Estats Units

Trump havia acumulat a casa més de 300 documents classificats

El govern dels EUA els ha anat recuperant, però no es descarta que en conservi més

Un cotxe de policia davant de la porta de Mar-a-Lago, la mansió de Trump a Florida.
ARA
23/08/2022
3 min

BarcelonaL'expresident dels Estats Units Donald Trump havia acumulat a la seva luxosa mansió de Mar-a-Lago, a Florida, més de 300 documents classificats que, en teoria, no podien sortir de la Casa Blanca. Ho explica el New York Times, que, citant fonts pròximes a la investigació, apunta que l'actual govern dels EUA ha anat recuperant de manera gradual aquests informes que el mandatari republicà s'havia emportat a casa durant la seva estada a Washington com a president. En total, i segons apunta el rotatiu, els 300 arxius han estat retornats a l'executiu de Joe Biden en tres entregues diferents.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La primera es va produir el gener d'aquest 2022, quan els Arxius Nacionals dels EUA, encarregats de custodiar material històric, van aconseguir recuperar 150 documents classificats de la residència de Trump. La segona tanda de documents va ser entregada per assessors de l'expresident al departament de Justícia al juny. I la tercera respon a l'inèdit escorcoll que l'FBI va efectuar a la seva mansió de Mar-a-Lago, fa dues setmanes. En aquest cas, i segons l'ordre d'escorcoll que es va fer públic dies després, els agents que van entrar a la residència de Florida hi van trobar nombrosos documents d'"alt secret". Això suposaria una flagrant vulneració de la llei per part de Trump, ja que hi havia com a mínim 11 jocs de documents considerats confidencials. 

La informació del New York Times és valuosa perquè, fins ara, es desconeixia el volum exacte de material que les forces de seguretat nord-americanes havien anat recuperant de les residències del republicà, a qui s'investiga per suposats delictes d'obstrucció a la justícia, destrucció de documents i violació de la llei d'espionatge. Són delictes que poden comportar multes o penes de presó, i per aquest motiu es va ordenar l'escorcoll.

Donald Trump al club de golf de Bedminster (Nova Jersey) el juliol passat.

Tot i que encara no s'ha publicat el contingut de tots aquests documents, la justícia està valorant si fa públics els indicis que van portar l'FBI a escorcollar la seva mansió de Florida. El jutge federal Bruce E. Reinhart de l’Audiència de Florida, on és Mar-a-Lago, ha determinat que "el públic ha de tenir tanta informació com sigui possible", com han reclamat diversos grans mitjans de comunicació, però el departament de Justícia argumenta que la revelació pot malmetre les investigacions. El jutge ha donat de marge fins dijous vinent al migdia perquè el govern li enviï les versions “redactades” de la declaració, sense noms i que omet alguns detalls, abans de decidir si n'ordena la publicació.

"Caça de bruixes"

Trump defensa que ja havia "desclassificat" aquests documents, un tràmit que pot exercir sense gaires problemes un president –sense haver de donar explicacions– i a partir del qual l'expresident voldrà basar la seva cobertura legal. Però amb les eleccions de mig mandat a tocar i les presidencials del 2024 a l'horitzó –on pren cada cop més força l'opció d'un Trump–, el trumpisme està intentant treure rèdit polític de tot plegat. Com? Apostant pel paper de víctima i assenyalant que totes aquestes investigacions s'estan duent a terme per afeblir políticament l'expresident i evitar així una possible tornada a la Casa Blanca el 2024.

La primera (i única) norma del manual de Trump per als moments de crisi, doncs, s'està complint al peu de la lletra: mai et defensis, sempre ataca. L'escorcoll de l'FBI s'ha convertit en una arma llancívola en mans dels seguidors i mitjans afins a l'expresident dels EUA per reforçar la teoria que ell mateix va impulsar quan encara estava al Despatx Oval, la de la "caça de bruixes" orquestrada contra ell per "l'esquerra radical". 

stats