La rectora de Colúmbia dimiteix mesos després de les crítiques per les protestes propalestines al campus
Les acusacions d'"antisemitisme" han desdibuixat la línia que separa el dret de la llibertat d'expressió i el discurs d'odi a les universitats
WashingtonLa rectora de la Universitat de Colúmbia, Nemat Minouche Shafik, ha dimitit aquest dimecres a la nit després de mesos de crítiques per la seva gestió de les protestes contra la guerra de Gaza al campus. Després que a l'abril Colúmbia es convertís en el cor de les acampades propalestines que es van estendre arreu del país, Shafik s'ha vist enmig de les acusacions dels republicans de no haver aplicat prou mà dura contra els manifestants i de les crítiques dels estudiants per haver recorregut a la violència policial per desallotjar el campus.
"Ha estat un període d'agitació en què ha estat difícil superar la divergència d'opinions dins de la nostra comunitat. Durant l'estiu he pogut reflexionar i he decidit que la meva sortida en aquest moment permetria a Colúmbia afrontar millor els reptes que s'acosten", ha escrit Shafik en un correu electrònic adreçat als alumnes i professors. En el text també apunta que la seva renúncia és de caràcter immediat. La dimissió arriba quan falten poc menys de tres setmanes perquè comenci el semestre. A través d'un comunicat, la junta directiva de la universitat ha nomenat la degana de medicina Katrina A. Armstrong com a substituta de Shafik.
Shafik s'ha convertit en la tercera rectora d'una universitat de la Ivy League que dimiteix arran de les acusacions de permetre l'"antisemitisme" al seu campus. Els mesos de desembre i gener passats també van dimitir les rectores de la Universitat de Pensilvània, Elizabeth Magill, i la de Harvard, Claudine Gay. Totes dues també van caure després de les pressions per part dels republicans i altres grups per la seva gestió de les protestes propalestines. La dimissió de Gay i Magill es va produir poc després que la presidenta del Comitè d'Educació i Treball del Congrés, la republicana Virginia Foxx, les sotmetés a un dur interrogatori sobre què era antisemita i què no. Shafik també va desfilar sota la inquisidora mirada de Foxx l'abril passat.
Les protestes contra la guerra de Gaza s'han convertit en el principal bastió de la guerra cultural dels republicans. Foxx, que s'ha mostrat obertament contrària a les polítiques de diversitat, equitat i igualtat (DEI), ha titllat les manifestacions d'"antisemitismes" per poder tenir en el punt de mira els centres universitaris progressistes. Les crítiques per la gestió de les protestes també han desdibuixat la línia que separa el dret de llibertat d'expressió del discurs d'odi. El lema corejat pels manifestants de "Des del riu fins al mar, Palestina serà lliure" s'ha convertit en el màxim exponent d'aquest debat que s'ha creat. Alguns veuen en aquesta proclama un missatge que demana el "genocidi d'Israel" en lloc d'una crida a la finalització del conflicte.
Un dels primers a demanar la dimissió de Shafik va ser el president de la Cambra de Representants, el republicà Mike Johnson. A l'abril va personar-se a la universitat, on l'acampada encara resistia, i va acusar la rectora de permetre que "el virus de l'antisemitisme" s'estengués pel campus.
"Esperem que la dimissió de la rectora Shafik serveixi d'exemple per a les altres universitats del país sobre com el fet de tolerar o protegir l'antisemitisme és inacceptable i tindrà conseqüències", ha publicat Johnson a X després que Shafik hagi anunciat la seva dimissió. El republicà també ha agraït especialment la feina de Foxx, "les preguntes inquisitives de la qual han inspirat una reacció nacional contra la indulgència davant dels radicals pro Hamàs als campus dels Estats Units".
En dues ocasions Shafik va demanar a la policia de Nova York que entrés a la universitat per desmantellar l'acampada. En l'última intervenció, un grup d'estudiants també havia ocupat el Hamilton Hall, el mateix edifici que l'any 1968 va ser ocupat pels manifestants contra la Guerra del Vietnam. Precisament des d'aquell any la policia no havia tornat a trepitjar el campus. Aquella nit, desenes d'agents van irrompre dins de Colúmbia i van detenir més de 200 persones.
A més de recórrer a la violència policial, la universitat també va prendre mesures disciplinàries contra els alumnes involucrats. El desallotjament de Colúmbia va marcar una nova etapa en les protestes contra la guerra de Gaza, les quals es van saldar amb un balanç de més de 1.000 detinguts arreu del país.
Shafik ha renunciat al càrrec sense que s'hagin acabat de resoldre les tensions al campus per les protestes universitàries, que probablement es reprendran mentre continuï la guerra de Gaza. El conflicte, que ja s'ha allargat deu mesos, ja ha costat la vida de més de 39.000 palestins.