Política internacional

Sánchez presumeix de sintonia amb Biden des de la Casa Blanca

El president espanyol tanca acords amb Washington en defensa i immigració

El president espanyol, Pedro Sánchez, amb el president dels Estats Units, Joe Biden, a la Casa Blanca
4 min

Washington"Les nostres relacions són excel·lents: som aliats i amics estables", ha dit Pedro Sánchez a Joe Biden aquest divendres al Despatx Oval, minuts després de la reunió de treball d'una hora que han mantingut tots dos mandataris. Per a Sánchez ha estat la seva primera visita oficial a la Casa Blanca des que va arribar a la presidència, una cita que portava dos anys i mig buscant i que finalment ha arribat en un moment idoni: la data escollida per Washington coincideix amb l'inici de la campanya electoral per a les municipals i autonòmiques a l'estat espanyol. També és la seva segona trobada bilateral amb Joe Biden, després de la que van tenir el juny passat a Madrid, coincidint amb la cimera de l'OTAN.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els dos governs han mostrat una bona sintonia des de l'inici de la seva relació, ja que les seves agendes estan alineades en carpetes com la transició ecològica i digital, les mesures econòmiques socialdemòcrates i les polítiques actives en defensa dels drets de les dones i la comunitat LGTBI. "Estem posant en el centre les nostres iniciatives verdes i la transformació digital", ha dit Sánchez. A més, els uneix que tots dos governs tenen al davant a una ultradreta totalment disposada a impulsar un retrocés en matèria de drets com l'avortament i a perseguir les persones trans. "No hauríem dit mai que la democràcia podria estar en perill, aquí", ha dit Sánchez en referència a l'assalt al Capitoli, que dos anys i mig després, Donald Trump encara segueix sense condemnar.

Missatge d'unitat amb Ucraïna

El govern de Sánchez s'ha mostrat, des de l'inici de l'agressió russa a Ucraïna, completament alineat amb les posicions nord-americanes i el suport a l'OTAN. Els dos presidents han volgut exhibir aquest divendres una imatge d'unitat de l'aliança, com ja va passar en les visites d'Emmanuel Macron al desembre i Olaf Scholz al març.

La visita de Sánchez arriba dues setmanes després de la reunió amb Lula da Silva a Madrid i sis després de la reunió amb Xi Jinping. Els presidents del Brasil i la Xina, amb qui també va conversar sobre Ucraïna, tenen una visió sobre la pau que difereix per complet amb la d'Occident: s'allunyen de la condemna explícita de la invasió. Les primeres paraules de Sánchez sobre el tema, precisament, han buscat desmarcar-se d'aquesta visió equidistant: "No s'equivoquin, en aquesta guerra hi ha un agressor i una víctima".

Migració: la patata calenta de tots dos països

També uneixen els dos líders les dificultats en la gestió migratòria en les respectives fronteres sud, un assumpte central en la reunió d'aquest divendres, per al qual van arribar a finals d'abril a un important acord: Espanya s'ha compromès a acollir una part dels migrants procedents de Llatinoamèrica que tramitin la seva sol·licitud d'asil en els centres de processament que estan construint els EUA a Colòmbia i Guatemala. Malgrat l'expectativa generada, finalment no s'han donat més detalls sobre aquest acord, i no se sap quants refugiats seran acollits: "Dependrà de les necessitats del mercat laboral", s'ha limitat a dir Sánchez.

Tots dos països estan responent a la situació fronterera amb una mescla de mà dura i negociació. En el cas dels EUA, aquesta matinada ha expirat el Títol 42, la norma que ha permès en els últims tres anys l'expulsió en calent de migrants. Aquest fet ha provocat l'arribada de milers de persones a llocs com Ciudad Juárez, on els refugis estan desbordats, amb la intenció de travessar el riu Bravo cap als EUA. I la resposta de l'administració Biden ha estat blindar la frontera i negar la possibilitat d'asil a tot aquell que no l'hagi demanat des d'un altre país. Per la seva banda, Espanya –que també té el seu historial d'expulsions en calent– va fer fa un any un gir en la seva posició respecte al Sàhara Occidental, la seva excolònia, amb la finalitat de reduir l'arribada clandestina de migrants des del Marroc.

Més militars nord-americans a Rota

La primera reunió bilateral entre tots dos presidents va tenir lloc el juny passat, coincidint amb la cimera de l'OTAN a Madrid, i ja aleshores van arribar a un important acord que s'ha materialitzat aquesta setmana: els EUA ampliaran la seva presència militar a Espanya, amb dos nous destructors llançamíssils a Rota, que s'afegiran als quatre ja presents en la base naval de Cadis. Biden ha agraït a Sánchez el gest a l'inici de la reunió: "Gràcies per deixar-nos tenir dos destructors més al vostre país", li ha dit.

Així ho va anunciar aquest dilluns la ministra de Defensa, Margarita Robles, juntament amb l'ambaixadora nord-americana a Espanya, mitjançant la signatura d'un document conjunt en el qual s'explica que el primer destructor arribarà a Rota el 2024, però encara no es detalla cap data concreta per al segon. Aquest augment de tropes en territori espanyol va ser autoritzat en consell de ministres el 17 de gener i, en aquesta ocasió, no passarà per l'aprovació del Congrés de Diputats, a diferència de casos anteriors, ja que no modifica "ni les missions ni els tipus de forces ni nivells de força màxims" actualment autoritzats en el Conveni de Cooperació per a la Defensa.

stats