Eleccions als Estats Units

Obama il·lumina la candidatura de Harris: "Amèrica està preparada per a un nou capítol"

L'expresident insufla forces a la vicepresidenta transformant el "Yes, we can" en un "Yes, she can"

ChicagoL'expresident Barack Obama, el primer home negre en arribar a la Casa Blanca, ha estès la catifa al United Center de Chicago perquè Kamala Harris pugui arribar a ser la primera dona, i afroamericana, en asseure's al Despatx Oval. Quan la irrupció de Harris va ressuscitar una campanya que ja es donava per perduda, el seu equip ho va veure clar: era l'oportunitat per reviure l'energia viscuda amb Obama. Aquest dimarts, ell l'ha mostrat com la seva successora anímica i Harris vol reprendre la història on ell la va deixar, obrint un nou cicle per al partit i el país.

Inscriu-te a la newsletter L'edat de Biden... i la de TrumpEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Amèrica està preparada per a un nou capítol. Amèrica està preparada per a una millor història. Estem preparats per a la presidenta Kamala Harris", ha assegurat Obama des del faristol. Poc abans, alguna persona entre el públic ja se li havia avançat cridant el nom de Kamala quan l'expresident formulava la pregunta retòrica: "Qui lluitarà per mi? Qui està pensant en el meu futur; en el futur dels meus fills, en el nostre futur junts?"

Cargando
No hay anuncios

Només aparèixer a l'escenari, presentat per Michelle Obama, l'estadi ha vibrat en una llarga ovació que s'ha culminat amb els crits de "Yes, we can". Allà hi circulava l'energia que Obama havia de reviure i tornar a mobilitzar. “És hora de lluitar. Per tota la increïble energia que hem estat capaços de generar les darreres setmanes, aquesta encara és una cursa ajustada en un país dividit, un país on massa americans continuen lluitant i no creuen que el govern els pugui ajudar”, ha afirmat.

A l'hora de mostrar-la com la seva hereva, Obama ha buscat il·luminar la candidatura de Harris sense eclipsar-la. “Necessitem un president que realment es preocupi dels milions de persones que en aquest país s'aixequen cada dia per fer les feines més essencials [...] i que lluiti pel seu dret a batallar per millors salaris i millors condicions laborals. Kamala serà aquesta presidenta. Yes, she can”, ha afirmat Obama. En la metamorfosi del "Yes, we can" al "Yes, she can" és on Obama ha passat el testimoni a Harris.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia s'ha pronunciat l'exprimera dama Michelle Obama, que ha tornat a posar sobre la taula un dels grans lemes que va portar el seu marit a la Casa Blanca: l'"esperança". A més, ha destacat la "fermesa", l'"honestedat" i l'"alegria" de la candidata. El seu discurs també ha atacat Donald Trump. "La seva visió limitada del món l'ha fet sentir amenaçat per l'existència de dues persones treballadores, amb un gran nivell educatiu i d'èxit, que, a més, han resultat ser negres", ha dit.

La marca pròpia de Harris

La vicepresidenta és la seva successora, però no és ell (per molt sucós que sigui el paral·lelisme). Harris ha definit la seva pròpia singularitat creant una narrativa que beu de l'empoderament femení en un context en què els drets bàsics de les dones, com l'avortament, estan sota setge. Aquesta marca pròpia ja està mostrant-se determinant per impulsar el lideratge de Harris: un sondeig publicat aquest cap de setmana pel Washington Post i ABC News mostrava com clarament Harris té molt més suport que Biden entre les dones i els joves.

Cargando
No hay anuncios

És probable que Obama hagi viscut una espècie de déjà-vu amb el 2016, quan també va parlar a la Convenció Nacional Demòcrata d'aquell any per intentar aconseguir que Hillary Clinton fos la primera presidenta dels Estats Units. En aquell moment, l'expresident també va plantejar les eleccions com a “atípiques” davant la possibilitat que Trump arribés al poder amb el seu discurs incendiari.

