El desallotjament de Colúmbia marca un nou estadi de les protestes contra la guerra de Gaza
Només a Nova York s'han arrestat 300 estudiants per les manifestacions als campus, mentre que arreu del país ja hi ha més de 1.000 detinguts
WashingtonEl desallotjament dels estudiants que protestaven contra la guerra de Gaza a Columbia és un atac directe al cor de les manifestacions que s'han escampat arreu del país. L'acampada constituïda fa uns deu dies al campus d'aquesta universitat de Nova York s'havia convertit en la referència per a la resta d'universitaris que durant aquests dies han emulat la seva acció. Ara sobre la gespa ja només queden els rectangles on abans hi havia hagut les tendes. Passades les nou de la nit d'aquest dimarts (hora local), la policia de Nova York va irrompre al campus per desmantellar el campament i desallotjar els estudiants que s'havien atrinxerat a Hamilton Hall. El fort desplegament policial contra els universitaris i les detencions massives marquen un nou estadi en l'ús de la repressió contra les mobilitzacions propalestines arreu del país.
Només a la ciutat de Nova York, l'actuació dels agents als campus de Columbia i el City College es va saldar amb més de 300 detencions, segons va confirmar l'alcalde de la ciutat, Eric Adams. Als campus d'Atlanta, Austin i la Universitat de Califòrnia (UCLA) la presència policial també s'ha intensificat. A Austin s'han vist imatges de la policia muntada actuant contra els joves, mentre que a la UCLA aquest dimarts a la nit un grup sionista va atacar els manifestants propalestins amb focs artificials, pots de gas i bats de beisbol. En aquest cas va ser la policia estatal la que va intervenir i va detenir 32 persones, entre elles 13 estudiants i un membre de la facultat. En total, arreu del país ja hi ha més de 1.000 detinguts per les protestes contra la guerra de Gaza, segons calculen els mitjans nord-americans.
L'enfrontament entre manifestants i policia arreu del país ha despertat fins i tot la preocupació de l'administració del president Joe Biden. Dimarts el portaveu de la Casa Blanca, John Kirby, va assegurar que seguien amb atenció el desenvolupament de les protestes tant als campus nord-americans com europeus. A més, Kirby també va condemnar l'ocupació de Hamilton Hall: "El president creu que ocupar per la força un edifici al campus és un enfocament absolutament equivocat. No és un exemple de protestes pacífiques".
Més presència policial a Colúmbia
Era la segona vegada que es produïa la irrupció de la policia de Nova York a Colúmbia des que va començar l'acampada. Els agents van entrar al campus després que la rectora, Nemat (Minouche) Shafik, ho demanés a través d'una carta en què justificava el desplegament policial de cara a l'acte de graduació que està previst per al 15 de maig. A la universitat de la Ivy League la policia no hi pot intervenir pel seu propi peu i cal que sigui "convidada". La rectora ha demanat que es mantingui la presència policial fins al 17 de maig per prevenir noves ocupacions o acampades. Fins ara el campus ja s'havia mantingut tancat al públic i només hi podien accedir els estudiants.
Les imatges de l'operació, compartides a les xarxes socials, mostraven com desenes de policies envoltaven el campus de Colúmbia al llarg de la tarda. Els agents no eren els únics que s'aglomeraven als voltants de la universitat, també centenars de persones s'hi havien estat manifestant per mostrar suport als estudiants. En altres vídeos es pot veure com un grup de policies entrava al segon pis de Hamilton Hall utilitzant un vehicle policial equipat amb una escala.
La decisió de Shafik ha ressuscitat les imatges de la intervenció policial de l'abril del 1968 al campus de Colúmbia contra els estudiants afroamericans que justament també havien ocupat Hamilton Hall per protestar contra la Guerra del Vietnam. En aquella ocasió la protesta es va allargar una setmana i va acabar amb la detenció d'unes 700 persones. Des de llavors la policia no havia tornat a trepitjar el campus, fins que el 18 d'abril la rectora ja va decidir demanar als agents que hi entressin per detenir els estudiants que havien plantat les primeres tendes contra la guerra de Gaza. Aquella primera intervenció ja es va saldar amb 100 detinguts, els quals també van quedar suspesos.
Que la policia acabés irrompent al campus era qüestió de temps, sobretot després que un grup "autònom" ocupés Hamilton Hall dimarts a la matinada com a símbol de la resistència de les protestes propalestines. Els ocupants de l'edifici van rebatejar-lo amb el nom de Hind's Hall en memòria de la nena palestina que va morir sola mentre demanava ajuda hores després que el vehicle en el qual viatjava fos víctima d'un intercanvi de foc. El grup rere l'acció (que no estava directament vinculat amb l'acampada) era el Columbia University Apartheid Divest (CUAD), que aquest dimarts va descriure l'acció com "la següent generació dels moviments estudiantils del 1968, 1985 i 1992".
El darrer ultimàtum
Després de reiterats avisos de desallotjament i d'arribar a un punt mort en les negociacions amb els manifestants, la direcció de la universitat va enviar una carta dilluns als alumnes acampats en què els donava fins a les 2 del migdia (hora local) perquè abandonessin voluntàriament el campament. Si no ho feien serien suspesos o fins i tot expulsats. Marxar voluntàriament tampoc els sortia gratis: els estudiants havien d'omplir un formulari amb el nom i cognom, en què acceptaven estar sota "llibertat condicional disciplinaria" fins al 30 de juny del 2025 o la graduació (en cas que es produís abans). A més, també havien de prometre no tornar a incomplir cap norma del campus.
Des de Columbia Students for Justice in Palestine, una de les organitzacions estudiantils implicades en l'acampada, van reiterar que no es mourien fins que la universitat compleixi les seves demandes: tallar tot vincle econòmic i acadèmic amb Israel i empreses que donin suport al govern israelià, i concedir l'amnistia a tots els alumnes que han sigut suspesos.
Davant l'amenaça d'accions disciplinàries, no només els alumnes van encerclar el campament per protegir-lo, sinó que també un grup de professors va formar una cadena humana a l'entrada per mostrar suport als estudiants. Malgrat la por d'una possible intervenció policial, la jornada va transcórrer sense més incidents, tot i que de facto Colúmbia va començar a suspendre tots els alumnes que eren a l'acampada. La suspensió implica que no poden tornar a trepitjar el campus ni seguir les classes. En el cas dels alumnes que resideixen als dormitoris del campus, es queden al carrer. La decisió de suspendre més alumnes va escalar la tensió amb els estudiants i va ser llavors quan el grup del CUAD va ocupar Hamilton Hall dimarts a la matinada.