Milwaukee pren el pols als republicans després de l'atemptat contra Trump

L'expresident celebra la desestimació del cas penal de Florida i assegura que la reconciliació passa per posar fi a la seva "persecució política" als tribunals

4 min
Donald Trumpaixeca el puny mentre és evacuat del lloc de l'atemptat

WashingtonMai un candidat havia patit un atemptat dos dies abans que comencés la convenció del partit on s'ha d'oficialitzar la seva nominació. Milwaukee (Wisconsin) serà l'escenari on l'expresident Donald Trump reapareixerà davant les masses després del tiroteig de dissabte a Butler i servirà per prendre-li el pols al Partit Republicà. Mentre els congressistes ja han començat a fer campanya per consolidar la imatge del seu candidat com a "víctima política", l'expresident té una oportunitat d'or per alçar-se també com el candidat que crida a la reconciliació d'una societat partida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La primera jornada de la convenció ha servit per formalitzar la definitivament la nominació de Trump com el candidat republicà a les eleccions del 5 de novembre. Com ja es preveia, el magnat ha rebut els vots suficients dels delegats per poder convertir-se en el presidenciable. Així mateix, també ha resolt una de les incògnites que feia mesos que l'enrevoltaven: el seu candidat per a la vicepresidència. Trump ha elegit el senador d'Ohio, James David Vance, de 39 anys, com a parella amb qui fer tàndem en la cursa cap a la Casa Blanca. La seva elecció ja deixa intuir quin tipus de segon mandat dibuixa el republicà si és reelegit: Vance és un MAGA convers que subscriu cada un dels punts de la política de Trump basada en el America First. Té el mateix discurs populista sobre la immigració i en el seu estat s'ha oposat a la legalització de l'avortament fins i tot en cas de violació o incest.

L'expresident va explicar al The Washington Examiner que ha decidit modificar el discurs de l'acte central de la convenció nacional republicana per convertir-lo en una mostra d'unitat nacional. "És una oportunitat per unir el país, fins i tot el món sencer. El discurs serà molt diferent, molt diferent del que hauria estat fa dos dies", ha assegurat. L'elecció de Vance com a segon, però, dona un missatge contradictori amb les declaracions de Trump, ja que el senador va ser dels primers en culpar als demòcrates sobre l'intent d'assassinat contra l'expresident.

Abans del tiroteig s'esperava que la retòrica que adoptaria Trump per dirigir-se als seus seguidors seria una reedició del discurs American carnage [Carnisseria americana] que va fer en la inauguració de la seva presidència el 2017. En aquella ocasió Trump va dibuixar uns Estats Units que, segons ell, estaven corcats pel crim i una elit política que havia oblidat la gent corrent. "La massacre nord-americana s'atura aquí i ara", va dir el republicà abans de fer ressonar el seu lema d'"America first": "A partir d'avui serà només «Amèrica serà el primer». Amèrica primer".

Una "unitat" feta a mida

Aquest dilluns la jutgessa que portava el cas dels documents classificats que Trump es va endur a la seva residència de Florida en abandonar el Despatx Oval ha decidit tancar definitivament el cas dictaminant que el nomenament del fiscal especial per investigar el cas havia violat la Constitució. La jutgessa Cannon va ser nomenada en el càrrec per Trump quan encara era president. La resposta de Trump ja avança quin missatge "d'unitat" pensa predicar.

"Aquesta desestimació de l'acusació sense llei a Florida hauria de ser només el primer pas, seguit ràpidament per la desestimació de totes les caceres de bruixes: la farsa del 6 de gener a Washington DC, el cas zombi del fiscal del districte de Manhattan, l'estafa de la fiscal general de Nova York, reclamacions falses sobre una dona que mai no he conegut [una foto de fa dècades en una filera amb el seu aleshores marit no compta] i les acusacions de la trucada «perfecta» a Geòrgia", ha escrit Trump a la seva xarxa, Truth Social, on demana que s'anul·lin les sentències del cas Stormy Daniels i el de frau fiscal de Nova York, i que es desestimin els altres dos casos penals contra ell que queden.

En la reacció posterior al tiroteig, Trump va demanar unitat davant "del mal". Ara va un pas més enllà i demanar unitat davant "els atacs polítics" rebuts de Joe Biden. "Unim-nos per acabar amb tota la instrumentalització del nostre sistema de justícia i fer Amèrica gran altra vegada!", acaba Trump.

És una pirueta amb què, després d'atiar la retòrica incendiària que ha crispat la política americana, Trump s'erigeix en la "víctima" d'aquesta polarització i intenta imposar el marc mental que la reconciliació demana desestimar els casos penals que pesen sobre ell. Mentrestant, els demòcrates estan lligats de mans i peus sense poder jugar la carta de repetir que Trump és un "perill", ja que els seguidors de Trump podrien utilitzar per acusar-los d'atiar la violència contra el seu líder. Cal recordar, però, que el tirador estava inscrit com a votant republicà, encara que en una ocasió havia fet una donació als demòcrates.

Allunyar les manifestacions

L'atemptat contra Trump també ha servit perquè les autoritats de Milwaukee ja hagin anunciat que han acordat moure la zona reservada per a les manifestacions contra la convenció republicana lluny del Fiserv Forum, el principal saló de la convenció, on es reuniran els 2.400 delegats i la resta d'assistents. Ara bé, l'organització de la convenció ha assegurat que no hi ha necessitat d'augmentar la seguretat de l'esdeveniment perquè ja era extremadament estricta des d'un principi.

L'afirmació contrasta amb les dures crítiques del sector republicà contra l'actuació del servei secret en l'atemptat al míting de Pensilvània. Aquest dilluns s'ha sabut que el terrat des d'on Thomas Matthew Crooks va disparar contra l'expresident ja havia estat identificat com una vulnerabilitat abans que comencés l'acte.

stats