Trump amenaça amb recuperar el control del canal de Panamà

El president de Panamà surt a defensar la sobirania del seu país sobre aquesta via

El president electe dels Estats Units, Donald Trump, en un discurs a Arizona on va amenaçar de recuperar el control del canal de Panamà.
ARA
23/12/2024
3 min

BarcelonaNou conflicte diplomàtic prematur de la futura administració Trump abans i tot d'assumir el poder als Estats Units. Si fa uns dies el president electe, Donald Trump, va indignar el Canadà quan va plantejar que aquell país havia de ser el 51è estat dels Estats Units, aquest diumenge va indignar Panamà –i els seus aliats– quan va amenaçar amb recuperar el control nord-americà sobre el canal de Panamà, que connecta l'Atlàntic amb el Pacífic, amb una afluència de 14.000 vaixells a l'any.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant un míting amb els seus seguidors a Arizona, Trump va acusar Panamà de cobrar tarifes excessives per l'ús d'aquest pas: "Ens estan estafant al canal de Panamà com ens estan estafant a tot arreu", va dir, i va advertir que no permetrà que el Canal caigui "en mans equivocades", una al·lusió a la influència xinesa en aquella regió. Les paraules de Trump han indignat tant el president de Panamà, José Raúl Mulino, com la Xina, que han sortit a respondre-li de seguida per defensar la sobirania panamenya sobre el Canal.

Trump havia recordat que el Canal va pertànyer als Estats Units en el passat i "es va donar a Panamà i al poble de Panamà", però va advertir que aquella donació incloïa algunes "provisions". "Si no se segueixen els principis, tant morals com legals, d'aquest magnànim gest de donar, aleshores exigirem que ens tornin el canal de Panamà, íntegrament, ràpidament i sense dubtes", va dir. Poc després Trump va penjar una imatge a la seva xarxa social, Truth Social, on es veia una bandera dels Estats Units sobrevolant un pas d'aigua estret amb el lema: "Benvingut al canal dels Estats Units!"

En un missatge gravat i penjat a la xarxa X, el president de Panamà li ha respost que "la sobirania i la independència" de Panamà "no són negociables" i que la donació del Canal al seu poble és "irreversible". També ha remarcat que la Xina no té cap influència en l'administració del Canal, com tampoc no en tenen ni la Unió Europea ni els Estats Units o cap altre actor internacional: "Rebutjo qualsevol declaració que tergiversi aquesta realitat". Mulino ha defensat les tarifes de pas que cobra Panamà dient que no s'han establert pas "per caprici". "Com a president de Panamà vull expressar que cada metre quadrat del canal de Panamà i els seus voltants pertanyen a Panamà i hi continuaran pertanyent", ha dit Mulino en el seu comunicat televisat.

Aquest dilluns la portaveu de la cancelleria xinesa Mao Ning ha dit en roda de premsa que el canal de Panamà "és una gran creació del poble panameny" i que la Xina "sempre respectarà" la sobirania que hi té Panamà.

La Xina no controla ni administra el Canal, però una filial de CK Hutchison Holdings, amb seu a Hong Kong, gestiona dos ports situats a les entrades del Canal al Carib i al Pacífic. Els Estats Units van construir en gran part el Canal i van administrar el territori que envoltava el pas durant dècades. Els primers acords entre els Estats Units i Panamà es van signar el 1977 i finalment el 1999 Washington va cedir del tot el control del Canal a Panamà, després d'un període d'administració conjunta.

El canal del Panamà, per on creuen fins a 14.000 vaixells a l'any i que representa el 2,5% del comerç marítim mundial, és fonamental per a les importacions nord-americanes d'automòbils i per a les mercaderies comercials que arriben des de l'Àsia en vaixells portacontenidors, així com per a les exportacions nord-americanes de productes bàsics i també de gas natural liquat.

No hi ha cap fonament en el dret internacional que permeti a Trump complir aquesta amenaça i recuperar el control del Canal, però tampoc per a altres amenaces que ha fet en el passat, com la de convertir el Canadà en el 51è estat dels Estats Units o la de comprar Groenlàndia, un territori autònom de Dinamarca. Tanmateix, el ja president electe ha insistit fa poc en aquesta última idea, i a la seva xarxa social Truth Social ha anunciat qui serà el seu ambaixador a Dinamarca, Ken Howery, amb la següent frase: "A efectes de la seguretat i la llibertat nacionals a tot el món, els Estats Units d'Amèrica consideren que la propietat i el control de Groenlàndia és una necessitat absoluta".

stats