Pànic a les files demòcrates: s'ha de substituir Joe Biden?

El primer debat electoral es converteix en un punt d'inflexió per al partit del president

Cinto Mora i Abelaira
4 min
Biden parlant amb els moderadors del debat moments abans que aquest comenci

Barcelona“Ha sigut un inici lent, però un final fort [per a Joe Biden]”. Així descrivia la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, la intervenció de Joe Biden al primer cara a cara contra el seu rival a la cursa cap al Despatx Oval, Donald Trump. Amb la seva anàlisi postdebat a la CNN, la número dos del president intentava minimitzar les crítiques ensordidores de membres de les files demòcrates, que qualifiquen de "desastre" l'actuació de Biden.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'equip de campanya del president confiava que el debat els serviria per agafar aire i esvair els dubtes sobre si està capacitat per ser reelegit, però les esperances s'han anat diluint a mesura que Donald Trump, que sap fer dels platós el seu terreny de joc, anava deixat indefens Biden. Els noranta minuts que ha durat el debat s'han fet eterns per a molts demòcrates, que veien com s'enfonsava la possibilitat de treure'n un mínim rèdit electoral.

Si bé és cert que els lapsus protagonitzats per l'actual president fa mesos que s'arrosseguen, Biden ha aconseguit sobreposar-s'hi i fer demostracions de força en moments clau. Al març, va sorprendre amb un discurs de l'estat de la Unió, d'una hora i mitja, en què es va mostrar enèrgic i àgil. En el discurs més important de l'any, Biden va llançar dures crítiques contra el candidat republicà i va rebre llargues ovacions dels seus col·legues de formació en repetides ocasions. La idea del partit era que, si el primer debat anava malament, hi hauria temps per compensar els errors, perquè falten quatre mesos per a les eleccions. Però “no és que hagi anat malament, és que ha estat un malson”, assegura Carlota García Encina, investigadora principal dels EUA i Relacions Transatlàntiques del Real Instituto Elcano.

Amb el resultat d'aquesta nit algunes veus demòcrates comencen a preguntar-se si s'ha de trobar una alternativa al president al més aviat possible. David Axelrod, un dels principals estrategs de l'expresident Barack Obama, ha assegurat a la CNN que “hi haurà discussions sobre si [Joe Biden] ha de continuar”.

Per què no s'ha buscat una alternativa?

Tot i que en la ment d'alguns demòcrates hi havia la idea d'un canvi, eren una minoria. La gran majoria no qüestionava que Biden repetís com a candidat. Tots els presidents demòcrates s'han presentat a un segon mandat i, per tant, ell també tenia dret a fer-ho. A més, les eleccions de mig mandat, celebrades el novembre del 2022, en què els demòcrates van treure un resultat molt més bo de l'esperat, van donar impuls a Biden. El que va acabar de confirmar la seva candidatura va ser el fet que Trump es postulés i, per tant, es repetís el duel Biden-Trump, que va guanyar el demòcrata fa quatre anys.

Qui també ha mostrat la seva preocupació aquesta matinada són els recaptadors de fons de la campanya del president. Un d'ells ha assegurat a Reuters que preveu “que la recaptació de fons s'acabi”, ja que “els diners segueixen l'entusiasme”. “Com li podem dir a algú «Dona diners per al Joe»?”, s'ha preguntat.

John King, comentarista polític de la CNN, ha assegurat en l'anàlisi postdebat que “ara mateix hi ha un pànic molt agressiu, ample i profund al partit demòcrata”. King ha explicat que estan havent-hi converses entre estrategs, recaptadors de fons i membres del partit en què es debat què han de fer. “Algunes d'aquestes converses inclouen debats sobre si anar a la Casa Blanca i demanar al president que faci un pas al costat”, ha detallat l'analista, que ha afirmat que alguns membres del partit s'estan plantejant fer pública la seva petició que el president deixi pas a un substitut.

