Obama se suma a la pressió perquè Biden deixi pas

El president, a la corda fluixa mentre el setge dels demòcrates continua

4 min
El president Joe Biden baixa de l'Air Force a l'aeroport de Dover.

MilwaukeeLa imatge d'un Trump invicte després del tiroteig ha debilitat els demòcrates. Però mentre tothom parlava de Trump, ningú es fixava en Biden, i semblava que el president havia aprofitat la situació per tornar a agafar impuls. Ara s'ha acabat la treva i es reactiven les pressions dins del partit perquè deixi pas. I ara Obama s'ha apuntat a la pressió. Biden estaria pensant fer un pas al costat aquest cap de setmana, segons avança Axios aquest dijous, tot i que l'equip del president ja ha sortit a negar-ho. El drama polític que envolta la candidatura de Biden va acumulant capítols i Trump ha de fer el seu primer discurs com a candidat republicà aquesta matinada a la convenció de Milwaukee, mentre el seu rival està en aïllament per haver donat positiu de covid. La quarantena que està passant a la seva casa de la platja, a Rehoboth, escenifica l'aïllament que pateix dins del seu partit, una imatge que contrasta amb la d'un Trump sent abraçat per les masses republicanes al Firsev Forum.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Biden ha continuat enrocat tots aquests dies malgrat que els líders demòcrates li havien expressat en privat la seves preocupaciones de cara al novembre, amb enquestes que mostraven que estava perdent de manera clara en tots els estats decisius i amb la retirada de grans donants. La setmana passada, l'obstinació del president a seguir en el tiquet electoral va fer que el principal super-PAC del partit, Future Forward, anunciés que havien paralitzat una donació de 90 milions de dòlars mentre Biden continués sent el candidat.

Tot s'ha precipitat en les últimes 24 hores, quan mitjans nord-americans asseguraven que Biden es mostrava obert a reconsiderar la seva candidatura i preguntava internament quines possibilitats tenia la seva vicepresidenta Kamala Harris contra Trump. Dimecres, el senador de Califòrnia Adam Schiff, un congressista pròxim a l'antiga speaker de la Cambra dels Representants, Nancy Pelosi, se sumava a la llarga llista de legisladors del partit que havien demanat a Biden que renunciés. La setmana passada, Pelosi, una de les figures del partit més pròximes a Biden i que sempre l'havia defensat, ja havia qüestionat públicament l'autoritat del president dient que hi havia "poc temps" perquè el president es decidís. Dos dies després Biden va enviar una carta als congressistes demòcrates reafirmant-se en el seu "compromís" de continuar en la cursa electoral. Segons ha informat la CNN, Pelosi li ha dit en privat a Biden que les enquestes demostren que ell no pot guanyar Trump i que entestar-se en un segon mandat destruiria les possibilitats del partit de guanyar les eleccions a la Cambra de Representants. Davant la negativa del president a admetre-ho, la líder demòcrata li hauria demanat que li passés el telèfon a un dels seus assessors.

Obama se suma al cor

L'expresident Barack Obama, que en públic havia defensat Biden, i que es considerava una mena de conseller de qui havia estat el seu vicepresident, també hauria reaccionat. Segons publica el Washington Post, Obama ha compartit amb els seus companys de partit els seus dubtes. El demòcrata creu que les seves possibilitats de guanyar han disminuït i que Biden ha de repensar seriosament si manté la candidatura. Pot ser el cop de gràcia definitiu per a Biden.

Durant la campanya Obama havia acompanyat al president en diversos mítings i actes. De fet, just després de la seva desastrosa intervenció al debat de la CNN l'expresident va sortir al rescat de Biden i va dir que tot plegat havia estat només una "mala nit". Però aquesta posició era cada cop més insostenible. La setmana passada ja s'havia filtrat que Pelosi i Obama havien compartit en privat els seus dubtes sobre les capacitats de Biden per remuntar a les enquestes, en les quals la bretxa entre el demòcrata i Trump cada cop era més profunda.

Una enquesta publicada per Associated Press i NORC, feta després de l'atemptat contra Trump, mostra com 7 de cada 10 adults, inclòs el 65% dels demòcrates, opinen que Biden hauria de fer un pas al costat. El sondeig és un mirall del que s'està veient aquests dies a Milwaukee, on la fe cega amb el líder és indestructible: un 73% dels republicans diuen que Trump ha de ser el candidat. Biden només recapta un magre 35% de suport entre els votants demòcrates. Ara bé, entre els que no s'identifiquen amb cap dels dos partits, un 57% afirmen que Trump ja és massa gran i que també s'hauria de retirar.

Davant d'aquests resultats, Biden hauria començat a interessar-se davant dels seus assessors per les possibilitats electorals de la seva vicepresidenta Kamala Harris, segons informen diversos mitjans citant fonts anònimes de l'entorn del president.

De Déu al metge

Aquest dimarts, en una entrevista televisada, el president ja deia que es plantejaria retirar-se de la carrera electoral si un metge li diagnostiqués algun problema. "[Ho faria] si un metge em digués que tinc tal o tal problema", deia Biden. Abans havia dit que només renunciaria si Déu l'hi demanava. L'endemà donava positiu per covid.

La pressió s'ha incrementat davant la proximitat de la data per nominar Biden com a candidat oficial. Malgrat que la convenció demòcrata no se celebrarà fins al 19 d'agost, s'esperava que es formalitzés ja la candidatura la setmana que ve en una trobada telemàtica. Figures com Pelosi i el líder de la majoria del Senat, Chuck Schumer (que també hauria dit en privat que cal treure Biden del tiquet electoral), han estat pressionant perquè es pugui ampliar el termini de la nominació. Schumer va pujar al carro quan es va adonar que Biden no només podria fer que els demòcrates perdessin la Casa Blanca, sinó que també pateixin importants derrotes dins de les dues cambres del Congrés. I segons els mitjans estatunidencs ha estat clau per endarrerir la votació telemàtica almenys una setmana, cosa que dona més temps per organitzar-se als que volen que Biden plegui. El Comitè Nacional Demòcrata ha accedit a frenar el procés almenys fins a principis d'agost, tot i que la seva intenció encara és que la nominació sigui efectiva abans del dia 7. El temps corre i el marge per poder reconduir la situació es va fent cada cop més estret.

stats