La setmana asiàtica de Biden, que es reunirà amb Xi Jinping

El president participa en la COP27 i defensa el paper dels EUA en la lluita climàtica

Joe Biden durant la seva compareixença a la COP 27, a Egipte.
3 min

WashingtonJoe Biden està decidit a retornar als Estats Units un paper protagonista en l'esfera internacional. Una altra cosa és que el món se'l cregui. Amb els resultats de les midterm encara per decidir, que deixen en l'aire les seves majories al Congrés, el president nord-americà ha començat aquest divendres, a la Cimera del Clima d'Egipte, una ruta mundial que el portarà a Cambodja per reunir-se amb els líders de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) i a Indonèsia per a la trobada del G-20, on tindrà el seu primer cara a cara amb l'homòleg xinès, Xi Jinping.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Vaig arribar a la presidència amb la determinació de fer els canvis que els EUA necessiten. Els hem de fer per la resta del món", ha dit en la seva intervenció a la COP27 el màxim mandatari del segon país amb més emissions de gasos d'efecte hivernacle del planeta. Biden se sent el líder escollit "per restablir els EUA com un líder mundial compromès i digne de confiança", assegura, en un discurs que recorda el de la llarga llista de presidents intervencionistes nord-americans, però que dista molt del del seu predecessor, Donald Trump, negacionista climàtic i aïllacionista internacional.

Biden ha defensat a Egipte "els enormes passos" que ha fet la seva administració en matèria mediambiental, però els països més afectats per l'escalfament global demanen mesures més contundents al país, al qual responsabilitzen de la crisi climàtica. Concretament, ha exposat la llei de reducció de la inflació, paquet estrella de mesures aprovat a l'agost, que inclou la inversió més gran de la història del país en aquest àmbit: aproximadament 370.000 milions en incentius a la transició d'empreses i famílies cap a energies netes, en un país on els combustibles fòssils tenen un paper dominant.

Biden ha demanat a les nacions del món que s'uneixin a la lluita global, i ha assegurat que complirà la seva promesa d'ajudar els països pobres a fer la transició. Concretament, es compromet a aportar fins a 11.400 milions de dòlars anuals de cara al 2024. Tanmateix, durant els dos anys de la seva presidència, el Congrés controlat pels demòcrates només ha aconseguit desplegar 1.000 milions.

Biden busca aliances en la gira asiàtica

Després de passar tres hores a Sharm al-Sheikh (Egipte), Biden ha abandonat la COP27 en avió per dirigir-se a Nom Pen (Cambodja), on es reunirà amb els líders de l'ASEAN. La regió asiàtica, de creixent pes geopolític i econòmic, és crucial per a l'ambició exterior dels EUA, que vol combatre la influència de la Xina sobre els seus veïns. L'administració Biden s'ha compromès a prestar ajuda econòmica, així com a ampliar les relacions bilaterals amb els països de la regió, que exerceixen de contenció a l'expansió xinesa. Sobre la taula hi ha la crisi de Birmània, les disputes al mar de la Xina Meridional i el recent increment de les tensions després de la visita de Nancy Pelosi a Taiwan, país aliat de Washington i considerat una província rebel per la Xina.

Un cop finalitzi la cimera de l'ASEAN, Biden partirà el dilluns cap a Bali per participar en la reunió anual del G-20, després d'un any marcat per la invasió russa d'Ucraïna, en una escalada bèl·lica que fa nou mesos que repercuteix en la resta del món. La reunió dels líders mundials tindrà lloc pocs dies després que Washington i Moscou hagin admès "contactes puntuals", tot i que en cap cas en forma de negociació per posar fi a la guerra.

A la cimera del G-20, Biden tindrà l'esperat primer cara a cara amb el president xinès, Xi Jinping. L'última vegada que els dos líders es van trobar, Biden ocupava el càrrec de vicepresident de l'administració de Barack Obama, i les relacions amb Pequín gaudien d'una fluïdesa que s'ha anat perdent amb el despertar del gegant asiàtic. La Casa Blanca ha anunciat que la seva intenció és construir "una base" per als futurs contactes entre els dos països, que són interdependents, alhora que competeixen per desplegar la seva influència al món i ser capdavanters en indústries punteres com els semiconductors. La portaveu del govern nord-americà, Karine Jean-Pierre, ha avançat que els dos presidents conversaran sobre "els esforços per mantenir i aprofundir les línies de comunicació", així com per "gestionar la competició bilateral de manera responsable".

stats