Nikki Haley reapareix a la convenció republicana per demanar el vot dels indecisos

La participació de l'exgovernadora de Carolina del Sud envia una imatge d'unitat dins del partit

3 min
Nikki Haley durant la seva intervenció a la Convenció Republicana.

MilwaukeeAbans de l'atemptat contra Donald Trump a Butler, l'exgovernadora de Carolina del Sud Nikki Haley era persona non grata a la festa de l'expresident. Haley, que va liderar una agressiva campanya contra el magnat durant el procés de primàries, va retirar-se de la cursa l'endemà del Superdimarts, en què es va negar a l'ostracisme dins d'un Partit Republicà que està completament a la mercè de Trump i va assegurar que no donaria suport a la seva candidatura. El tiroteig contra l'expresident ha fet que el partit decidís convidar-la finalment a la convenció republicana que se celebra a Milwaukee. "El president Trump m'ha convidat a parlar en nom de la unitat. Ha estat una invitació amable i estic contenta d'acceptar-la", ha dit Haley mentre s'empassava el primer gripau de la nit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Davant d'un Joe Biden en hores baixes, Trump ha recorregut a Haley per arrossegar els votants independents i indecisos. Durant el procés de primàries, els sondejos ja havien mostrat com l'exgovernadora de Carolina del Sud tenia més tirada entre aquest grup d'electors i, de fet, tenia més capacitat per robar vots a Biden que no pas Trump. "Sé que hi ha americans que no estan d'acord amb ell [Trump] al 100% i em vull dirigir a ells. El meu missatge és simple: no cal que hi estiguis al 100% d'acord per votar-lo. Mira'm a mi si no", ha dit Haley, que fins i tot s'ha atrevit a fer broma sobre la seva posició dins del partit.

"Després de veure el debat tothom sap que un vot per Biden serà per Harris", ha assegurat Haley fent una clara referència a la imatge d'ancià fràgil que ha perseguit el president d'ençà del debat de la CNN. Els republicans s'estan curant en salut i han començat a atacar la vicepresidenta Kamala Harris davant la possibilitat que treguin Biden del tiquet electoral.

L'altre missatge que vol enviar Trump convidant Haley a la festa és la d'un líder reconciliador. Si Trump vol convèncer el país que ell serà el candidat que reunificarà la societat nord-americana després d'anys de crispació, ha de començar per casa. "Definitivament, Haley no estava preparada per ser presidenta. Però estem contents que sigui aquí aquesta nit per unir-nos sota l'home que està preparat per fer Amèrica gran de nou, i aquest és el president Trump", explica a l'ARA Harrison Musselwhite, un dels 50 delegats republicans de Carolina del Sud.

Als peus de l'escenari on Haley parlava, hi havia asseguts els 2.400 delegats del Partit Republicà, tots ells agrupats sota un piló que porta el nom del seu estat. A Carolina del Sud li ha tocat estar al fons i a la dreta de l'escenari. Des d'aquí la visibilitat no és tan bona com la que tenen els delegats de Maine, asseguts a la línia central que hi mira de cara.

Quan Haley ha pujat a l'escenari ha estat rebuda amb un tebi aplaudiment, mig mesclat amb una esbroncada. En canvi, quan ha demanat el vot per Trump i ha dit que donava suport a la seva candidatura, la massa republicana ha esclatat d'alegria i aplaudiments. Malgrat que avui ho ha afirmat davant del públic, Haley ja havia anunciat abans que comencés la convenció que donava els seus 97 delegats a Trump.

Després de la derrota del Superdimarts, Haley havia mantingut un perfil baix. L'última vegada que va tornar a posar-se sota el focus va ser al mes de maig, quan va viatjar a Israel per mostrar el seu suport a les tropes de Benjamin Netanyahu. Durant la visita va firmar un dels míssils israelians amb la frase "Acabi amb ells". Haley havia estat ambaixadora dels Estats Units davant l'ONU entre el gener del 2017 i el desembre del 2018.

stats