Estats Units

Trump ha mantingut contacte secret amb Putin des que va deixar la Casa Blanca

El periodista Bob Woodward revela l'estreta relació del republicà amb el rus, a qui va enviar tests de covid-19 durant la pandèmia

Trump i Putin acorden una cimera a Hèlsinki
3 min

WashingtonDonald Trump ha continuat mantenint el contacte amb el president Vladímir Putin després de deixar la Casa Blanca. El periodista Bob Woodward exposa al seu llibre War –que es publicarà el 15 d'octubre– que l'última vegada que el republicà va parlar amb el mandatari rus ha estat aquest mateix any, segons recull el Washington Post. En aquella ocasió, Trump va ordenar a un dels seus assistents que abandonés el seu despatx a Mar-a-Lago per poder tenir una trucada amb Putin, segons Woodward, un dels dos periodistes que van destapar el cas Watergate contra Nixon i que ha estat cronista de les figures presidencials durant 50 anys. És el seu quart llibre sobre l'era Trump, després de Fear, Rage i Peril (on també parla de l'inici de l'administració Biden).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La informació s'ha publicat just a la recta final de la campanya i constata la "bona relació" que Trump sempre ha presumit de tenir amb Putin. El cas més recent va ser a finals de setembre, quan el republicà va rebre el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Nova York perquè aquest li presentés el seu pla de la victòria per acabar la guerra d'Ucraïna. "Tinc bona relació amb Putin. Resoldrem la guerra aviat", va dir llavors Trump a Zelenski.

Ara Woodward demostra com les paraules del magnat no tenen res de fanfarronada. Al llibre revela que el 2020 Trump va enviar en secret tests de covid a Putin –que s'havia aïllat per por al virus– quan n'hi havia escassetat. El dirigent rus va acceptar els tests enviats per Trump, temorós de les conseqüències polítiques que el gest podia desencadenar si es feia públic. El president rus no estava preocupat per la seva pròpia reputació, sinó per la del nord-americà. Segons el llibre, Putin va dir a Trump: "No vull que ho expliquis a ningú perquè la gent s'enfadarà amb tu, no amb mi".

Des que va esclatar la guerra d’Ucraïna, Trump s’ha mostrat contrari al fet que els Estats Units enviïn ajuda militar i econòmica a Kíiv. Quan el Congrés havia de passar una important ajuda per a Ucraïna de 61.000 milions de dòlars, en un moment crític per als homes de Zelenski, Trump va ordenar a la bancada més radical dels congressistes republicans que bloquegessin la partida pressupostària. Els diners no es van desencallar fins a l'abril d'aquest mateix any.

Al febrer Trump també va dir que "animaria" Putin a atacar els aliats de l'OTAN que no contribueixin prou a la defensa col·lectiva. Durant la cimera de l'OTAN celebrada a Washington aquest juliol, l'Aliança ja es va preparar per blindar-se davant un possible mandat de Trump si aquest 5 de novembre guanya.

Contactes amb Netanyahu

Un dels assessors de seguretat de Trump, Keith Kellogg, es va reunir en secret amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a principis d’aquest any, segons Woodward. Al tornar del viatge, Kellogg va publicar un informe on culpava Biden per l’atac de Hamàs. "La visita constata que l’erosió de la dissuasió dels EUA a escala global sota l’administració Biden i les seves polítiques fallides respecte a l'Iran han obert als Estats Units una guerra regional al Pròxim Orient amb conseqüències devastadores per al nostre aliat Israel".

El llibre no només parla de Trump, sinó que també fa una revisió dels quatre anys de l'administració Biden i la seva gestió sobre la política exterior. "Aquest fill de puta, Bibi Netanyahu, és una mala peça. És fotudament dolent!", va dir Biden en privat sobre Netanyahu a la primavera, segons recull la CNN del llibre de Woodward. Era l'època en què Netanyahu volia envair Rafah i Biden va amenaçar amb deixar de subministrar-li armes si ho feia. Finalment, l'exèrcit israelià va entrar a Rafah, on es refugiaven milers de palestins que fugien dels bombardejos indiscriminats de la guerra, però el president nord-americà no va complir l'amenaça. “És un maleït mentider”, va dir en privat. La reacció de Biden quan Putin va envair Ucraïna el 2022 també va ser semblant: "Aquest maleït Putin –va dir als seus assessors–, Putin és dolent. Estem tractant amb l’epítom del mal".

Al llibre, que es publicarà el 15 d’octubre, Woodward assegura que Trump és pitjor que Richard Nixon, que va deixar la presidència després de l’escàndol del Watergate. Woodward conclou que Trump no està preparat per a la presidència, mentre que el president Joe Biden i el seu equip, malgrat els errors, mostren "lideratge". Sobre la vicepresidenta i actual candidata demòcrata a les eleccions, Kamala Harris, Woodward assegura que no ha tingut influència en la política exterior de la Casa Blanca durant aquests quatre anys.

Harris, que s’ha esforçat a mostrar-se més crítica que Biden amb la matança de Gaza, sembla que tindria una postura més moderada en la intimitat. Woodward exposa com la vicepresidenta, després d’escenificar una reunió tensa amb Netanyahu al mes de juliol i marcar distància, es va mostrar molt més amigable amb el primer ministre israelià en privat.

stats