Diplomàcia

El secretari d'Estat dels EUA sorprèn tocant la guitarra i cantant blues

Antony Blinken llança una nova iniciativa en política exterior basada en la diplomàcia musical

El secretari d'Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, en un moment de l'actuació.
ARA
28/09/2023
2 min

BarcelonaBarack Obama es va atrevir a cantar Sweet home Chigaco davant del mateix Mick Jagger; és ben sabut que Bill Clinton tocava el saxo; i de manera no gaire maldestra, Richard Nixon fins i tot va asseure's a tocar el piano per a un programa de televisió, en directe, el 1963… I ara no un altre president com Joe Biden, sinó el seu secretari d'Estat, Antony Blinken, ha mostrat les seves habilitats com a guitarrista en públic i en directe en una nova iniciativa que ha qualificat de diplomàtica. Dimecres a la nit va mostrar el seu perfil d'estrella de rock mentre tocava i cantava Hoochie Coochie Man, de la llegenda nord-americana del blues Muddy Waters.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Blinken, un aficionat a la música de sempre, que es descriu a si mateix al perfil de la xarxa social X com un "guitarrista molt amateur", ha presentat en aquest relaxat context l'altra cara dels Estats Units, el soft power cultural, tot plegat molt més enllà de les habituals bombes i les sagnants intervencions de la CIA a l'exterior.

De fet, ja durant la Guerra Freda Washington combinava la pràctica del pal i la pastanaga: finançava iniciatives propagandístiques i culturals de tota mena amb accions encobertes arreu del món. Ara, amb la nova iniciativa de diplomàcia musical, la Casa Blanca enviarà a actuar artistes i formacions de primer nivell a països com la Xina, Jordània i l'Aràbia Saudita.

L'actuació de Blinken va tenir com a marc el saló de recepcions oficials del departament d'Estat, a Washington. Al costat del cap de la diplomàcia nord-americana van tocar una icona del jazz, Herbie Hancock; Dave Grohl, bateria de Nirvana entre 1990 i 1994 i fundador de Foo Fighters; i com a vocalista hi havia també la jove estrella ascendent del pop Gayle. El públic, la majoria subordinats de Blinken, ni va xiular ni va marxar-ne decebut; al contrari, va animar de valent.

Hancock viatjarà a Jordània per commemorar l'aniversari d'una gira del 1963 del pianista de jazz Duke Ellington. També farà el primer viatge professional a l'Aràbia Saudita, en el que suposa un trencament més dels motlles de l'estricte règim islàmic, si més no aparentment. L'Orquestra Simfònica de Filadèlfia actuarà a la Xina al novembre per commemorar els 50 anys de la primera gira al gegant asiàtic el 1973, un país que tot just sortia aleshores de l'impacte de la Revolució Cultural.

Tour mundial

La Global Music Diplomacy Initiative durà una nova generació d'artistes nord-americans a viatjar a una trentena de països l'any vinent. "Durant generacions, la diplomàcia nord-americana ha treballat per aprofitar el poder de la música per construir ponts, per fomentar la col·laboració entre nord-americans i persones de tot el món", va dir Blinken en un breu discurs abans de l'actuació.

La nit va comptar també amb l'aportació dels republicans, cosa poc habitual aquests dies a Washington, amb la presència de Mike McCaul, el cap del comitè d'afers estrangers de la cambra, que va elogiar la "gran feina" de Blinken i va comparar la vetllada amb algunes de les actuacions llegendàries a la Casa Blanca sota la presidència de John Fitzgerald. Kennedy, si bé el primer president catòlic dels EUA mai va tocar cap instrument.

stats