Estats Units

Trump diu que si guanya crearà una comissió per reduir despesa pública que encapçalarà Elon Musk

El republicà recull el guant al president de Tesla, que s'ha ofert per "servir" els Estats Units

ARA
2 min
Donald Trump aquest dijous a Nova York.

BarcelonaEl candidat republicà a les eleccions presidencials dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dijous que si guanya té previst crear una comissió per millorar l'eficiència del govern i reduir la despesa pública, i ha dit que l'encapçalarà l'empresari multimilionari Elon Musk. "Crearé una comissió d'eficiència governamental que tindrà l'encàrrec de dur a terme una auditoria financera i de rendiment de tot el govern federal i de fer recomanacions per a reformes dràstiques", ha dit Trump en un discurs al Club Econòmic de Nova York.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

No n'ha donat gaires detalls, però ha dit que la comissió haurà d'identificar maneres d'eliminar la despesa innecessària i que desenvoluparà un pla d'acció per "eliminar totalment el frau i els pagaments indeguts en un termini de sis mesos".

La idea l'hi va presentar Musk, un dels seus grans aliats. A mitjans d'agost el propietari de X (l'antic Twitter) va entrevistar Trump a la seva plataforma i va suggerir al candidat republicà que formés una comissió que es dediqués a reduir la despesa pública com una manera de fer front a la inflació. Segons l'agència Reuters, Trump ha estat discutint la idea amb els seus assessors les últimes setmanes.

En aquell moment, Musk ja es va oferir a tenir-hi un paper: "Estaria encantat d'ajudar en una comissió d'aquest tipus". Aquest dijous, abans de l'anunci de Trump, l'empresari (la persona més rica del món, segons Forbes) ha publicat a X que espera "servir els Estats Units si sorgeix l'oportunitat". "No és necessari cap sou, cap títol, ni cap reconeixement", ha afegit.

La proposta de Trump ha provocat un rebuig immediat d'Everett Kelley, president de la Federació Americana d'Empleats del Govern, un sindicat que representa uns 750.000 treballadors federals. Ha acusat Trump i Musk de voler destrossar la funció pública no partidista i substituir els treballadors acomiadats per aliats. "No hi ha res d'eficient, en això", ha lamentat Kelley en un comunicat a Reuters.

El govern dels Estats Units ja té l'Oficina de Responsabilitat del Govern, una agència independent encarregada d'investigar la despesa i el rendiment a escala federal.

El candidat republicà ha dit que Elon Musk està molt ocupat amb les seves empreses però que, tot i això, "ha accedit a fer un pas endavant". Ara bé, els negocis del multimilionari podrien interferir en aquest suposat càrrec per conflicte d'interessos, ja que estan regulats per diverses agències federals. La NASA, per exemple, és un dels principals clients de SpaceX, i el negoci de Tesla rep crèdits fiscals federals. A més, la xarxa social X està regulada per la Comissió Federal de Comerç.

stats