Qui és Ryan Routh? Així és l'home sospitós de voler matar Trump

Ryan Routh, de 58 anys, havia publicat tuits crítics contra l'expresident i també contra Joe Biden i Kamala Harris

3 min
Un autoretrat de Ryan Wesley Routh

WashingtonL'home detingut sospitós d'haver intentat atemptar contra Donald Trump diumenge al migdia al seu club de golf de Palm Beach, Florida, és Ryan Wesley Routh, segons ha revelat la policia a diversos mitjans nord-americans. Es tracta d'un home blanc de 58 anys amb residència a Hawaii que havia estat diversos mesos a Ucraïna durant el 2022. Al seu perfil de X, que ja ha estat suspès, havia criticat Trump i també l'actual president demòcrata Joe Biden i la vicepresidenta i candidata Kamala Harris. L'FBI està investigant els fets i encara desconeix les motivacions de l'individu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Routh apareix en un reportatge del New York Times publicat el març del 2023 sobre nord-americans que viatjaven a Ucraïna per ajudar en la guerra. A l'article l'home és presentat com “un antic treballador de la construcció de Greensboro, Carolina del Nord”, sense cap experiència militar. L'home explicava que havia estat diversos mesos a Ucraïna el 2022 i que intentava reclutar soldats afganesos perquè lluitessin al front ucraïnès. Routh també havia estat a Washington per reunir-se amb polítics i intentar reforçar el suport a Ucraïna, segons explicava al mitjà nord-americà.

Segons la CNN, Routh estava registrat com a "no afiliat" a cap partit, però el març passat hauria votat en les primàries demòcrates a Carolina del Nord i hauria fet donacions per valor d'uns 100 dòlars a la web del Partit Demòcrata en la campanya actual. L'home havia escrit un llibre, que s'havia autoeditat, en què criticava durament l'expresident Donald Trump, a qui qualificava d'"idiota", "bufó" i "boig". També el comparava amb Nicolás Maduro pel seu paper en l'assalt al Capitoli i definia la retirada de l'acord nuclear amb l'Iran, que va ordenar Trump, com una "ficada de pota tremenda". En el llibre assumia part de la culpa, deia, per haver elegit Trump com a president. "Però soc prou home per admetre que el vaig jutjar malament i vaig cometre un greu error", afegia, segons l'emissora nord-americana.

L'agència Associated Press exposa com els informes policials apunten que el 2002 Routh va ser condemnat a Carolina del Nord per tenir una metralladora. El mitjà local Greensboro News & Record també es feia ressò aquell mateix any de la detenció d'un home amb el mateix nom després d'haver protagonitzat un enfrontament de tres hores amb la policia.

Diumenge al migdia, poc abans de les dues, Routh estava amagat entre els matolls i apuntava des de darrere la tanca que rodeja el camp de golf on l'expresident estava jugant una partida. Quan un dels agents del Servei Secret el va descobrir, va obrir foc contra l'individu, que va es va escapar amb un Nissan negre. La policia va aconseguir detenir-lo gràcies a les fotografies que havia fet de la matrícula un testimoni presencial que va veure l'home fugir. En el moment de l'arrest, el xèrif del comtat de Martin (al nord de Palm Beach), William D. Snyder, explicava a la cadena local WPTV que Routh no anava armat i semblava tranquil. Tampoc va preguntar per quin motiu el detenien.

Un rifle AK-47 i una GoPro

Al lloc dels fets, a uns 475 metres de distància d'on era Trump, els agents van trobar un rifle AK-47 amb visor, dues motxilles i una càmera GoPro. L'AK-47 és una arma amb un abast d'uns 650 metres.

Les bosses i el rifle que els agents van trobar al West Palm Beach de Florida.

El fill gran de Routh, Oran, ha descrit el seu pare com un home “amorós i curos, un home honest i treballador”, en un missatge enviat a la cadena CNN. “No sé què ha passat a Florida, i espero que les coses simplement s’hagin exagerat, perquè pel poc que he sentit no sembla el tipus d’home que jo conec com per fer una bogeria, i encara menys violenta,” ha assegurat. De moment, l’FBI continua investigant i desconeix les motivacions del sospitós.

Routh havia publicat diversos tuits crítics tant amb l'expresident com amb Biden i Harris. Durant les primàries republicanes d'aquest any, Routh havia donat suport als altres dos rivals de Trump: Nikki Haley i Vivek Ramaswamy. En canvi, durant el 2020 va piular a favor de la demòcrata Tulsi Gabbard i va expressar la seva admiració per ella. En una altra publicació del 2020, Routh va convidar Kim Jong-un, el líder nord-coreà, perquè anés de vacances a Hawaii, i es va oferir per fer d'"ambaixador" per resoldre les disputes amb els Estats Units.

En un perfil de LinkedIn que també respon al nom de Ryan Routh, i que encara continua actiu, explica que es va traslladar de Carolina del Nord a Oahu, Hawaii, on construeix “estructures molt simples per als menys afortunats”. “Constantment enfocat a contribuir tant com sigui possible a la comunitat, sempre intentant aportar molt més del que rebo,” escriu al seu perfil. El negoci en qüestió es diu Camp Box Honolulu i, segons l'experiència descrita, està obert des de maig del 2018.

stats