Tot i els dubtes interns, els pesos pesants del partit han assegurat que els votants haurien de centrar-se en el fons i en el contingut del debat. Gavin Newson, el governador de Califòrnia, ha dit que considera “inútil” i “innecessari” el debat obert dins del partit. “Hem de cobrir les espatlles del president. Mai li donaria l'esquena al president Biden”, ha sentenciat. De fet, segons García Encina, el governador de Califòrnia seria un dels candidats que sonarien per substituir Biden, així com l'actual governadora de Michigan, Gretchen Whitmer, i l'actual secretari de Transports, Pete Buttigieg. Tots tres són de l'ala més fidel al president.

Dos mesos per escollir substitut

Hi ha dubtes, però, de fins a quin punt és possible i viable substituir Biden a quatre mesos de les eleccions i sense temps per fer unes altres primàries. “Biden ja ha guanyat la majoria dels delegats a les primàries, que s'han compromès a votar-lo a la Convenció Demòcrata de mitjans d'agost”, recorda la investigadora. Tot i això, subratlla que fins a la convenció Biden no serà el candidat oficial. “L'única opció perquè Biden no sigui el candidat del partit demòcrata seria que es retirés”, apunta.

Davant d'una eventual retirada de Biden, hi hauria dos escenaris possibles. En el cas que Biden no designés cap candidat alternatiu, explica la investigadora, “començarien a emergir candidats i s'haurien de votar a la mateixa convenció”. L'altra opció seria que Biden designés un candidat com a substitut, com ara Kamala Harris. “Podria passar, però crearia més desunió perquè obligaria la resta de candidats a decidir què fer”. El cas de la vicepresidenta és complex. Després d'unes expectatives inicials molt altes, com a primera dona afrodescendent a ocupar el càrrec, “el fet de no tenir un equip adequat a Washington i que no hi ha unes tasques concretes assignades a la vicepresidència” han fet que anés perdent popularitat, apunta García Encina.

Venen hores mogudes a la casa dels demòcrates. A la dels republicans, en canvi, hi havia brindis d’eufòria. El camí, però, és llarg. “Intentaré guanyar aquestes eleccions”, deia ahir a la tarda Biden, en un acte a North Carolina. I afegia: “Potser ja puc debatre tan bé com quan era més jove, però sé fer bé aquesta feina”. Barack Obama li donava la raó en un tuit en què animava els nord-americans a votar Biden: “Una mala nit la pot tenir tothom. Creieu-me”.

La lectura de les principals capçaleres

Les anàlisis postdebat de les principals capçaleres nord-americanes deien veure una preocupació generalitzada. "Una actuació maldestra i un partit en pànic", titula el New York Times. “El president esperava que el debat li servís per donar un impuls a la seva candidatura a la reelecció contra Trump. En canvi, la seva actuació ha donat lloc a una onada de pànic al seu partit”, assegura Peter Baker, analista dels últims cinc presidents dels Estats Units.

El Washington Post, per la seva banda, obre la seva edició digital amb la frase: “Biden lluita, Trump evadeix preguntes”. El diari assegura que Biden estava “dispers”, amb molts dubtes, i que ha tingut una actuació “inquietant per als demòcrates”. “Biden de vegades semblava perdre el fil del pensament durant el debat”, diuen Matt Viser i Marinne LeVine.

Fox News destaca la crisi que s'ha destapat al partit del president i assegura que hi ha “demòcrates preocupats pels durs atacs de Trump, que deixen Biden prop l'abisme en un debat decisiu”. En la crònica del debat, Fox News se centra en les respostes “divagants” i l'actuació “inconsistent” de Biden. En aquesta línia, el mitjà conservador destaca els intents del Partit Demòcrata de fer desaparèixer els dubtes sobre la condició física del president i afirma que en una de les intervencions, sobre economia, Biden semblava que perdés “el fil”.

La CNN, la cadena que ha organitzat el debat, titlla de “pobra” l'actuació de Biden i assegura que Trump ha mentit continuadament. Stephen Collinson, analista polític amb una llarga experiència cobrint la política dels Estats Units, assegura que “si Joe Biden perd les eleccions del novembre, la història registrarà que només va trigar 10 minuts a destruir una presidència.” Collinson ha qualificat de “desastre polític” el debat per a l'actual president i ha afirmat que “objectivament, Biden ha fet l'actuació més fluixa des que John F. Kennedy i Richard Nixon van començar la tradició dels debats televisats el 1960”.

stats