L'atac rus a Ucraïna
Estats Units09/03/2023

El Pentàgon bloqueja la col·laboració dels EUA amb el tribunal de la Haia pels crims de guerra russos

El departament de Defensa tem que estableixi un precedent que faciliti la imputació de ciutadans nord-americans

ARA
i ARA

BarcelonaEl Pentàgon està bloquejant que els Estats Units comparteixin proves amb el Tribunal Penal Internacional de la Haia sobre possibles crims de guerra comesos per soldats russos a Ucraïna, segons ha publicat The New York Times. Les agències d'intel·ligència nord-americanes tenen informació que podria contribuir a la investigació oberta fa un any, i inclou material que confirmaria les decisions deliberades per part d'oficials russos d'atacar infraestructures civils o de segrestar milers de criatures ucraïneses de territoris ocupats, segons el diari.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els líders de la Defensa dels Estats Units s'oposen a compartir les proves recollides per les agències d'intel·ligència del país perquè temen que això estableixi un precedent que en el futur faciliti la imputació de ciutadans nord-americans en altres processos. La resta de l'administració Biden estaria a favor d'entregar aquest material, i s'espera que el president resolgui el conflicte, tot i que encara no ha pres cap decisió.

Cargando
No hay anuncios

El desembre passat, el Congrés va modificar les restriccions legals que impedien que els Estats Units ajudessin el tribunal de la Haia, però a l'interior del govern es va mantenir el debat polític. A més de diverses fonts que han volgut mantenir l'anonimat, el senador republicà Lindsey Graham, que va pressionar per relaxar les restriccions, també ha confirmat al New York Times que hi ha aquesta discussió i ha culpat el departament de Defensa.

El Tribunal Internacional de la Haia es va crear fa dues dècades amb l'objectiu d'investigar crims de guerra, genocidis i crims contra la humanitat. Experts nord-americans van ajudar a redactar l'Estatut de Roma, el tractat a partir del qual es va crear el tribunal el 1998, i Bill Clinton va signar-lo, tot i que no va ser ratificat al Senat. Després, el seu successor, George Bush, va retirar la signatura dels Estats Units. Els opositors nord-americans al tribunal van argumentar que podria ser utilitzat pels enemics dels Estats Units per processar els soldats estatunidencs que lluiten en guerres a l'estranger.