Estats Units

El presumpte autor del tiroteig a Los Angeles se suïcida abans de ser detingut per la policia

El sospitós hauria assassinat deu persones en una zona on se celebrava l'arribada de l'Any Nou Xinès

ARA
2 min
Agents de la policia desplaçats al lloc on s'ha produït el tiroteig aquesta matinada.

BarcelonaEl presumpte autor del tiroteig massiu que aquest diumenge a la matinada ha tingut lloc a Monterey Park, molt a prop de Los Angeles (Estats Units), s'ha suïcidat abans que la policia aconseguís fer-lo presoner. L'atac, del qual encara es desconeixen els motius, ha provocat la mort de deu persones i n'ha deixat deu més de ferides, una en estat crític. Les autoritats el van identificar com a Huu Can Tran, un septuagenari que va fer servir una pistola prohibida a Califòrnia per perpetrar el seu atac en un ball de saló popular entre els clients de més edat de la zona, informa Reuters. El districte havia acollit hores abans les celebracions de l'arribada de l'Any Nou Xinès, ja que Monterey Park compta amb un percentatge elevat de població d'origen asiaticoamericà, el 65%, segons dades del govern dels EUA.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'home va fugir després del tiroteig, però Reuters informa que abans va intentar perpetrar-ne un altre en un segon club. No se'n va sortir, ja que dues persones van lluitar amb ell i van aconseguir prendre-li l'arma abans que pogués disparar. "El sospitós va entrar, probablement, amb la intenció de matar més gent, i dos membres de la comunitat van decidir passar a l'acció i desarmar-lo", ha dit el comissari Rober Luna en declaracions als mitjans. També ha explicat que el sospitós es va disparar per treure's la vida quan la policia s'acostava a la furgoneta blanca que conduïa. De les deu persones que van resultar ferides al tiroteig, set continuen hospitalitzades i una es troba en estat crític.

El capità Andrew Meyer, portaveu de l'oficina del xèrif del comtat de Los Angeles, va declarar diumenge que és massa aviat per saber si el pistoler coneixia algú al local, que també és una acadèmia de ball i hi ha un karaoke, i, per tant, va actuar per motius personals, o si es tracta d'un crim d'odi. Luna ha dit en declaracions a la premsa que investiguen per saber "com ha pogut passar una cosa tan espantosa".

Reacció de Biden

El president dels Estats Units, Joe Biden, va ser informat del succés. “La Jill i jo resem pels morts i ferits per culpa del tiroteig mortal tiroteig d'ahir a la nit a Monterey Park. Segueixo de prop aquesta situació a mesura que es desenvolupa, i insto la comunitat a seguir les indicacions dels funcionaris locals i les forces de l'ordre les pròximes hores”, va tuitejar el mandatari.

Si es confirma que ha estat un crim d'odi contra la comunitat asiàtica, l'incident prendria un pes polític encara més important. Els atacs contra la comunitat asiàtica nord-americana han augmentat els últims anys, especialment des de la pandèmia. Entre el març del 2020 i el març del 2022 s'han registrat més d'11.400 actes d'odi contra nord-americans d'origen asiàtic a tot el país, amb un increment del 339% entre el 2020 i el 2021, segons informes de Stop AAPI Hate i el Centre per a l'Estudi de l'Odi i l'Extremisme.

stats