Eleccions als Estats Units

Trump és cada cop més agressiu?

L'expresident ha incrementat l'agressivitat i l'ús de la retòrica violenta en els seus discursos en els darrers anys

WashingtonEl descens d'un personatge histriònic, que trencava amb el llenguatge convencional que s'acostumava a sentir en política, a un líder amb aires messiànics que parla de l'"enemic intern" i promet perseguir els seus adversaris polítics si torna a la Casa Blanca. Encara que les sortides de to i la xenofòbia per part de Donald Trump s'hagin convertit en la normalitat des de la seva irrupció a la política nord-americana, el to i l'agressivitat han escalat en el seu intent per tornar a la presidència. Trump ha pivotat del "nosaltres" dels primers mítings el 2016 a l'"ells" dels actuals discursos, on el contrari ha passat de ser el "deep state" a l'"enemic intern".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Abans d'arribar a la Casa Blanca el discurs de Trump durant la primera campanya també presentava elements d'unitat que buscaven crear un moviment entorn d'un nou model de país. D'aquí el lema Make America great again. "Quan una part d'Amèrica pateix, tots patim. I quan un americà pateix una injustícia, tota Amèrica junta pateix. Estem tots junts", deia per aquella època el magnat. Ara, l'energia que desprèn el missatge és radicalment diferent: "I, al final, no van darrere meu. Van darrere vosaltres. Jo simplement estic al mig del seu camí. És un honor per a mi fer-ho". Trump apel·la a la unitat dels seus enfront d'un altre que, suposadament, busca silenciar i acabar amb la "veritat".

Cargando
No hay anuncios

La retòrica negacionista és un element que tampoc estava present als inicis de Trump. Les notícies falses i les exageracions sí que formaven part del seu manual de campanya, però ara la narrativa ha derivat en una espècie de realitat paral·lela on segueix defensant que va guanyar les eleccions del 2020. El trencament amb els fets és tal que el missatge que s'està enviant a les bases ja és que si Harris guanya serà perquè hi ha hagut frau. Una idea que seguidors del republicà repetien diumenge a la nit a les portes del Madison Square, però també ho deien a Arizona i a principis de mes al míting de Butler.

Retòrica més violenta

Un estudi publicat per la UCLA, que analitza 99 discursos del magnat des de l'abril de 2015 fins al juny de 2024 fets durant mítings i actes de campanya, conclou com l'ús d'una retòrica violenta per part de Trump s'ha anat incrementant amb el pas del temps. "És possible que Trump esperi, a través d'agitar sentiments com l'ansietat, augmentar la demanda d’un “líder fort”, que es creu capaç de defensar el país contra amenaces, tant externes com internes", exposa Daniel Treissman, un dels autors de l'estudi.

Cargando
No hay anuncios

El document destaca que l'expresident ha anat intensificant la càrrega d'ira i agressivitat en detriment de les referències sobre la seva gestió econòmica. Tot i que algunes de les mesures que defensa el republicà en aquest àmbit segueixen en la línia de la campanya del 2016, com la baixada d'impostos, ja no són el principal tema dels mítings de Trump. Per contra, els atacs contra els immigrants i la retòrica conspiranoica sobre els dos intents d'assassinat que ha viscut l'expresident s'han convertit en la tònica.

"Amb la immigració val més ser intel·ligent i dur. T'estan prenent els llocs de treball. Més val que anem amb compte", deia el 2014 Trump durant una intervenció al CPAC. Ara Trump ja parla dels immigrants com a "aliens" i els que "enverinen la sang del nostre país". El terme, tot i que és un tecnicisme administratiu per referir-se als ciutadans no nacionalitzats del país, té una càrrega encara més deshumanitzadora cap a les persones que intenten travessar la frontera. Així mateix, la promesa estrella ha passat de ser el mur a la "deportació massiva més gran de la història dels Estats Units".

Cargando
No hay anuncios

Madison Square Garden, una altra mostra

Els comentaris racistes i els insults sense cap filtre que es van sentir aquest diumenge al Madison Square Garden per part dels ponents també representen la culminació de l'espiral de la ira de Trump que està arrossegant el partit republicà i tota la seva òrbita.

Cargando
No hay anuncios

Atacar un grup d'electors clau com són els llatinoamericans és un altre exemple del sentiment d'impunitat que rodeja Trump i el seu seguici. El míting del Madison Square era l'execució pràctica de la famosa frase que va pronunciar Trump el 2016: "Podria disparar algú i no perdria cap votant". Una afirmació que ja es va confirmar després que el sentenciessin culpable pels 34 delictes greus pel cas Stormy Daniels i que va derivar entre les bases en el lema "Sí, votaré per un criminal convicte".

Els quatre casos penals contra Trump (en què s'incloïa el cas de Stormy Daniels) van ser un dels primers graons on Trump va baixar per referir-se a una "cacera de bruixes" i mostrar-se com a víctima d'una "persecució política". L'atemptat de Butler va servir de detonant per començar a parlar de conspiracions per destruir-lo i acabar degenerant en el discurs de l'enemic intern. L'altre element, inesperat, que va aportar el tiroteig van ser els aires messiànics amb els quals ara Trump es comporta. En diverses ocasions ha afirmat que Déu està a favor seu.