un dels pocs titulars que ha deixat sobre el tema és que a l'octubre pensa tornar a Butler.
L'expresident ha reciclat les mateixes falsedats de sempre. Sense immutar-se ha tornat a dir que "els immigrants estan venint en caravanes que posen els mateixos caps d'estat dels països" per enviar-los als Estats Units, i que aquests migrants són "criminals" i "persones improductives". "Treuen la gent de la presó al Congo i els envien cap als Estats Units", ha afirmat l'expresident. Una declaració que no se sosté sobre cap base. Així i tot, Musk en cap moment ha posat en dubte la informació ni ha tingut curiositat per saber d'on sortia.
La permissivitat amb la qual ha actuat Musk davant el discurs xenòfob de Trump i les seves mentides ha estat la tònica de tota la conversa, que ha durat dues hores. Poc abans que es produís la trobada, Brussel·les avisava Musk que a Europa les xarxes socials estan obligades a prendre mesures contra els continguts que incitin a la violència.
Trump ha trigat a dir el nom de Harris, i quan ho ha fet ha estat per atacar-la amb els mateixos arguments: ha assegurat que és una "incompetent" i una "llunàtica radical" que està més a l'esquerra "que Bernie Sanders". Una visió que sembla compartir Musk: "Crec que tindrem molts problemes amb un govern Kamala, aquesta és la meva opinió". En una estranya divagació, el republicà ha acabat dient que Harris li semblava "guapa".
L'expresident també s'ha enredat amb les crítiques a Joe Biden i ha acabat dedicant més temps a atacar-lo a ell –que ja està fora de la cursa– que a Harris. Ha reiterat que la guerra de Gaza i la invasió russa d'Ucraïna són culpa del seu govern, i que sota la seva presidència això no hauria passat. Aquesta fixació amb l'actual president en el discurs de Trump és un exemple de fins a quin punt havia construït la seva estratègia de campanya basant-se en Biden com a rival (i sembla que el troba a faltar). També ha tornat a insistir que totes les causes judicials que pesen sobre ell han estat orquestrades des del si del Partit Demòcrata per intentar deixar-lo fora de joc.
Al llarg de la conversa tampoc han faltat les ensabonades a banda i banda. Trump, que és conegut per ser crític amb els vehicles elèctrics, ha felicitat Musk per Tesla i pel seu "increïble" cotxe elèctric. També ha tingut un detall amb el president argentí, Javier Milei, a qui ha qualificat de ser un fan MAGA i ha assegurat que "farà l'Argentina gran un altre cop". La frase emula el seu lema de campanya "Make America great again".
Trump també ha insistit en la visió apocalíptica que el món està a les portes d'una Tercera Guerra Mundial. Quan ha acabat l'entrevista, Musk ha dit al republicà que creu que els Estats Units es troben davant "una bifurcació del destí" i que creu que Trump és "el camí correcte a seguir". Les paraules de Musk no deixen de ser xocants tenint en compte que fa quatre anys va donar suport a la candidatura de Biden durant les eleccions del 2020.
Hores abans de l'entrevista amb Musk, Trump havia escalfat motors publicant al seu perfil un vídeo amb el seu anunci de campanya que en només mitja hora ja havia acumulat 4,4 milions de visualitzacions i més de 47.000 retuits.
Al vídeo, que pel muntatge i la banda sonora podria passar perfectament per un tràiler de Hollywood, Trump apel·lava un cop més a la seva figura de "màrtir polític" que no es rendeix malgrat la persecució judicial i política que assegura patir. Destaca el fet que Trump ha utilitzat moltes de les seves imatges com a president, i, en canvi, en cap moment hi apareixia la seva fotografia al míting de Butler on apareix amb el puny a l'aire i la cara tacada de sang.
Musk abraça Trump
La invitació de Musk a Trump per entrevistar-lo suposa la consolidació de l'acostament que s'havia produït entre els dos magnats els darrers mesos. A principis d'estiu el Wall Street Journal publicava en exclusiva que Trump vol que Musk treballi per a ell com a assessor si és reelegit el pròxim 5 de novembre. El rol no estava del tot definit, però la intenció seria que Musk ocupés un càrrec que tindria influència sobre les polítiques relacionades amb les fronteres, la seguretat i l'economia.
Encara que dins el sector econòmic la seva relació potser no té sentit (Musk és propietari dels cotxes elèctrics Tesla, mentre Trump ha promès polítiques per afavorir els cotxes amb motor de combustió), ideològicament sí que colla. Fa temps que Musk s'ha erigit en el paladí a internet de l'avenç de l'alt right i flagell del "wokisme".
Després del tiroteig de Butler, va ser dels primers a rebutjar públicament els fets i enviar el seu suport a l'expresident. També ha fet tuits que difonen publicacions que afavoreixen la campanya de Trump, i fins i tot ha tingut un paper destacat en la difusió de la desinformació que ha desfermat els aldarulls d'extrema dreta i racistes al Regne Unit. Així mateix, Musk va sortir en defensa dels processats per l'assalt al Capitoli del 6 de gener i també ha compartit teories conspiranoiques que asseguren que tot plegat va ser un muntatge.
Musk ja havia participat alguna vegada en reunions per assessorar Trump durant el seu primer mandat, però la col·laboració només va durar fins al 2017. Aquell any Musk es va retirar com a gest de protesta per la decisió de Trump de retirar els Estats Units de l'Acord de París contra el canvi climàtic. La relació durant un temps va ser força dolenta entre els dos multimilionaris, els quals fins i tot es van arribar a insultar públicament a les xarxes socials.