El president de l'Argentina, Javier Milei, ha sigut l'altre gran protagonista del dia a Davos. Ha defensat que, des que va participar en el fòrum l'any passat per primer cop, el seu país s'ha convertit en "exemple mundial de responsabilitat fiscal" i de "com acabar amb el problema de la inflació". També ha dit que ha demostrat "una nova forma de fer política" i ha celebrat haver trobat "companys en aquesta lluita per les idees de la llibertat en tots els racons del planeta", entre els quals ha citat Elon Musk, Donald Trump, Giorgia Meloni, Viktor Orbán, Nayib Bukele i Benjamin Netanyahu. "Lentament s'ha anat formant una aliança internacional de totes les nacions que volem ser lliures", ha dit, i ha carregat contra la ideologia woke, que ha titllat de "càncer" i "gran pandèmia de la nostra època". Per contra, ha criticat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha assegurat que intenta "fer callar tots els que pensen diferent" amb propostes per regular les xarxes socials.
Trump carrega contra la UE a Davos: "Ens han tractat molt malament"
El president adverteix que si no es fabriquen els productes dins de territori estatunidenc s'hauran de pagar aranzels


WashingtonEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha carregat durament contra el tractat comercial de la Unió Europea durant la seva intervenció per videoconferència aquest dijous al Fòrum Econòmic de Davos, a Suïssa.“Des del punt de vista dels Estats Units, la UE ens tracta molt injustament i molt malament”, ha dit Trump.
Enmig de les amenaces de guerres comercials amb altres països, com la Xina, Mèxic i el Canadà, Trump ha insinuat que els impostos i la regulació de la UE posen moltes traves a l'exportació de productes nord-americans a la Unió Europea. “I, tot i això, esperen vendre els seus productes als Estats Units. I, de fet, els hi venen. Per això tenim centenars de milers de milions de dòlars en dèficits comercials amb la UE, i ningú n’està content. Farem alguna cosa al respecte, però ningú n’està satisfet. Crec que la UE ha d’accelerar el seu procés”, ha dit Trump en referència al règim regulador de la comunitat.
Trump ha assegurat que la seva administració ha iniciat “la desregulació més gran de la història” i “la retallada més gran d’impostos”. “El meu missatge per a cada empresa del món és molt senzill: vine a fabricar el teu producte als Estats Units i t'aplicarem un dels impostos més baixos de qualsevol nació del planeta”, ha afirmat el president. L’oferta és la contrapartida de l’amenaça als fabricants i les empreses que hauran de pagar aranzels per poder exportar els seus productes dins dels Estats Units: "Si no fabriques el teu producte als Estats Units, cosa que és la teva prerrogativa, aleshores és molt senzill: hauràs de pagar un aranzel".
Durant el torn de preguntes, la presidenta del Banco Santander, Ana Botín, ha elogiat el posicionament del mandatari: “Valorem molt el seu enfocament en la desregulació i la reducció de la burocràcia”.
A la por per un possible conflicte comercial amb els Estats Units també s'hi suma la despesa en defensa de molts dels socis de l'OTAN, que per a Trump és insuficient. Molts dels aliats que no arriben al 2% de despesa del PIB en defensa –el mínim que marca l'Aliança– són europeus, i ara el president ha anunciat que vol augmentar la xifra: "Demanaré a totes les nacions de l'OTAN que augmentin la despesa en defensa fins a un 5%".
Contra els atacs a les tecnològiques
Les aliances de les grans tecnològiques amb Trump també s’han fet notar en les crítiques a la UE. El president ha lamentat els judicis contra Google i Apple. “Són empreses nord-americanes, ens agradin o no, són empreses dels Estats Units, i no haurien de fer-los això”, ha denunciat.
Un tribunal superior de la UE va dictaminar el setembre passat que Google havia de pagar una multa de 2.400 milions d’euros als reguladors antimonopoli. D'altra banda, el Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar que el fabricant de l’iPhone havia de pagar 13.000 milions d’euros en concepte d’impostos endarrerits a Irlanda. Sobre Apple, Trump ha dit que “la majoria de les persones no consideren que fos un cas seriós”, i ha assegurat que ara creu que la UE “va darrere de Facebook”.
Trump aposta pel petroli
El president ha carregat contra les polítiques de l'expresident Joe Biden per impulsar l'energia verda i l'ha assenyalada com una de les principals causes de la inflació, i ha defensat la seva decisió d'abandonar l'Acord de París. "Els Estats Units tenen la quantitat més gran de petroli i gas de qualsevol país del món, i l'utilitzarem. Això no només reduirà el cost de pràcticament tots els béns i serveis, sinó que farà dels Estats Units una superpotència manufacturera i la capital mundial de la intel·ligència artificial i les criptomonedes", ha dit.
La inflació i l'economia eren unes de les principals preocupacions dels votants i unes de les principals raons per les quals molts van votar el magnat. Trump va prometre abaixar els preus i, de fet, una de les primeres ordres executives que va signar dilluns ordenava a cada departament abordar l'augment del cost de vida. Ara bé, malgrat assegurar tenir la recepta per aconseguir abaratir el cistell de la compra, al desembre en una entrevista a la revista Time va començar a rebaixar la seva promesa: "És difícil abaixar les coses un cop són a dalt. Ja ho saps, és molt difícil".
La inflació, que els últims mesos havia començat a recular, al novembre va ser del 2,7% i al desembre del 2,9%. Es tracta del tercer augment consecutiu des del setembre, quan era del 2,4%. D'altra banda, els aranzels que Trump vol imposar a les importacions de Mèxic i el Canadà, així com augmentar els que ja hi ha per a la Xina, suposarien un encariment del cistell de la compra per als ciutadans.
"Ucraïna està a punt per a un acord"
Trump també ha explicat que espera que la Xina l’ajudi en les negociacions de pau entre Ucraïna i Rússia. “Especialment amb Rússia”, ha apuntat. Sobre la possibilitat que hi hagi un acord, Trump ha assegurat que "Ucraïna està preparada per arribar a un acord". "Haureu de preguntar-ho a Rússia", ha dit el president, que dimecres ja va amenaçar Moscou amb sancions i aranzels si no feia passos per posar fi al conflicte.
A mitjans de gener, Trump va anunciar que s'estava preparant una reunió entre ell i el president rus, Vladímir Putin. Aquest dijous el dirigent nord-americà ha tornat a insistir que vol trobar-se amb Putin "aviat" per poder parar la guerra d'Ucraïna. També ha posat sobre la taula la qüestió de reduir les armes nuclears. "Ens agradaria veure la desnuclearització", ha dit el republicà, que ha assegurat que n'ha estat parlant amb Rússia i la Xina i que tots dos s'hi han mostrat favorables.