Louisiana imposa un pòster dels Deu Manaments a les escoles públiques
Els grups en favor de les llibertats civils han assegurat que recorreran la mesura, que consideren anticonstitucional
BarcelonaEl governador republicà de Louisiana, Jeff Landry, va signar ahir, dimecres un projecte de llei que fa que l'estat sigui l'únic del país a exigir mostrar els Deu Manaments a totes les aules de les escoles públiques. La decisió s'emmarca dins del pla del nou governador, que va prendre possessió del càrrec el gener, d'impulsar una agenda conservadora a l'estat. Poc després que s'aprovés la llei, la Unió Americana de Llibertats Civils ha anunciat que demanarà bloquejar-la, al·legant que viola la separació constitucional entre l'estat i l'Església, també fixada per una sentència del Tribunal Suprem dels Estats Units.
El projecte de llei concreta que el pòster dels Deu Manaments ha de ser en “lletra grossa i fàcil de llegir” i s'ha de col·locar a totes les aules públiques, des de parvulari fins a les universitats finançades per l'estat. La mesura hauria d'entrar en vigor el 2025.
La Primera Esmena de la Constitució dels Estats Units prohibeix al govern “l'establiment de la religió”, i el 1980 la Cort Suprema va dictaminar a la sentència Stone versus Graham que una llei de Kentucky sobre la publicació dels Deu Manaments a l'escola era inconstitucional.
Juntament amb aquest projecte de llei, el governador Landry ha signat un paquet de lleis que ha assegurat que estan dissenyades per “ampliar la fe a les escoles públiques”. “Si voleu respectar l'estat de dret, heu de començar pel legislador original, que va ser Moisès”, va dir el polític republicà durant la cerimònia de signatura.
Altres mesures autoritzaran la contractació de capellans a les escoles, restringiran que els professors esmentin els conceptes d'orientació sexual o identitat de gènere i impediran que les escoles utilitzin el nom o els pronoms preferits d'un estudiant transgènere tret que els pares els autoritzin. Altres estats controlats pels republicans, com Texas, Oklahoma i Utah, també han proposat lleis similars però encara no han estat aprovades.