L'ombra d'una ingerència russa creix a la recta final de la campanya dels EUA
Investiguen un vídeo fals en què un home apareix destruint butlletes electorals com una possible maniobra de Moscou per interferir en els comicis
WashingtonL'ombra de Rússia sobre les eleccions nord-americanes no fa més que créixer en la recta final de la campanya. Que Moscou intenti influir en les presidencials és una possibilitat que la intel·ligència nord-americana fa temps que preveu, sobretot després de les sospites que es van covar al voltant de la victòria de Donald Trump el 2016. A menys de dues setmanes dels comicis, les autoritats federals investiguen un vídeo fals en què apareix un home destruint vots per correu a Pensilvània, l'estat clau més determinant per decidir qui s'asseurà al Despatx Oval. Les imatges s'estan investigant com una possible ingerència russa per afavorir Trump, segons el mitjà USA Today.
"Fes-te fotre, Donald Trump", diu l'home al vídeo mentre va destruint les suposades paperetes. L'últim mes, Trump i el seu seguici han estat invocant el fantasma del frau electoral que diuen que hi va haver en les passades eleccions. Al míting de Butler –el lloc on van intentar matar Trump al juliol– Elon Musk va tornar a posar sobre la taula la idea d'un possible frau. Entre els assistents alguns ja donaven per fet que les eleccions estaran "manipulades" per fer perdre l'expresident.
A Arizona –epicentre de les teories conspiranoiques sobre el frau electoral– les oficines de recompte de vots de diferents comtats estan portant l'esforç per la transparència a l'extrem per intentar combatre la desconfiança. Així i tot, aquesta setmana un home va calar foc a unes bústies en què es recull el vot per correu a Phoenix. Fa quatre anys, al comtat de Maricopa –on hi ha Phoenix– un grup de persones armades es van plantar a les portes de l'oficina de recompte per "defensar" els vots. "Protegeix el vot" és un lema que també estan repetint els republicans aquests dies.
Al setembre el departament de Justícia dels Estats Units va acusar una empresa de mitjans en què treballen diverses figures influents de la dreta conservadora, d'haver orquestrat una campanya digital per interferir en el sentit del vot. Segons l'acusació presentada, les personalitats en qüestió estaven treballant a favor dels interessos russos sense ser-ne conscients i estaven produint vídeos en anglès que "sovint coincidien amb l'interès del Kremlin d'ampliar les divisions internes dels Estats Units".
Un dels afectats és Benny Johnson, un columnista que també està vinculat a la plataforma Turning Point Action, que es dedica a amplificar les acusacions de frau electoral per part de Trump. A Arizona han estat especialment actius. La setmana passada la plataforma va organitzar una xerrada a Tempe entre l'influencer Charlie Kirk i Donald Trump Jr. i es va tornar a suggerir la idea d'un possible frau. La sala de l'hotel Omni, on se celebrava l'acte, estava plena de nois joves de 20 anys. "Si Trump perd serà perquè hi ha hagut frau en la votació", explicava la Karen a l'ARA, una de les assistents a la xerrada.
Bona sintonia entre Putin i Trump
Washington sempre s'ha mirat amb recel la relació de Trump amb Putin, un fet que encara enterboleix més les preocupacions per una possible ingerència de Moscou. A principis d'octubre, el periodista Bob Woodward revelava al seu nou llibre com Trump ha seguit mantenint el contacte amb el president rus després d'haver deixat la Casa Blanca. La notícia confirmava que la "bona relació" que Trump presumia tenir amb el president rus no era una fanfarronada.
Putin, que no parla tant com Trump, va aprovar dijous el pla del presidenciable nord-americà per posar fi a la guerra d'Ucraïna. Fa temps que el magnat diu que, si torna a ser president, acabarà amb el conflicte en només 24 hores. El republicà no ha donat a conèixer els detalls del pla en qüestió, però el líder del Kremlin ja va advertir que per asseure's a negociar s'ha de partir de "la realitat sobre el terreny", donant a entendre que la frontera russa inclouria el Donbàs i la resta de territoris ocupats.
El moviment de Putin no és casual: arriba quan falten menys de dues setmanes per a les eleccions nord-americanes i el seu suport al pla de Trump podria ajudar el republicà a recaptar més vots per part d'aquells que estan cansats que els Estats Units es gastin milions de dòlars en ajuda militar a Kíiv. La bona sintonia amb Trump sembla que no és l'única que té el rus: el Wall Sreet Journal revelava aquesta setmana que Musk ha mantingut contacte regular amb Putin.
Recentment, el propietari de X ha estat sortejant un milió de dòlars diaris entre les persones que signin una declaració en defensa de la llibertat d'expressió i el dret a tenir armes de foc. Per poder signar la declaració i entrar al sorteig, cal estar registrat com a votant, motiu pel qual el departament de Justícia ja ha advertit a Musk que les seves rifes poden ser il·legals.
La Xina i l'Iran, també sospitosos
Rússia no és l'únic país que preocupa els Estats Units. Al febrer la intel·ligència nord-americana va publicar un informe advertint que, a part de Rússia, la Xina i l'Iran també intentarien influir en l'opinió de la ciutadania de cara a les eleccions. Divendres es feia públic que uns pirates informàtics xinesos havien atacat els mòbils de Trump i el seu candidat a la vicepresidència, J.D. Vance, per intentar obtenir informació crítica sobre la campanya.
L'Iran també està sota el radar. Dimecres Microsoft va publicar un informe en què avisava que els pirates iranians s'estan preparant per dur a terme una operació per influir en les eleccions presidencials. Segons el document, el grup Cotton Sandstorm ha estat rastrejant pàgines web relacionades amb els comicis per buscar vulnerabilitats per atacar-les. Es tracta del mateix grup que el 2020 ja es va fer passar pel grup d'extrema dreta Proud Boys per enviar correus electrònics amenaçant els votants nord-americans.
Durant l'estiu, el règim dels aiatol·làs també va estar sota el punt de mira per una operació de pirateig contra la campanya de Trump: van robar informació crítica sobre els plans de l'expresident i la van enviar als organitzadors de la campanya de Joe Biden, quan encara era candidat.