L'expresident Donald Trump aixeca el braç amb sang a la cara
3 min

"Trump acaba de ser elegit avui, amics. És un màrtir", va cridar un home pocs minuts després de l’intent d’assassinat contra l’expresident estatunidenc i candidat republicà Donald Trump, segons el cronista del New York Times. La imatge del puny alçat de Trump ja s’ha convertit en un símbol icònic de la seva candidatura i, per molts, el moment que definirà l’actual cursa per la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És innegable que les seves opcions de victòria milloraran en els pròxims dies i setmanes. De fet, aquest acte de violència política, que tristament s’uneix a una llarga llista d'atacs que han viscut abans altres polítics del país, reforça la seva estratègia de presentar-se com una figura forta davant un president dèbil i molt envellit. Però caldrà esperar una mica més per veure la magnitud del seu impacte.

Trump era el favorit ahir i ho continua sent avui. Però encara queda molta campanya per sentenciar res. Alguns analistes assenyalen altres casos històrics semblants per demanar cautela a l’hora de treure conclusions pel broc gros. El president Teddy Roosevelt, llavors candidat progressista, va perdre les eleccions contra Woodrow Wilson un mes després de ser víctima d’un intent d’assassinat, i el president Ronald Reagan, que també va ser tirotejat poc després d’arribar al poder, va obtenir un augment de popularitat de 8 punts que es va esfumar al cap de tres mesos i en una època amb menys polarització.

El tiroteig, de segur, ha trastocat encara més una campanya ja de per si volàtil i carregada de retòrica i opinions corrosives i radicals. En els pròxims dies, els candidats segurament rebaixaran una mica el to de les seves campanyes, però la polarització política i social del país continuarà, de la mateixa manera que va continuar després de l’atac al Capitoli del 6 de gener. Els republicans i demòcrates es llançaran les culpes els uns als altres de la crispació política durant les convencions dels seus partits, i els estatunidencs continuaran immersos en unes de les eleccions més divisives de la seva història.

Més temps per a Biden

L’atac ha agafat el president Joe Biden, que va condemnar l’atemptat contra el seu rival amb celeritat, en hores baixes, molt baixes. El seu partit continua dividit sobre la continuïtat de la seva candidatura i alguns congressistes li han demanat que es retiri pel bé del país. Ara, després de dues setmanes mediàtiques horribles a conseqüència de la seva nefasta actuació en el primer debat presidencial, podria guanyar temps per fer callar les crítiques i evitar la revolta interna.

L’intent d’assassinat contra Trump i la convenció republicana que se celebra aquesta setmana a Milwaukee l’apartaran del focus mediàtic. Biden ho aprofitarà, amb l’ajuda del seu equip, per consolidar-se d’una vegada per totes, i malgrat la seva edat i impopularitat, com el candidat presidencial demòcrata.

Les probabilitats d’una convenció demòcrata oberta s’han reduït considerablement. La fi de Biden, que mitjans i polítics han demanat aquestes setmanes, sembla haver-se esvaït. Però potser només s’ha postergat fins al pròxim novembre. La campanya de reelecció del president gira completament al voltant de presentar el seu contrincant com "una amenaça" per a la democràcia dels Estats Units, una estratègia que serà difícil de mantenir ara que l'atac de dissabte ha convertit Trump en un màrtir.

stats