Trump reapareix a X i escalfa motors de cara a l'entrevista amb Elon Musk

El propietari de la plataforma entrevistarà en directe l'expresident i candidat republicà aquest dilluns a la nit

4 min
El candidat republicà, Donald Trump, en un míting a Montana aquest dijous.

WashingtonDonald Trump ha reaparegut a la xarxa social X aquest dilluns. Malgrat que Elon Musk va aixecar-li el veto quan va comprar la xarxa social, Trump havia continuat publicant a la seva pròpia xarxa Truth Social i només havia fet un tuit l'agost de l'any passant amb el lema "Never Surrender" quan li van fer la fotografia policial. Ara, quan en unes hores Musk l'entrevistarà en directe a X, Trump ha publicat al seu perfil un vídeo amb el seu anunci de campanya que en només mitja hora ja ha acumulat 4,4 milions de visualitzacions i més de 47.000 retuits.

Al vídeo, que pel muntatge i la banda sonora podria passar perfectament per un tràiler de Hollywood, Trump apel·la un cop més a la seva figura de "màrtir polític" que no es rendeix malgrat la persecució judicial i política que assegura patir. Destaca el fet que Trump ha utilitzat moltes de les seves imatges com a president, i, en canvi, en cap moment ha aparegut la seva fotografia al míting de Butler on apareix amb el puny a l'aire i la cara tacada de sang.

Trump no menciona els seus rivals directament, però sí que per concloure la gravació fa una sèrie d'afirmacions amb les quals pretén mostrar-se com el defensor de les llibertats i la veu dels seus. "El cinc de novembre es farà justícia", diu, i afirma que quan sigui reelegit eliminarà "completament" el deep state. L'afirmació fa referència al suposat deep state de Washington contra el qual Trump ha declarat la guerra per perseguir-lo políticament. Resulta interessant que Trump reculli aquesta idea en l'anunci quan fa setmanes que intenta desmarcar-se de Project 2025, un polèmic document elaborat pel think tank ultraconservador de la Heritage Foundation, un dels principals objectius del qual és desmantellar el govern actual dels Estats Units i fer una purga del funcionariat per substituir els treballadors per persones afins a la ideologia ultraconservadora, amb la finalitat de desplegar les seves polítiques sense problemes des del minut 1. Unes polítiques que en molts d'aspectes coincideixen amb l'agenda de Trump. De fet, qui fins ara estava al capdavant del projecte era Paul Dans, un dels principals assessors que Trump va tenir durant el seu mandat. Les dures crítiques del republicà contra el programa en el seu intent per desvincular-se'n van fer que a finals de juliol Dans dimitís.

La idea de purgar el funcionariat no és exclusiva de Project 2025. En una entrevista a la revista Time aquest abril, l'expresident advertia que hi ha treballadors del govern "que estan protegits i no haurien d'estar-ho". Per solucionar-ho, si Trump és reelegit, pretén restablir l'ordre executiva Schedule F, que permet al president acomiadar qualsevol funcionari del Govern. Això, per exemple, permetria que Trump fes fora aquells funcionaris del Departament de Justícia que es neguessin a complir les seves ordres.

Musk abraça Trump

L’entrevista d'aquest dilluns a la nit a X podria permetre a Trump arribar a un públic diferent dels fidels conservadors que assisteixen als seus mítings i veuen les seves entrevistes a Fox News. Tampoc és casual que quan la candidatura Harris-Walz comença a agafar embranzida, Trump hagi decidit reaparèixer a l'antic Twitter per intentar contraatacar des d'un espai amb un perfil d'usuaris molt diferent dels que té la plataforma Truth Social.

La invitació de Musk a Trump per entrevistar-lo suposa la consolidació de l'acostament que s'havia produït entre els dos magnats els darrers mesos. A principis d'estiu el Wall Street Journal publicava en exclusiva que Trump vol que Musk treballi per a ell com a assessor si és reelegit el pròxim 5 de novembre. El rol no estava del tot definit, però la intenció seria que Musk ocupés un càrrec que tindria influència sobre les polítiques relacionades amb les fronteres, la seguretat i l'economia.

Encara que dins el sector econòmic la seva relació potser no té sentit (Musk és propietari dels cotxes elèctrics Tesla, mentre Trump ha promès polítiques per afavorir els cotxes amb motor de combustió), ideològicament sí que té molt de sentit. Fa temps que Musk s'ha erigit en el paladí a internet de l'avenç de l'alt right i flagell del wokisme. Després del tiroteig de Butler, va ser dels primers a piular mostrant el seu rebuig als fets i el seu suport a l'expresident. També ha fet tuits que difonen publicacions que afavoreixen la campanya de Trump, i fins i tot ha tingut un paper destacat en la difusió de la desinformació que ha desfermat els aldarulls d'extrema dreta i racistes al Regne Unit. Fins i tot va arribar a fer comentaris d'una "guerra civil" a Anglaterra. Així mateix, Musk va sortir en defensa dels processats per l'assalt al Capitoli del 6 de gener i també ha compartit teories conspiranoiques que asseguren que tot plegat va ser un muntatge.

Musk ja havia participat alguna vegada en reunions per assessorar Trump durant el seu primer mandat, però la col·laboració només va durar fins al 2017. Aquell any Musk es va retirar com a gest de protesta per la decisió de Trump de retirar els Estats Units de l'Acord de París contra el canvi climàtic. La relació durant un temps va ser força dolenta entre els dos multimilionaris, els quals fins i tot es van arribar a insultar públicament a les xarxes socials.

stats