Els republicans defensen el rifle amb què van disparar a Trump

El tiroteig reforça entre els seguidors de l'expresident la idea d'haver de portar una arma per defensar-se

Els assistents porten embenats falsos a les orelles a imitació de l'expresident Donald Trump la tercera nit de la Convenció Nacional Republicana al Fòrum Fiserv de Milwaukee, el dimecres 17 de juliol de 2024
4 min

MilwaukeeEn un dels expositors que hi ha a la convenció republicana que se celebra a Milwaukee hi ha un cartell en què escanejant un codi QR pots participar en el sorteig d'un rifle semiautomàtic tipus AR-15. L'arma que va utilitzar Thomas Matthew Crooks per disparar contra Donald Trump el dissabte passat també era d'aquest model. A ningú li grinyola el sorteig. "Tenir armes és un dret constitucional. Segur que van disparar contra Trump amb un rifle semiautomàtic per canviar la regulació d'armes i prohibir-los", explica Duane Shwingel, que ha vingut vestit d'Oncle Sam, s'ha tapat l'orella dreta amb esparadrap en honor a Trump i hi ha escrit "fight, fight, fight".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El rifle semiautomàtic utilitzat per Crooks és una arma que fa anys que està en el punt de mira perquè és el model que més s'utilitza en els tirotejos massius que assolen el país. Només l'any 2023 se'n van comptabilitzar 650. Que Trump ara hagi estat atacat amb una d'aquestes armes tampoc canvia la visió dels seus seguidors. "No estic a favor de cap control addicional sobre les armes de foc com a resultat d'aquest incident. La nostra Constitució és molt clara. És el nostre dret natural i el govern no ens el pot treure", assegura Blake Marnell, que va viure en primera persona el tiroteig contra l'expresident a Pensilvània.

Un rifle 'Color Guard' (que és un arma simulada)  a les cadires del terra del Fiserv Forum mentre s'estan preparant per a la Convenció Nacional Republicana  el 14 de juliol de 2024, a Milwaukee, Wisconsin
Donald Trump el tercer dia del congrès republicà

"Estava a uns 10 metres quan va passar. Era a la primera fila, just al centre. Fins que no es va aixecar vaig passar-ho força malament. Pensava: «Ja està»", relata Marnell. Llavors, quan va veure com es tornava a aixecar i va poder veure-li la cara i alçar el puny es va tranquil·litzar. Aquest seguidor de Trump veu com un reflex de la democràcia dels Estats Units que fins i tot l'atemptat contra un expresident no pugui fer replantejar un dret que està garantit per la Constitució, concretament per la segona esmena.

Als Estats Units es calcula que uns 16 milions de nord-americans tenen un AR-15 a casa seva. El congressista republicà George Santos va dir l'any passat que donava suport a un projecte de llei per convertir l'AR-15 en l'arma nacional dels Estats Units. "Si les persones que ja havien vist el tirador abans que comencés a disparar haguessin portat una arma a sobre haurien pogut actuar. No dic que haurien d'haver disparat per matar-lo, però potser l'haurien pogut desarmar", argumenta Robin Siebold, delegada suplent per Florida, on es permet portar armes a sobre. "No es tracta de treure les armes, per què llavors qui tindrà les armes? Els criminals i les persones que estan al govern. Estarien prenent el dret del poble a defensar-se", argumenta. A ella l'atemptat contra Trump no ha fet més que reafirmar-la en la necessitat de portar una arma a sobre per poder defensar-se.

Seguidors de Donald Trump a la convenció republicana a Milwaukee.
Productes de la campanya de Donald Trump a la convenció republicana a Milwaukee.

Teories conspiratives

En la mateixa línia s'expressa Kathy Gates-Skipper, exmarine dels Estats Units: "Soc de Florida i normalment vaig armada, però en alguns estats no et deixen. I és important que puguem defensar-nos, sobretot les dones". Com a exsoldat explica que té sentiments contradictoris sobre l'actuació del servei secret nord-americà durant l'atac a Donald Trump. Siebold, en canvi, no en té cap, de sentiment contradictori: "Les explicacions que han donat són ridícules. Espero que un cop el president Trump sigui reelegit, pugui arribar fins al fons de la qüestió". "Crec que la majoria de nosaltres sabem què va passar realment. Ara ha sortit l'informe en què es veia que aquest noi no era ni tan sols un bon tirador. Em pregunto si realment les bales van sortir del seu rifle", afegeix la delegada republicana.

A les xarxes alguns perfils conservadors han apuntat les dones que estaven entre els agents que van protegir Trump com les principals culpables dels errors que es van cometre aquell dia. L'argument que exposen és que, físicament, les dones estan en desavantatge i no són la millor opció per al lloc de feina.

El mateix Elon Musk, pocs dies després de l'atemptat, va unir-se a aquesta visió, tot i que de manera discreta: "Tenir una persona petita com a cobertura corporal per a un home gros és com anar amb un banyador petit a la platja: no cobreix el que toca".

La idea ressona en els arguments d'alguns dels seguidors de Trump. Marnell, que va veure l'actuació del servei secret en persona, considera que ho van fer bé, però sí que assenyala la diferència d'alçada i d'estatura de les dones que feien de guardaespatlles de l'expresident: "Algunes feines requereixen una certa mida física. Si la teva feina és fer de barrera davant del president i el president fa un metre noranta, no ajuda si tu fas un metre cinquanta-vuit".

Per contra, l'exmarine es rebel·la contra aquesta idea. "Vaig entrar [a l'exèrcit] als anys 70, quan encara era un món d'homes. Em vaig enrolar per servir el nostre país; volem fer-ho igual que els homes. Però encara n'hi ha alguns que pensen que una dona només serveix per cuinar i netejar. Però no, aquells dies s'han acabat", sosté Gates-Skipper.

stats