Les eleccions d'aquest any tampoc són gens típiques, per no parlar que el país està immers en una de les campanyes més turbulentes de la història. En qüestió de setmanes Trump va sobreviure a un tiroteig i Biden va renunciar a la candidatura a les portes de la convenció. Dos fets que, en la història, almenys estaven separats per més de deu anys de diferència: la renúncia del demòcrata Lyndon B. Johnson el 1968 i l'atemptat contra el republicà Ronald Reagan el 1981.

Cargando
No hay anuncios

"La majoria de nosaltres no vol viure en un país amarg i dividit. Volem una cosa millor. I l'alegria i l'entusiasme que estem veient al voltant de la campanya de Harris i Walz ens diu que no estem sols". Obama també ha ofert unes paraules que busquen recosir les ferides dins d'una societat extremadament polaritzada. A diferència del discurs que va utilitzar Donald Trump apel·lant a la unitat dels seus durant la convenció republicana, Obama sí que ha intentat arribar a altres públics més enllà dels votants demòcrates.

“Hem construït barreres i murs al voltant nostre, i després ens preguntem per què ens sentim tan sols. No confiem els uns en els altres perquè ja no ens dediquem a conèixer-nos els uns als altres, i enmig d'aquest espai entre nosaltres, els polítics i els algoritmes ens ensenyen a caricaturitzar-nos entre nosaltres i a tenir por els uns dels altres”, ha assegurat l'expresident, no només referint-se a Trump sinó també a Elon Musk. El propietari de la plataforma X va posar la seva xarxa social al servei del republicà la setmana passada.

Cargando
No hay anuncios

Harris desafia Trump a Milwaukee

Irònicament, aquest dimarts Harris no era a l'estadi per poder rebre la benedicció d'Obama. L'absència estava justificada. Enmig de les hores baixes que està vivint Trump, Harris i Tim Walz havien viatjat a Milwaukee (Wisconsin) per fer un míting al Fiserv Forum. Es tracta del mateix estadi on Trump es va coronar com a candidat i líder absolut del Partit Republicà.

Cargando
No hay anuncios

"Això és una campanya sobre el poder de la gent", ha assegurat Harris quan les pantalles del United Center han connectat en directe amb el Fiserv. En aquell moment ressonaven pels altaveus els crits d'eufòria a Milwaukee, mentre que en directe els assistents de Chicago també esclataven a cridar. Si Trump ja portava malament el fet que Harris tingui més assistència que ell als mítings, aquest gest serà interpretat com una provocació. Sembla que ara són els demòcrates els que volen crear joc per fer que Trump els vagi a remolc.

Tot al contrari del que passava amb la candidatura del partit quan l'encapçalava Joe Biden, que va basar gran part del seu missatge en la por a un segon mandat de Trump. Harris ha evitat repetir l'error i ha erigit un discurs que es projecta cap al futur amb nous horitzons d'oportunitat.

Cargando
No hay anuncios

Que Obama hagi acollit sota el seu braç Harris també té un fort valor sentimental. La relació de suport mutu entre l'expresident i la vicepresidenta es remunta al 2007, quan un jove Obama just anunciava la seva candidatura a les eleccions presidencials. Llavors, quan Harris estava en plena carrera com a fiscal, ja va ser de les primeres persones a donar suport a la seva campanya. Alguns mitjans fins i tot la van arribar a anomenar la “female Obama” (l’Obama femení”). Ara, 17 anys després, Obama tanca el cercle que es va obrir fa més d’una dècada.

Reconciliar-se amb Biden

“La història recordarà Joe Biden com un president que va defensar la nostra democràcia en un moment de gran perill. I estic orgullós de poder dir que és el meu president, però encara més orgullós de dir que és el meu amic”. Obama ha buscat amb aquestes paraules intentar curar les ferides amb el seu antic vicepresident.

Cargando
No hay anuncios

Als seus 63 anys, Obama és un dels pesos pesants del partit i enmig del pànic desfermat entorn de la candidatura de Biden, l'expresident va jugar un paper clau en les pressions perquè renunciés. Que Obama li donés l'esquena va fer molt de mal a Biden. El president no era a l'estadi quan Obama ha pronunciat aquestes paraules, ja que després de la seva intervenció del dilluns se'n va anar a Califòrnia per iniciar una setmana de vacances.