Estats Units

Steve Bannon s'ha de presentar a la presó abans de l'1 de juliol

Un jutge federal ha ordenat a l'exassessor de Trump que es personi per complir una pena de 4 mesos

2 min
Steve Bannon, a la Fiscalía de Nova York

WashingtonUn jutge federal ha ordenat a Steve Bannon, exassessor de l'expresident Donald Trump, que es presenti a la presó abans de l'1 de juliol per complir la pena de quatre mesos per haver-se negat a col·laborar amb el comitè legislatiu que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021. Bannon serà el segon ex alt funcionari de l'antiga administració Trump que anirà a la presó per haver-se negat a cooperar amb el comitè d'investigació. Peter Navarro, exassessor comercial, ja compleix una pena de quatre mesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ingrés a la presó implicarà que Bannon, un referent dins l'òrbita de la ultradreta, es passarà una bona part de la campanya electoral de les presidencials entre reixes. L'ordre del jutge del districte de Washington, Carl Nichols, arriba després que un tribunal federal d'apel·lacions rebutgés al maig l'intent de la defensa de Bannon de revocar la condemna per haver-se negat a col·laborar amb la investigació del Congrés. Fins ara Bannon s'havia salvat de la presó perquè estava enmig d'un procés d'apel·lació, el qual ja es dona per finalitzat.

El 2022 Bannon va ser condemnat per dos delictes menors de desacatament al Congrés quan va negar-se a lliurar documents i a testificar davant el comitè de la Cambra de Representants liderat pels demòcrates. El comitè, format per set demòcrates i dos republicans, va cridar Bannon a declarar el setembre del 2021, però ell s'hi va negar al·legant que gaudia del "privilegi executiu" d'haver treballat com a assessor a la Casa Blanca. També es va negar a lliurar els documents que se li demanaven.

Més enllà de la pena de quatre mesos de presó (i una multa de 6.500 dòlars), Bannon també té un altre cas obert a Manhattan. La Fiscalia estatal l'acusa de malversació econòmica a través de la campanya We Build the Wall, amb què recaptava fons per a una de les mesures estrella de la campanya de Trump el 2016: aixecar el mur amb Mèxic.

Els judicis de Trump

L'ordre de presó per a l'antic cervell de campanya de Trump arriba una setmana després de la condemna de l'expresident per haver falsificat el pagament secret que va fer a l'actriu porno Stormy Daniels. Amb la compra del silenci de Daniels, Trump pretenia evitar un escàndol enmig de les presidencials del 2016 si es feia públic que havien mantingut relacions sexuals deu anys abans.

Trump, que ara s'ha convertit en un candidat criminal a la presidència del país, té encara tres judicis pendents, entre els quals el cas federal per l'assalt al Capitoli. La investigació que va fer el comitè del Congrés on Bannon es va negar a declarar va ser clau per construir el cas contra Trump per la seva vinculació en els fets del 6 de gener.

De moment el cas continua congelat a l'espera que el Tribunal Suprem dels Estats Units decideixi si Trump encara gaudia d'immunitat presidencial. La sentència s'espera que arribi en les pròximes setmanes, perquè és durant el mes de juny quan el Suprem les emet.

Només deu dies després que Bannon hagi d'ingressar a presó, el jutge del cas Stormy Daniels farà pública la sentència de Trump. Tot i que s'enfronta a una pena de fins a quatre anys de presó, és molt poc probable que l'enviï a la presó perquè no té antecedents penals.

stats