Nervis a les files republicanes per la irrupció de Kamala Harris

Trump havia centrat gran part de la seva estratègia de campanya en la qüestió de l'edat del seu rival

4 min
Kamala Harris durant el primer acte de campanya a Wisconsin.

WashingtonSi l'alegria dels demòcrates amb el relleu de Kamala Harris es pot mesurar amb les donacions rècord que ha rebut la seva campanya, el malestar dels republicans es pot mesurar amb l'oposició al canvi de nom en el tiquet electoral. Un dels primers a reaccionar davant la substitució de Biden per Harris, va ser el president de la Cambra de Representants, Mike Johnson, que va amenaçar d'emprendre accions legals per obligar que aparegués el nom de Biden en lloc del de Harris a les butlletes d'alguns estats. Hores després, el conseller general de la campanya de Trump presentava una queixa davant la Comissió Electoral Federal argumentant que els diners recaptats per a la candidatura de reelecció de Biden no es poden transferir a la campanya presidencial de la vicepresidenta demòcrata. "Kamala Harris està intentant perpetrar un robatori de 91,5 milions de dòlars dels diners sobrants de la campanya de Joe Biden, una apropiació descarada de diners que constituiria la contribució excessiva més gran i la violació més gran de la història de la Llei de campanya electoral federal de 1971", deia la queixa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Quan falten poc més de 100 dies per a les eleccions, el canvi precipitat de rival suposa un maldecap per a la campanya de Donald Trump i ja s'està fent notar. "El Partit Demòcrata va expulsar el candidat demòcrata de la butlleta electoral, poc més de 100 dies abans de les eleccions. Després d'invalidar els vots de més de 14 milions d'americans que van triar Joe Biden com a candidat demòcrata a la presidència, l'autoproclamat «partit de la democràcia» ha demostrat exactament el contrari", deia Johnson a les xarxes. La Heritage Foundation, un think tank conservador de la corda de Donald Trump, també va anunciar que estava buscant vies legals per impedir, o almenys entorpir, el canvi de nom.

El més probable, però, és que tots aquests intents no tinguin gaire recorregut. El canvi de candidat s'ha fet abans que s'oficialitzés la nominació de la candidatura demòcrata i, per tant, hi ha poc marge de maniobra. Els demòcrates, sabent que els republicans tindran ganes de buscar-los pegues, encara tenen més raons per intentar resoldre la nominació abans del 7 d'agost. En un principi, aquesta era la data límit a Ohio per inscriure els candidats a les butlletes, però van decidir ampliar-la fins al setembre. Així i tot, els demòcrates no volen córrer el risc de cap sorpresa posterior, i per això han tirat endavant amb el pla de la nominació telemàtica durant la primera setmana d'agost.

Bona part de la campanya de Trump contra el seu antic rival s'havia basat en l'edat. L'expresident, que només és tres anys més jove que Biden, jugava a mostrar-se com el "jove" i vigorós. La manera com Trump va saber mostrar-se com el candidat ferm i lúcid al debat de la CNN, mentre Biden s'ensorrava sota els tartamudejos i l'agonia, és un exemple de manual de com el republicà tenia com a prioritat número u centrar la campanya en la qüestió de l'edat. Trump ni es molestava a atacar Biden pel contingut de la seva campanya, li bastava amb la seva aparença. El silenci posterior al debat, en què deixava que els mitjans i el mateix partit s'acarnissessin entorn de l'estat de salut de Biden, parla per si sol. Mentre es parlava de la imatge de fragilitat de Biden ningú parlava de la seva condemna pel cas Stormy Daniels.

J.D. Vance, una tria basada en l'ego

L'entrada de Harris, de 59 anys, dins de la campanya ha canviat l'equació i ara resulta que Trump és l'ancià. El professor de la Universitat de Delaware, David Redlawsk, explicava en una entrevista a l'ARA que "la retirada de Biden obliga Trump a canviar l'estratègia per complet". Fins i tot quan just es compleix una setmana de l'anunci de J.D. Vance com el vicepresidenciable de Trump; sembla que ara els aliats del republicà estan maleint la decisió. El periodista Tim Alberta, que fa temps que segueix l'entorn del magnat, escriu a l'Atlantic com la selecció de Vance era més un "luxe" i una fanfarronada que Trump es va permetre davant l'avantatge que li donaven les enquestes contra Biden.

Les hores prèvies al moment en què l'expresident va anunciar qui seria el seu company en la cursa presidencial, Trump havia manifestat el seu interès per triar un company de carrera que l'ajudés a ampliar la base de votants i li fes de contrapès. Després de conèixer-se la renúncia de Biden, Alberta assegura que el cercle intern de Trump va començar a qüestionar la tria de Vance.

Si els tribunals no ofereixen una solució, internet ho farà. O almenys ho intenta. Els MAGA (Make America Great Again) han accelerat la maquinària dels mems per atacar i denigrar Harris. Les imatges i frases que circulen per internet basen els seus atacs en la seva condició de dona afroamericana i no pas en la de política demòcrata. Una de les imatges més ofensives que han fet circular és la d'un suposat logo de campanya en què la "H" de Harris és una dona de genolls fent una fel·lació a un home.

La caverna dels trumpistes és ràpida de reflexos, però no va sobrada d'imaginació: la majoria d'"acudits" per enfonsar Harris són els mateixos que ja es van fer servir durant la campanya del 2020. L'únic que han fet és rescatar-los del fons de l'escriptori i actualitzar-los. La rapidesa a l'hora de recuperar-los és un altre símptoma de la preocupació pel canvi.

En l'enquesta publicada per Reuters i Ipsos realitzada entre el dilluns i el dimarts després que Biden renunciés, Harris (amb un 44%) supera Trump (42%) a escala nacional per dos punts percentuals. Així mateix, el 56% dels votants registrats pensen que Harris és "mentalment aguda i capaç d'afrontar reptes", mentre que només el 49% pensa el mateix de Trump.

stats