Espai
Estats Units01/08/2023

La NASA perd el contacte amb la Voyager 2, la sonda que porta més temps operativa a l'espai

Un error ha tallat les comunicacions amb la nau, que es va enlairar fa 46 anys i és fora del Sistema Solar, però han pogut detectar el seu "batec"

BarcelonaLa NASA ha perdut el contacte amb la Voyager 2, la nau que porta més temps a l'espai: aviat farà 46 anys. És també el segon aparell creat per l'home que més lluny ha arribat, només per darrere de la seva germana, la Voyager 1. Una ordre errònia donada des de la Terra ha fet que l'antena de la Voyager 2 es desviï i deixi d'orientar-se cap a la Terra, de forma que s'hi ha perdut la connexió. La Voyager 2 es troba ara a 19.900 milions de quilòmetres del nostre planeta, en l'anomenat espai interestel·lar que hi ha just al sortir del Sistema Solar. I malgrat que porta prop de mig segle a l'espai, la meitat dels seus 10 instruments encara funcionen i recopilen dades per a la ciència.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts, onze dies després de la desconnexió, la NASA ha assegurat que la seva xarxa d'antenes espacials –la Deep Space Network, repartida per tot el planeta– ha aconseguit detectar un senyal de la Voyager 2, que ha descrit com "el seu batec". Això "confirma que la nau encara està emetent, tal com els enginyers esperaven", han dit a la xarxa X (l'antic Twitter).

Cargando
No hay anuncios

La pèrdua de contacte es va produir el passat 21 de juliol, quan "una sèrie d'ordres planificades enviades [a la sonda] van fer que l'antena apuntés sense voler a 2 graus de desviació respecte a la Terra. Com a resultat, la Voyager 2 actualment no pot rebre ordres ni transmetre dades a la Terra", deia l'agència en un comunicat. Amb tot, la NASA confia poder recuperar la connexió aviat, ja que aquestes sondes reinicien l'orientació de les seves antenes de forma automàtica un cop cada sis mesos per dirigir-les cap a la Terra, precisament com a mesura de seguretat. El proper reset està previst per al pròxim 15 d'octubre i, si tot va bé, l'agència espacial nord-americana espera poder restablir llavors les comunicacions.

Cargando
No hay anuncios

Les dues Voyager són els únics aparells creats per l'home que han sortit de l'heliosfera, la zona de l'espai que està sota influència del sol i el seu magnetisme. La Voyager 2 va ser llançada a l'espai el 20 d'agost del 1977 (aviat farà 46 anys), de forma que és la que porta més temps a l'espai. La Voyager 1 es va llançar dues setmanes després, el 5 de setembre del 1977, però ha arribat més lluny: és a 24.140 milions de quilòmetres de distància de la Terra i és la nau més llunyana enviada mai per l'home. La missió principal de totes dues era explorar Júpiter i Saturn, i gràcies a elles hem après moltes coses d'aquests dos planetes, els més grans del Sistema Solar. Però després van seguir el viatge i fa ja una dècada (la primera va ser la Voyager 1 el 2012) que van entrar en la zona interestel·lar, fora de l'abast del camp magnètic del Sol.

Les grans antenes de comunicació que la NASA té instal·lades a Austràlia, al Canberra Deep Space Communication Complex, estan intentant detectar qualsevol senyal de la Voyager 2 i van enviant els comandaments correctes per reorientar l'antena. Però a la distància a què es troba, les comunicacions de la sonda triguen fins a 18 hores a arribar a la Terra –i a l'inrevés també.

Cargando
No hay anuncios