Llibertaris i apocalíptics: els ideòlegs de dretes de Silicon Valley

BarcelonaNomés la tecnologia ens farà lliures. La idea no és nova a Silicon Valley. Fa alguns anys, aquesta frase evocava unes xarxes socials que estendrien la democràcia i eliminarien fronteres. Però hi ha hagut una revolució ideològica de dretes a Silicon Valley que ha interpretat la relació entre tecnologia i política de manera ben diferent. Els seus escenaris de futur són un tecnooptimisme llibertari o una visió apocalíptica cristiana. Si no deixem que la tecnologia es desenvolupi sense límits, alerten, l’alternativa és la decadència dels Estats Units, la tirania de les masses ressentides i l’extensió del totalitarisme globalista.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Marc Andreessen representa la visió optimista, “acceleracionista” i llibertària d’aquesta dreta tecnològica. El seu Manifest Tecno-Optimista s'inspira en els futuristes italians. Hem de “glorificar” de nou la tecnologia com a camí per a “una forma superior de viure”, afirma: “No hi ha cap problema material [...] que no pugui ser resolt amb més tecnologia”. La innovació beneficia de manera desproporcionada la societat, no els rics o les empreses, promet. La IA, afirma, serà el “solucionador universal” dels problemes. Alentir-ne el desenvolupament és “una forma d’assassinat” als malalts que podrien salvar-se gràcies a la IA mèdica.

Cargando
No hay anuncios

“No som víctimes, som conqueridors”, diu Andreessen. Els enemics, afirma, són “l'ètica tecnològica”, “el principi de precaució” o “els experts” que volen controlar el “discurs” i les “ments”. Ens hem de deslliurar de l'“últim home”, com deia Nietzsche, l’home ressentit, capturat per la complaença i que frena el progrés i el camí cap a un món millor. Només uns EUA avançats tecnològicament podran “fer el bé” contra el “món perillós” i “autocràtic” que hi ha més enllà de les seves fronteres. Andreessen, recordem, és el cofundador d’una de les empreses de capital risc més importants de Silicon Valley.

Una visió apocalíptica

La visió de l’altre gran ideòleg de la dreta de Silicon Valley, Peter Thiel, és més fosca i apocalíptica. Thiel omple els seus textos de terminologia cristiana i referències a pensadors com René Girard i Carl Schmitt. Considera que, en el món actual, “democràcia i llibertat” ja no són “compatibles”: haver donat el dret de vot a les dones i haver creat ajudes socials per als pobres ha eliminat la possibilitat d’una “democràcia capitalista” on conviurien els dos valors.

Cargando
No hay anuncios

Els dos grans perills per a Thiel són l’Harmagedon, representat per les armes nuclears –o una intel·ligència artificial general que destruiria el món–, i l’Anticrist, un govern únic i totalitari que domini el planeta. Thiel considera que el comunisme va ser una manifestació d’aquest Anticrist: ara ho seria la globalització i el seu “totalitarisme tou”. Al món actual, afirma, no hi ha espais “veritablement lliures”. L’única manera de recuperar la llibertat és deixar enrere la política i confiar en la tecnologia per arribar a la llibertat del ciberespai o d’altres planetes.

Thiel és famós per haver apostat per Facebook, però les seves empreses han estat últimament més vinculades a la vigilància digital militar massiva. També ha estat un dels líders de la nova croada tecnològica contra la Xina. En la seva visió apocalíptica entre el bé i el mal, els EUA representarien l’esperança contra l’Anticrist globalista encapçalat per Pequín. Una tecnologia sense límits ni regulacions, en aliança amb les parts més dures i opaques de Washington, seria el seu model per a Silicon Valley.

Cargando
No hay anuncios